Zase mliko :-(

614
8.8.05 08:26

Zase mliko :-(

Ahoj,
podle pediatričky má můj 16měsíční syn neodstatek mléčnych výrobku :( Myslíte, že bude stačit, když mu budu do jídla přidávat častěji třeba nastrouhaný sýr nebo víc vařit jídla, jako žemlovka, bramborová, ovesná nebo krupicová kaše? Vše samozřejmě ze sunaru!
Kromě toho má Kuba po probuzení a před spaním kojení (ale už tomu moc nedá), k snídani pečivo s tvarohovou pomazánkou a občas trochu kefíru, 3× týdně jogurt (máme jen odpolední svačinu, takže to střídám s ovocem) + asi jednou týdně právě ovesnou kaši.
Sunar jako takový do něj nedostanu ani náhodou! :roll: :( A to jsem i zkoušela namixovat ho s ovocem nebo přidat lžičku kakaa - vše bez úspěchu! Ach jo!
Budu vděčná za každou radu!
Eliška a Jakub

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2901
8.8.05 08:46

Ahoj Eli:)

Já ti neporadím .. jenom se chci zeptat: jak ten „nedostatek mléčných výrobků“ Kubova doktorka poznala? Ptala se tě, kolik toho sní a vypije, nebo to je na dítěti nějak vidět???
Já Elišku pořád hodně kojím … ale s ostatním jídlem to není nijak valné. Můj doktor to ví .. ale žádné např. vitaminy nebo tak něco mi nikdy nedoporučoval přidávat… podle čeho se pozná, že dítěti chybí třeba železo nebo vápník … nebo tak něco?

Baghira a Eliška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
8.8.05 08:46

Zřejmě nejde o nedostatek mléčných výrobků, ale o lékařčinu obavu z toho, že dítě nebude mít dotatek vápníku. Možná ti pomohou recepty z deníčku „Radinin ozdravníček“ :
Nabídnu vám pár receptů, jak zdárně obejít mléko kravské, kozí i sojové. Na první z nich potřebujete mandle nebo kvalitní sezamová nebroušená semínka. Kvalitní nežluklý sezam poznáte pouze tak, že když semínka pokousáte, nesmí mít nahořklou příchuť. Některé knihy o zdravé výživě nabádají, že si můžete klidně v supermarketu otevřít balíček se semínky a ochutnat… . K tomu jsem opravdu odvahu nenašla a na tomto poli jsme experimentátorem metodou pokus-omyl a mám svoji ověřenou kvalitní značku. Semínka pak stačí propláchnout a nechat volně uschnout na utěrce. Oschlá semínka pak namixujete na prášek a 1 ku 2 s vodu krátce povaříte s přidáním pár zrníček soli. Pro řidší mléko přidáte více vody. Já osobně jej po uvaření doslazuji medem. Toto mléko se používá pouze v malých dávkách ? říkám tomu mandlové presso. Jeho účelem není vypít půl litru za den, ale doplňovat jím živiny pro tělo. Upozorňuju, že není nijak levné, hlavně to mandlové. Dalším z řady zdravých mlíček je mandlovo-mrkvové: mandle opět oloupáme , namixujeme spolu s několika mrkvemi až z toho vznikne hladká směs, přidáme trochu vody, propasírujeme a podáváme buď vlažné nebo mírně přihřáté. Tohle mléko má nádhernou optimistickou barvu a málokteré dítě ho odmítne, zvláště mírně ohřáté je pro děti ještě lépe stravitelné. Díky mandlím má vysoký obsah bílkovin, minerálů, vitamínů, tuků a sacharidů a mandle navíc patří k nejstravitelnějším ořechovinám (jako jediné mají pro tělo zá:,–(itou reakci, takže pokud se snažíte o odkyselení organismu v rámci nějaké diety, pak neslaďte kyselotvorným medem!). Díky přidané mrkvi obsahuje vitamíny A, B2, E,K a C. Občas jsem zkoušela přidávat místo medu na doslazení předem namočené datle, takže pokud nehledíte na to, že datle jsou vzhledem k podnebí kde rostou, pro nás ne zrovna 2× vhodné, můžu je pro dochucení fakt jenom doporučit. Ale opatrně s nimi, jsou příliš sladké. Dalším mlékem z řady je obilné mléko o kterém říká makrobiotička Wieke Nelissenová (má 5 dětí kdy i v těhu byla makrobiotička, její děti nikdy nepily mléko a vnukové prý také ne a všichni jsou odchováni na obilném mléce), že člověk jiné, než obilné mléko nepotřebuje! Takže Obilné mléko(nemám odzkoušeno, pouze předávám recept z její makrobiotické kuchařky): ryže Natural a kroupy č. 10 v poměru 1 : 1, + 5% z toho některá luštěnina (fazole, loupaný hrách nebo čočka ? jednotlivé druhy střídat), 5% z celkového množství ingrediencí by měla pro děti do 6 měsíců tvořit místo luštěnin neloupaná sezamová semena, pro děti od 6 měsíců výše se může přidat malý kousek řasy Kombu. Všechno se společně namáčí až v 10-ti násobku vody, nejlépe přes noc, pak se vaří v tlakovém hrnci zhruba 60 minut do měkka. Uvařené ingredience se pak propasírují a mléko se může dochutit obilným sladem aby bylo sladké jako mléko mateřské.
 Evel

• Citovat
  • Upravit
614
8.8.05 11:48

Pro Baghiru: já jsem za tou doktorkou šla sama, protože mě samotný připadá, že Kuba tomu mlíčku moc nedá (a když to porovnám s tím, co píšou některý maminy tady na emiminu, jaký kvanta MM/UM nebo kaší jejich dětičky spapají), tak mi připadá, že toho má Kuba málo… :( Doktorka mi to potvrdila a prý mám přidat 1-2 dávky sunaru denně! Chacha! To bych mu to musela asi nalít násilím do krku :(
A jinak náš pokus se sunarem dopadl tak, že Kuba pro jistotu ten den nepil vůbec nic, asi abych ho nahodou nechtěla otrávit…
No, snad se to časem poddá!
Měj se a pohlaď za nás Elišku :wink:

Pro Evel: děkuju za recepty a nápady, zkusím to a uvidíme! Jen se chci zeptat, jak takové mandlové nebo obilné „mléko“ chutná? Kuba je v některých věcech hrozná konzerva a nové věci a chutě příjmá ne zrovna nadšeně :(
A k těm mandlím - nevím proč, ale mám zafixováno, že ořechy, mandle a podobné se dětem dávat nemají… Něco kvuli alergiím a tak. To už neplatí?
Jinak sezamová semínka používáme třeba na posypání jídel při zapékání - takhle se z nich taky uvolní ty správně živiny, nebo musí být jen uvařené a rozmixované?
Díky moc!

Eliška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
725
8.8.05 13:01

Ahoj Eliško,

do tří let by mělo dítě mít ekvivalent cca 500 ml mléka (tj. mléko, jogurty, sýry, tvarohy…). Pokud ti prcek nechce sunar, chce to zkoušet a zkoušet a zkoušet :). Moje dcera s příjmem mléka problém neměla, ale zase třeba nechtěla moc jogurty. Co ale miluje (a chci poradit i tobě) jsou jogurtová mléka (Activia, Froop od Milera, Actimel), ALE zá:,–(ně z původního obalu a brčkem :D. Tak to zkus, třeba to u vás taky zafunguje.
Jogurty taky můžeš přidávat do jídla (třeba do těstovin se zeleninkou apod.), abyste mléčnou dávku dodrželi. Věřím, že cestu najdete, třeba i k tomu UM.

Přeju hodně štěstí,
Iva s Viki (téměř 3r)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
8.8.05 15:54

malá UM taky odmítala, nikdy nevzala žádnou značku, tak jsme do roka kojili po každém jídle, a teď dáváme jogurt denně + sýry, tvaroh, jogurtová mléka + vaříme od roka z kravského mléka
Bludička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
8.8.05 21:48

Ahoj Eliško,

mám stejně starého synka a podle toho, co píšeš, toho taky moc nemá, jí každý den jogurt, někdy dva, ale málokdy, ráno a večer kojím, ale to je také spíše jen podudání, než nějaký přísun mléka, občas si zobne tvrdý sýr, kaše úplně odmítá. Pomalu ale uvažuju o tom, že ho odstavím úplně, protože už mě to častěji bolí (asi mě kouše nebo blbě cucá) a kolikrát už jsem měla zatvrdlinku v prse, takže bysme snad přešli na Sunar, už jsem mu ho párkrát zkoušela dát, ale spíš si jen cucnul a šel od toho.
Ale jinak vypadá docela zdravě :D . K doktorce nepoletím, počkáme na rok a půl prohlídku. Nebo myslíte, že by to mohlo mít vážné důsledky?? :!

Smokie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
233
13.9.05 10:04

zase mlíko

Tak jsem si přečela Vaše příspěvky a jsme na tom úplně stejně. Do 1,5 jedla naprosto vše. Teď má o měsíc více a mlíko jé přestalo chutnat. Ráno vypije s bídou 60 a večer to samé. Kdyby nepila v noci 150ml tak asi to mlíko nemá skoro vůbec. Chtěla jsem jí to v noci odnaučit ale tak?! Jogurty jí chutnaly, najednou nechce ani ty, dokonce ani sýry. Tak už fakt nevím. Nejraději by jednal pouze obilné kuličky, holé nudle a hroznové víno. Máte nějaký nápad jak do ní dostat něco mléčného? Krupici také odmítla, kaše pouze trošku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
13.9.05 12:34

Ahoj Eliško a ostatní maminky,
jsme na tom úplně stejně. Kojila jsem do 14 měsíců - ale to už bylo jen aby se neřeklo.
UM vůbec nechce, zkoušela jsem různé značky, rozmixované s banánem, i jiným ovocem a nic.
Takže Petřík sní ráno jogurt, a pár vojáků s lučinou nebo jiným přírodním sýrem. Večer sní lipánka a tím to hasne. Kaše, jogurtová mléka, ani kravské mléko prostě nechce.
Když jsem byla u lékaře před dvěma měsícema, tak řekl, že ho nemám nutit a ať nabízím. Nic se prý neděje.
Půjdeme na prohlídku v roce a půl, tak to tam prodiskutujeme. Snad nic nezanedbám.
Ahoj Alča.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
13.9.05 13:01

nase papani

Tak muj maly Honzik 19mesicu taky mi nikdy nechutnal Sunar nekolikrat jsem mu ho nabizela ale nechtel vzdycky ho vyplivoval. Kojila jsem ho do 14mesice a sam se odstavil. Tak ale aby nemel malo mlec. vyrobku tak kazdy den ma jogurt a syr.Vecer ryzovou nebo mlecno-ryzovou kasi (200)udelanou do polovicni davky Sunaru. Jak jsem se ze zacatku radila s doktorkou, ze nechce mliko, tak rikala abych mu teda davala hodne syru, jogurty a kase. Prospiva tak jsem v poho.
Maly se probudil tak koncim
Papa Kac+Honzik

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect