Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
zrovna dneska manzel zvedal nasi malou za ruce nad zemi. Ja tvrdim, ze se to takhle malemu diteti delat nema, co myslite vy?
Diky za Vase odpovedi
,
Simona&Kristynka(13 mesicu) ![]()
Ahoj Simki,
také jsem někde četla, že se malé děti nemají zvedat za ruce, ale nevím, kde to bylo. . .
Lila a dva kluci
No myslím, že by to dělat neměl.
Leč tatínci jsou od rozmazlování a dělání věcí zakázaných a někteří vidí své ratolesti tak málo, že pak ani moc o takových věcech nepřemýšlejí a dělají, co rozzáří prckovi úsměv na rtech.
Náš tatínek je v práci od nevidim do nevidim a malou vídá víceméně večer, takže já např. přivřu oči, když s ní chodí za ručičky. Ovšem pozor, ona už chodí kolem nábytku jak fretka a drží se hezky, takže nedělá nic, co by jí nějak vyloženě mohlo „zkazit“. Je to spíš jako přejít z koupelny do pokoje a tak. Rozhodně to nedělá často a i tak dohlížím. Nicméně mlčím. Samozřejmě, že kdyby sama nestála a nechodila u nábytku a nebyla na to ani trošku připravená, tak mu to zakážu, ale…
Neříkám, že se jim pro radost musí dovolit všechno (tatínkům), na druhou stranu nechci způsobit, že k ní pak ani nepůjde…
Nevim, jestli mě za názor někdo neukamenuje…Ale u zvedání za ruce bych upozornila, aby se něco nestalo s kloubama.
Asi jsem to téma převedla trošku jinam ![]()
Gabča a Barča, 10měs
Ahoj, já jsem kdysi četla v Mamince nebo Betynce, že se hlavně nesmějí zvedat za jednu ruku, je velké riziko vykloubení.
Manžel s naším malým taky dělá psí kusy, večer přijde z práce, jsou na sebe natěšení, tak řádí. Nejen že ho zvedá za ruce, ale dělají na posteli přemety a hází ho vzduchu. Debaty jsou zbytečné, utěšuji se tím, že takhle blbli i s prvním synem a žije.
Já jdu vždycky raději něco dělat do kuchyně.
Myslím, že ve 13 měsících je to v pohodě. Náš malej chodí okolo nábytku jako blesk a když si ho babi vezme na zahradu, tak tam s ním chodí za ruce i půl hodiny.
Hezký den! Ája
Musim se přiznat, že malou občas do vzduchu vyhazuju i já ![]()
Myslím, že když se zkrátka nic nepřehání a nedělá pořád, tak to vyloženě uškodit nemusí (i když některé věci mohou)…
Striktne všechno zakazovat přeci nemůžeme, opravdu to chce zas všechno nepřehánět a používat selský rozum (jako ve všem)
nepřihlášená Gabča a Barča
Ahojky, taky bych chtěla na tohle téma reagovat. Ještě když jsem byla těhotná, byla jsem televizní maniak. Mimojiné jsem sledovala program Reality TV, kde jsou i příběhy z nemocnic atd. Bylo tam 2leté (!!!) dítko, které tatínek zvedl za ručičky z postýlky a ramenní kloub to bohužel nevydržel a vykloubil se. Když jsem viděla jak to tu holčičku bolí, bylo mi jí strašně líto a zapřísáhla jsem se, že každýho za tohle budu doslova mlátit. Řekla jsem to každému, když se Míša narodil a teď už to nikdo nedělá. Všichni ví, že hned ječím jak hysterka!
Takže bych to rozhodně nedoporučovala, a dle doporučení doktora, který té holčičce vracel ramínko zpět, bych to nedělala dětem do 3 let! Pro jistotu. Vždyť se dají zvednout jinak než za ručičky.
Ahojky, souhlasím s Gabčou - pokud bychom se měli všeho striktně držet a vše dodržovat, tak bychom se asi zbláznili. Samozřejmě to chce mít rozum - každá z nás ví, jak je dítko citlivé… atd.
My tu dneska měli na návštěvě mojí maminu a ta Niku taky vodila za ručičky a já s ní taky tak občas chodím, protože to po mně vyžaduje. Jinak kolem nábytku chodí bravurně.
Myslím si, že větší riziko je, když by manžel dítě zvedl ne do stoje, ale do vzduchu, když ho zvedne za ručičky do stoje a dítě se drží nohama - pro jednou se nic nestane. A naše Verunka se spíš jen přidržuje, nemá ruce bezvládné, ke stání si jimi pomáhá pořád, tudíž jí nijak neubližujeme.
A kdybych měla dávat na všechno, co vidím v TV, asi bych se zbláznila.
Nech manželovi prostor pro hru s Vaší ratolestí a buď ráda, že k ní má krásný vztah - někteří chlapi si svých dětí ani nevšimnou.
Připomnělo mi to jen příhodu, co popisoval manžel, že když byl malinký (nevím kolik), tak šel s tatínkem za ruku a zakopl, tatínek ho za tu ruku držel a samozřejmě při tom zakopnutí ho chtěl zachytit a vytáhl ho za tu ruku a ona se vykloubila!
Ale zase si vzpomínám, že tahání za ruce bylo v našem dětsví často součástí her a nic se nestalo, tak jsme měli asi štěstí ![]()
My drobečka teprve čekáme a já osobně si myslím, že je to o citu, že trhnutí za jednu asi nebude ono ![]()
Přeji všem vašim dětem, žádné vykloubené ručičky
![]()
Ahoj holky,
tak já se určitě přikloním k tomu, že určitě nezvedat za ručky, protože jsem před mateřskou pracovala 7 let na úrazové ambulanci- jako sestra, tak můžu potvrdit, že ta vykloubení u malých dětí jsou docela častá a hodně bolestivá. Takže přidržovat za ručky při chůzi ano, ale „nevytahovat“ do vzduchu. U dětiček k tomu vykloubení dochází pak docela snadno.
Přeji všem dětičkám a tatínkům hodně zábavy bez nepříjemných následků.
Simone
Tady nejde o to, že dám na vše co vidím v TV. Kdyby to tam doporučoval nějaký doktor nezvedat za ručičky, tak se nad tím zamyslím a nevím jestli na něj dám nebo ne. Ale tohle bylo evidentně z praxe. A pokud vidím, co to způsobilo, a že tomu můžu zabránit, tak to dělat nebudu ![]()
Jinak samozřejmě mluvím JEN o zvedání za ručičky z postýlky, nemluvím o vodění za ručičky…
karambolka
No musim říct, že přivírám oči u tatínka, ale babičky vůbec ani vodit či zvedat nesměly, dokud holka nezačala sama. Ale důvodem bylo, že jim stačí podat pomocnou dlaň a sežerou celou ruku - tj už bych jim pak nevysvětlila, že jí za ty ruce tahat pořád nemohou.
No, ale teda koukam, že u nás se dělaj hodně velký vylomeniny - zvedáme za ruce, holka po nás šplhá, zvedání za nohy a rovnou do obratu apod. Ale jak řikam, neni to pořád.
Jinak jsem nemyslela, že se může všechno, ale prostě si myslim, že když budem tatínka pořád okřikovat, že nemůže tohle a tamto (jako by to nestačilo u jídla), tak pak ti chlapi taky můžou ztratit zájem. No a narovinu? Větší blbinky teda s holkou dělam já, náš táta se nezmůže ani na potopení pod vodu:)
Takže velmi opatrně a i vzhledem k aktuálním dovednostem a vůbec vývoji dítěte si myslím, že občas něco neuškodí. Ale je fakt, že se musí dávat ozor.
GaB