Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, chci se zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost… Asi před týdnem se 8měsíčnímu synovi pod levým očkem oběvilo „zarudnutí“. Hned jsem to zkoumala, (myslela, jsem, že to může být alergie. V tu dobu bylo pořádně horko, chudáček se dost potil v obličeji, do toho foukal vítr a roznášel pyly. Sama jsem alergik a vím jak pálí kůže pod očima. ) Pak jsem si to ale prohlídla pořádně zblízka a zjistila jsem, že to jsou droboulinké žilečky a také sem tam červené piditečičky. Moje mamka si myslela, že to je prostě monokl, že se někde uhodil. Jenže monokl mění barvy a tohle ne, navíc se mu to udělalo i pod druhým očkem. Šla bych s ním k doktorce, protože jsem četla o petechiích, ale přesně slyším, co by mi řekla: „To niiic, to je normální. Pod očima je kůžička citlivá, to může být ze sluníčka. To se ztratí.“ Jako vždy, když se mu někde něco objeví. ![]()
Jenže mě to znepokojuje. Neměla ste některá podobnou nebo stejnou zkušennost?
Ahoj. Z toho jak to popisuješ by to mohl být pavoučkovitý névus. ![]()
Opravdu mohl vzniknout z tepla a protože má malý citlivější kůži. Pokud je to on tak je to dost často dědičné, většinou se to neřeší, névus u takhle malých dětí mizí sám a pokud ne odstraňuje se laserem nebo elektrogolagulační jehlou
až by byl samozřejmě velký.
Je to ale jenom můj tip. ![]()
No, dnes jsem dávala pozor na to, aby nepřišel na sluníčko a omezili jsme hodně pobyt venku, zejména v době od 10.00 do 16.00. Byl venku jen chvíli odpoledne a byl ve stínu. Zdá se mi, že to zarudnutí není tak výrazné a jako by se ztrácelo. Takže máš zřejmě pravdu.
Uvidíme, co to bude dělat dál. A děkuji. ![]()