Dávat botičky? Pes calcaneovalgus

176
4.8.05 22:24

Dávat botičky?

Ahojky,
vím, že tohle téma tady už několikrát bylo, ale.....
Mám holčičku, která měla po narození deformitu nožičky PES CALCANEOVALGUS (podobné s PES EQUINOVARUS), dva měsíce měla napevno sádru, teď už 7 měsíců dáváme polohovací dlahu, teď už jen na spaní. Nožička je vcelku dobře postavená, ale Niky se začala stavět a dnes nám ortoped doporučil už nyní dávat botičky. Ptala jsem se, jestli není lepší, aby zatím byla bosky? Bylo mi řečeno, že si tohle můžou dovolit jen zdravé nohy! No, docela mu věřím, ale ráda bych věděla, jestli je tady taky někdo, kdo měl stejný nebo podobný problém a jak jste to řešili?
Díky
 Vichy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1718
4.8.05 23:23

Asmazáno autorkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
5.8.05 09:32

Ahojky Lilo,
už jsem simyslela, že jsem jediná na emimču, kdo má takhle „postižený“ dítko.
U Niky to bylo vidět na první pohled už po porodu, manžel sebou seknul, když jí šel fotit a viděl to. Na pravé noze měla lehkou formu, ale na levé to bylo středně těžké, takže opravdu hned sádra a teď ta polohovací dlaha. Teď když leze, tak nožičku vytáčí ven jen u té levé „horší“ nohy. Když sedí, tak nezasvěcený člověk si ničeho nevšimne, ale já to tam pořád vidím. Dneska pošupajdíme asi koupit pevný kotníčkový botičky, jelikož si fakt stoupá u všeho, tak aby se jí to ještě nezhoršilo.
Cvičili jste na to vojtu?
Zatím pa Vichy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1718
5.8.05 10:28

smazáno autorkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
5.8.05 11:27

Lilo, teď tady úplně bulím u obrazovky, jak jsi mi to hezky napsala a dala mi naději, že to bude v pořádku. Od narození se v tom nějak babrám, jsem z toho špatná a nikdo mi zatím nedokázal říct, jak to bude do budoucna. Myslíš, že by mi někdo napsal předpis na ortopedickou obuv? A kolik se za ní platí?
Vím, že mám spoustu otázek, tak se omlouvám, jestli tě to vyčerpává.
A jestli je tady ještě někdo jiný se stejným problémem u dítka, ozvěte se. Pa Vichy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
182
5.8.05 14:11

Ahoj Vichy,

nevím přesně, co naše Zuzka měla, ale když se narodila, hned jsem si také všimla, že má patičky trochu vybočené podobně jak popisuješ. Jednalo se nejspíš jen o něco lehkého, protože mi sestry i ortoped říkali, že je to jen polohové, jak ležela v břichu a dokud je to měkké a dá se s tím pracovat, že se to spraví. Pokud by to zatuhlo, hrozili nám také sádrou, ale naštěstí se nestalo. Nejdříve jsem jí několikrát denně nožičky rovnala a od 2 měsíců jsme cvičili Vojtovku. Přestaly jsme v jejím roce kvůli mé operaci kolene (nemohla bych s ní pořádně cvičit) a nožičky se mi zdají v pohodě. Zuzanka (nejspíš díky cvičení) začala chotit docela brzo - v 10 měsících trochu, v 11 úplně. Máme jít ještě na kontrolu k rehabce, ale neuroložka ani ortoped už nás vidět nechtějí. Trochu mě to mrzí, protože jsem donedávna měla pocit, že to tam pořád vidím a ortoped řekl, že je to v pořádku, tak mám strach, ať se to někdy neprojeví. Ale chodí fakt moc dobře, bude mít 14 měsíců a skoro běhá.
Tak jsem tě snad trochu uklidnila, nevím jak to vypadalo u vaší Niky, já ti když tak mailem můžu poslat fotku Zuzky z porodnice, kde je to trochu vidět, možná to fakt nic nebylo.
Bot kupuju málo, ale kvalitní, zatím máme vlastně jen dvoje - od Essi. Boty a sandálky. Ze začátku se mi boty zdály moc tuhé, ale rozchodila je za pár dnů. Radila jsem se většinou s rehabkou. Podrážka nemá být moc tuhá, má se dát ohnout, má být hlavně pevné kolem paty a mají být kotníčkové a kolem nožičky němají být volné. Rehabka mi také radila dávat boty až když dítě více stojí (popř. chodí) než lozí. Pak nechávat pořád. Teď chodí Zuzanka i doma většinou v sandálkách, při vedrech bez a když je hezky, snažím se ať běhá bosky po trávníčku, což nožičkám prý také prospívá.

Omlouvám se, že jsem se tak rozepsala, ale snad ti něco pomohlo. Když jsem byla se Zuzankou v porodnici a poslali mě za ortopedem, že mi ukáže jak mám cvičit a nechali mě čekat v prázdné čekárně před ordinací s plačícími dětmi asi půl hodiny, byla jsem vyřízená. A když jsem se ortopeda ptala, jestli bude normálně chodit, neopověděl mi pořádně. Teď si myslím, že bylo štěstí, že bylo Zuzance jen tohle :-)
Přeju vám ať jste také brzo v pořádku, ať už nemusíš mít obavy.
 Mája

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1293
5.8.05 15:51

Ahojky Vichy,
naše Peťulka měla taky při narození pes calcaneovalgus, první den jsem myslela, že se sesypu. Měla celé chodidlo vytočené úplně ven u pravé nožičky. Naštěstí tam s námi byla maminka, která právě odjížděla domů s holčičkou a nožičkou vytočenou dovnitř, pak jsem se s toutéž vadou setkala hned v poradně u jiné mamči a ještě navrch u své příbuzné… Což mě trošku posílilo.
My jsme na to od začátku cvičili Vojtu (rehabilitační sestra - naše známá- mi tenkrát říkala, že jednomu miminku náš ortoped přesádrovával nožičku celý rok, a pak to do dvou let srovnávali cvičením, a teď je to prý úplně v pořádku) a za měsíc a půl nám ortoped řekl, že je to už o.k., cvičit jsme přestali. Když teď malou zkusmo postavím na nožičky, zdá se mi, že stojí normálně celou ploskou, tak jen doufám, že až začne běhat, zůstane to tak.
Myslíte, že bych jí asi měla radši „od začátku“ dávat botičky, tedy až projeví snahu podupávat sama? Vůbec mě nenapadlo ptát se na to ortopeda a u obvoďačky (ač je skvělá), si nejsem jistá, zda to dokáže úplně správně posoudit.
Každopádně dík tady za ty skvělé odkazy, které jste sem napsaly!
pa mamči

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
7.8.09 13:45

calcaneovalgus

Milé maminky,
i naše malá má vrozený Calcaneovalgus.Na jedné nožičce méně na pravé dost.Také nám řekli,že je to polohové(manžel to měl shodou okolností také…) a jen cvičíme,žádné dlahy nám neřekli.Chodíme na RHC,také cvičíme tlakové body,protahování.Malé je 6,5 měsíce-dnes jsme byli na ORT,doktor jí tam dělal úplně jiný cvik,Kačka řvala jak tygr a mně to teda moc nešlo a ani sestra mi to nedokázala naučit-točila jí dokonce nožičku tím směrem,co má vadu..
tak jsem z toho byla taky nějaká rozhozená,co bude atd…Doktor mi řekl,že je škoda to nerozcvičit a pak operovat…tak nevím,asi jsem vypadala,že s ní nic nedělám..maminky,porad´te…
Děkuji,Jana

• Citovat
  • Upravit
22266
7.8.09 14:27

Ahoj holky, my zrovna tento problém nemáme, tak se omlouvám, že Vám sem lezu - nicméně na rehabilitaci jsme chodily poměrně dlouho a bylo nám řečeno, že úplně zdravé děti by měly dostat pevné kotníčkové botičky v okamžiku, kdy začnou zkoušet ťapat kolem nábytku, ovšem děti s jakýmkoli ortopedickým problémem už ve chvíli, kdy se začnou pokoušet stoupat…

Všem Vám držím palce!

Bohunka _________________
Helenka, 26 měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
14.9.09 12:04

Ahojky nečetla jsem odpovědi, ale z moji zkušenosti:

Chodili jsme na rehabku, kvůli ochablým břišním svalům. Jak se syn začal stavět, tak jsem se bavila s rehabkou o botech a ta mi jasně řekla, že od chvíle kdy se začíná dítě stavět, tak je vhodné/nutné dávat botky. Takové ty obyč šněrovací plátáky (v dětské obuvy se dají bez problému sehnat za 300,–). Je to z toho důvodu, že potřebuji mít pevnou nohu a naučit ji dobře pokládat. K mému překvapení na ven (přes léto) je možno dítko nechat venku se stavět bosky…ale doma na rovné a tvrdé podlaze jsou vhodné boty.

V obuvy mi to potvrdili taky. Takže doporučuju botky začít dávat hned.

A kupodivu jak syn dostal pevné boty, tak se radikálně snížil počet pádu, během týdne se naučil chodit za chodítkem a našlapuje krásně na celou nohu i když je náhodou bez bot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
14.9.09 12:10

Nepročítala jsem všechny odpovědi. Zítra jedeme do Motola na rhb, tak se schválně zeptám. Máme podobný problém. Ovšem Jonáš má centrální hypotonii a šíleně vytáčí nohy a stojí jakoby úplně na hřbetech nohou.
Ono není úplně pravda, že jak si dítko stoupá, tak má mít pevnou botu. A jako všude, jednou se tvrdí to a jednou to. Jak někdo psal, že zdravé dítko má být bez botiček, tak to určo platí. Dokonce se doporučuje, nedávat botičky, dokud dítko nechodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
14.9.09 12:24

Ahoj, ono je to vzpurné. Někdo říká to a někdo zase ono. Slyšela jsem, že botičky by se měli dávat prostě až díte samo chodí, že jak leze, tak mu botičky nutí dávat nožičky jinak. Někdo říká, že hned jak se díte začne stavět. Já dávám na zlatý střed. Je fakt, že s nima se mu chodí krásně (má kotníkový bačkurky), drží líp stabilitu. Ale zase se bojím toho plazení. Domik se plazi dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2047
14.9.09 12:26

Ted koukám, že Aladina to napsala skoro stejně :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3730
8.3.11 17:01

jeste nechodime a už jsme zničili boty.Jaký koupit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5077
8.3.11 17:20
jani09 píše:
jeste nechodime a už jsme zničili boty.Jaký koupit?

Ahoj,
a jak se vám to povedlo?
Jestli nechodí dítko, tak boty přece nepotřebujete ne? Kup capáčky, máme od tohoto výrobce a jsem s nimi moc spokojená http://www.capacky.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí