Nezodpovědný tatínek

830
3.8.05 18:23

Nezodpovědný tatínek

Ahoj holky,

chtěla bych se s vámi poradit, synovi budou teď v srpnu 3 roky a manžel si umanul, že mu pořídí k narozeninám počítač, tedy ne nový, ale dostane můj, já jsem dostala manželův a manžel si sestavil nový. Nejenže si myslím, že je na to ještě brzo, ale už mu ho samozřejmě nastěhoval do pokojíčku a už si na něm hraje, čili nevím, kde bude to překvapení k narozeninám, když je má až za 3 týdny (ale to je poněkud vedlejší).
Synek si na něm hraje tím způsobem, že neví co chce, přeskakuje z jedné hry do druhé a nejradši by u něj seděl 24 hodin denně. Manžel také argumentuje tím, že mu tam můžu pouštět pohádky, místo na DVD, ono to ale nakonec vyjde úplně nastejno, protože u toho bude sedět v jednom kuse.

Vůbec nevím, jak to mám manželovi vysvětlit, protože na můj názor z vysoka kašle a dělá si co chce. On totiž nechce, aby si synek hrál buď na jeho nebo na mém počítači a tak mu pořídí vlastní.

Doteď měl ten počítač „dávkovaný“ a za odměnu, ale takhle? Zdá se mi to, nebo to je rozmazlování?

Poradíte mi někdo, co s tím? Jestli se s tím dá vůbec něco dělat. Už dneska jsem chtěla uklidit alespoň monitor, ale nedostala jsem se k tomu, zkusím to udělat zítra, ale předpokládám, že ho tam manžel znova vrátí.

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
3.8.05 19:29

Ahoj Katko. Já jsem se synem bydlela dlouho na vesnici. No dlouho - do jeho pěti let. Byl pořád venku s kamarády, občas i sám, protože pokaždé byl venku někdo z rodičů, který univerzálně hlídal všechny děti, které přišly ven. Pak jsme se přestěhovali do města. Náš nový táta je počítačový maniak, sedí u toho doma i v práci a kluk už to začíná dělat stejně. když mu počítač nedovolím, řve na mne, že si tu bude sedět, že mu nemám co zakazovat, občas najde na netu hru-krváka a někdy mám pocit, že ztrácí pojem o realitě. Dostat ho ven je nadlidský výkon, kamarády tu nemá, protože do školky jsme chodili poměrně daleko od místa bydliště a do školy půjde po prázdninách. Město, bych řekla, je momentálně bez dětí a když tak jenom samé holky. Takže asi ti neporadím, ale určitě si z toho vysosáš to, že počítač v mládí je zabiják času, citů a kdoví čeho ještě, nemluvě o tom, že si mladej skoro neumí hrát s hračkama. Vřele můžu doporučit vystěhovat počítače z domu. kdyby to tak jenom šlo..... :cry: :cry: :cry: Dělám mu cenzuru co hraje a na jaké stránky chodí, ale nemám jenom jeho a tak uhlídat ho, je čím dál tím náročnější! Připadám si jako nemožná matka. Jediné čím ho od počítače odpoutám, jsou kolektivní hry. Pexeso, házení si míčem s malou sestrou, logik, člověče, dáma…ale to zase nemám čas na malou. A chlap je pořád v práci. Asi se mi to vymknulo z rukou. Má i povinnosti - chodit se sběrem a vracet láhve, uklidit koupelnu nebo kuchyň, vše v rámci jeho věku, ale i tak mám pocit, že ho ten počítač úplně pohltil. A to se s ním pořádně seznámil teprve před rokem a půl. Jakou jsem tehdy měla radost jak krásně synchronizuje pohyb myší po obrazovce s pohybem ruky…kéž by to ještě dneska neuměl.....!!! Nechci ti dělat rozbroje v rodině, ale ty máš vážně pravdu. Počítač v předškolním věku, podle mých zkušeností, stoprocentně NE! Už teď začínám přemýšlet nad tím, jak uchráním dceru?!

• Citovat
  • Upravit
129
3.8.05 19:32

Ahoj Smokie,
hm, tak to vymyslel manžel dobře :cry: Jediné, co mě napadá, aby byl klid na všech frontách, počítač zaheslovat a pouštět jako před tím, tedy pouze za odměnu. Śkoda, že se s tebou manžel nejdřív neporadil.....
Jinak všechno nejlepší tvému chlapečkovi :D
Alča a Petřík 15 měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
3.8.05 20:22

Ahoja,
zkus se domluvit s manželem a povolte malému sedět u počítače jen určitou dobu denně od do, třeba odpoledne po svačině nebo tak. Musí vědět, že není dobře u počítače být celý den, vysvětlit mu, že je třeba přes den dělat i jiné věci. Fakt zbývá jen dát tam heslo, které budeš znát Ty a manžel, ale ten je přes den předpokládám v práci. Ovšem nesmí ho malému říct, že jo :lol:
I když my máme na počítač ještě fůru času, tak se na to taky připravuju. Manžel je taky počítačový expert, ale naštěstí dost rozumný na to, aby našemu drobečkovi počítač povolil až o dost později a za určitých mezí.
Tak Ti držím palce, ať těm svým dvěma chlapům zvládneš vysvětlit, co potřebuješ. Ale tvrdě si za tím stát! Já vím, to se mi to radí, co? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
3.8.05 20:24

Holky, dík za podporu, jsem ráda, že nejsem sama taková „přecitlivělá“ :) .

Anonymní mamino :D , připadá mi to, jak u nás, když jedu s klukama k babičce na venkov, tak tam je celkem klid, žádnej počítač, jsme venku, pohoda, jenže jak přijedem domů, je to zase stejný. Kuba teda naštěstí (zatím) hraje jen bludiště (chodí s panáčkem), nějakej hokej (střílí jen góly), pak střílení slepic (to už se mi moc nelíbí, ale zkousnu to), na internet teda přístup nemá. Jen doufám, že to třeba poznají paní učitelky ve školce (po prázdninách půjde do školky) a třeba se ozvou 8) .

Alčo, manžel mi to oznámil, já jsem sice protestovala, ale to mu bylo jedno. Dneska to teda puštěný nebylo, ale jen proto, že manžel na to vzal prodlužku od pračky a já jsem potřebovala prát velké prádlo, takže jsem si ji zase vzala :D , zatím je docela usměrnitelnej, že si dá říct, že to teď pouštět nebudem, snad mu to vydrží.

No uvidíme, když to bude jako dneska, tak by se to dalo vydržet, ale pořád jsem silně proti. Máme ještě 16 měs. synka a ten furt mačká myš a já nevim co všechno, tak třeba když to manža bude spravovat po stý, tak ho to nebude bavit :lol: .

A gratulaci vyřídím, ale ještě je čas :D .

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
3.8.05 20:58

Meduzo,

i kdyby jsme mu to heslo řekli, tak si ho tam stejně nenaťuká :D , zas takovej borec není, ale je to asi zatím jediný řešení, aby si to nezapínal sám.

Teď tu byla trochu scénka, mladší synek už usnul, tak jsem ho dala do postýlky a zdůrazňovala jsem Kubovi, aby byl zticha, no samozřejmě po chvilce volal na tatínka, ať se jde podívat na Krtečka, tak jsem ho po několikerém bezúspěšném upozornění vyvedla z pokojíčku a samozřejmě se řevem. No nějak se uklidnil, ale tohle budeme muset doladit.
A zapínat to budeme nejdříve odpoledne, až přijde táta z práce, já mu to asi zapínat nebudu, pohádky mu můžu pustit na dvdéčku.

No ještě jednou dík za podporu.
Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
3.8.05 23:10

Smokie,
Mám synovce, který je naprostý počítačový a herní maniak…je mu ale jenom sedm let. Rodiče byli zpočátku také nadšeni jak rychle se učí, ale minulý rok už museli trochu synka zabrzdit, protože ho přestalo zajímat cokoliv jiného.
Takže stanovili docela přísná pravidla. Má půl hodiny počítače denně, o víkendu hodinu. A dost. Na pravidla nakonec přistoupil i brblající synovec a celkově to funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
3.8.05 23:29

No to bych nerada, kdyby to takhle u nás dopadlo 8O , utnout hned na začátku!!! :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
4.8.05 10:59

Ahoj Smokie,
to s tím psaním hesla mě fakt nenapadlo :lol: Tři roky jsou opravdu málo. Já někdy nepřemýšlím. Nicméně do budoucna by se to mohlo hodit.
Pa M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
4.8.05 12:45

Meduzo,

to heslo tam by stejně mělo být, bez něj se to nenačte, že? Někdy ale ovšem jde, že klepneš na enter nebo dát storno a načte se to, tak doufám, že se to synáček nenaučí.
Zatím je to tak, že po něm až tak moc netouží, teď chce pustit hru u mě na pc, tak mu to asi na chvilku pustím. Nemá cenu, aby tu běžely dva počítače, jistě nějaký proud to taky žere (měli jsme teď velký nedoplatek :evil: ).

Zatím pá Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
20.10.05 14:36

tatka na draka

Ahoj,
mám pocit, že se tvůj „taťka“ zbláznil. Nedokážu si představit, že bych syna viděla u počítače už od tří let. Co kdybys navrhla manželovi aby dětem pohádky radši přečetl než je pouštět na dvd. Když už musí mít počítač, tak by manžel měl koupit LCD monitor, klasický monitor šíleně rychle kazí očíčka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
20.10.05 20:08

Ahoj Terko,

taky mám dojem, že se zbláznil, no naštěstí se situace od té doby trochu uklidnila. Už si ani nepamatuju, kdy byl ten počítač naposled puštěný. Taky z důvodu, že tam není prodlužka, kterou potřebujem na jiný věci a jinou kupovat nehodlám.
A LCD monitor asi u nás nehrozí, nemáme prachy :| . Naši známí taky pořídili klukům počítač a LCD monitor koupili (asi ne novej, někde nějaký sehnali), kluci jsou starý 3,5 a 5,5 roku, nevím ale, jak moc si s ním hrajou.

Jo a kdybych tatínkovi navrhla, aby jim přečetl pohádku, vůbec by na to nereagoval a nebo by mi řekl, ať ji jim přečtu já :evil: , to je tatínek, co? :(
No nic, hlavní je, že s tím naším počítačem to není tak horký, jak jsem to viděla na začátku, skoro tam je úplně zbytečný, mohl by se uklidit :wink: .

Ahoj Smokie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
15.1.06 21:50

Sice je to starší téma,ale toto nechápu, i když tatínek to vidí svýma očima a pravda bude někde uprostřed-samozřejmě se počítačem dítko hodně naučí,ale odtud potud-dělala jsem au-pair v Německu a tam měli kluci/3 a 8let/ jasná pravidla-televize jen 30minut denně a to většinou jen na večerníček max.na dětský pořad/výjimky se neudělovaly max tak 2×za rok, když dávali od 20h nějaký film pro děti podle předlohy nějakého dětského spisovatele jako Luisa a Lotka, Kulička a Toník.To se dělo však jen o prázdninách a platilo pro 8-letého.O vánocích TV neexistuje.PC mohli 30minut denně a bylo jedno,že byl jen kluků a měli ho v pokoji,kde si hráli.Později mohl starší na PC delší dobu,ale jen kvůli škole a úkolům na net.Hry byly jen dětské,kreativní a naučné nebo strategické-žádné zbraně,rvačky ani souboje,natož krev.Dokonce v celém domě nebyla jediná zbraň ani jako hračka.Mě se to velice zamlouvalo a my to uděláme také tak-PC máme,ale zapínáme ho tehdy,když malý spí,nanejvýš kdž si pouštíme muziku a to většinou písničky ze Shrecka,které poslouchá maličkej.
 Lisa

• Citovat
  • Upravit
830
15.1.06 22:11

Liso,

jsem ráda, žes tu diskuzi našla a znova otevřela, já jsem to chtěla udělat už dávno, ale nějak jsem se k tomu nedostala :D .
Tedy jsem chtěla napsat, jak to u nás dopadlo. Přesně tak, jak jsem si myslela, kluci ten počítač docela „drtili“, myš a bedničky věčně někde popadaný, klávesnice, monitor i počítač politý a upatlaný vším možným, až se mi milého počítače zželelo :lol: a uklidila jsem ho (manžel mi pomohl :wink: ). Opravdu ho Kubíček nevyžadoval, jak jsem si myslela, že bude, poslední dobou už nebyl zapnutý ani nepamatuju, tak mi přišlo škoda, aby se tam na něj prášilo a kluci ho masakrovali.

Takže tak :wink: .
Smokie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
17.1.06 12:13

No aniz bych chtela rejpat, zajimalo by me, jak stare ditko ma Lisa. Ono je to neco jineho u kojence a batolete.
Pritel pracuje doma u pocitace samozrejme. Synovi je 14m. Katastrofa. Mame maly byt a kdyz zustanou dvere do loznice otevrene, hned vyleze na zidli a sedi u druheho z pocitacu a macka a macka. Vadi mi to. Kdyz ho odtahuju, dostane zachvat hysterie. Bohuzel tatinek ho to naucil tim, ze kdyz nemel cas a kluk k nemu lezl, tak ho proste po:,–(il k tomu vedlejsimu pocitaci. Ja jsem ta zla.
Takze se synem jsem spis jen v kuchyni a chodbe. Kde bohuzel neni moc mista. No nastesti se v breznu stehujeme a tatka se pak zavre v pracovne.
Ale pamatuju si, jak jsem tuhle diskusi cetla, kdyz vznikla. No a rikala jsem si, jak nezodpovedny je ten tatinek. A ejhle, nase rodinka je stejna. Po byte se nam povaluji pocitace, ted momentalne krome nasich dvou monitoru jeste tri jine na chodbe. A Vitek je stastny. Tatinek take rika, ze by Vitkovi dal dohromady stary pocitac. Aby si mohl mackat a mysovat.
Pravda vsechno montuje, sroubuje a do vseho vrta. Kluci to berou jako super hru.
Treba tatkovi taky jednou poleje neco hoodne dulezityho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí