Zaškolení před podpisem smlouvy
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zaškolení před podpisem smlouvy
Zdravím všechny!
Před časem jsem vyhrála pohovor do jedné firmy. Za chvíli mi volali, jestli bych ještě tenhle týden nemohla na dva dny dojít na zaučení a zkusit si to. Jsem bez práce a moc vybírat si nemůžu, tak jsem na to kývla. Ještě v telefonu mi pán řekl, že jestli vše půjde, tak nastoupím od pondělka.
Zaškolování trvalo dva dny. Pán byl hodnej, snažil se mi všechno ukázat, vysvětlit, ptala jsem se. Ten poslední den školení jsem už čekala, že řekne, že tedy v pondělí nastupuju. No ale bohužel. Akorát řekl, ať příjdu ve středu
za plnýho provozu si vyzkoušet vše co jsme tady probírali a on bude koukat..Ani slovo o smlouvě.
Mám z toho rozpačité pocity. Nemůžu si dovolit chodit jen tak zadarmo na školení s tím, že ani nevím jestli mě vezmou nebo ne. Kvůli téhle práci jsem odmítla jinou a jestli to nevyjde, tak nevím. Ani se mi nelíbí, že nepadlo slovo o smlouvě, pořád jen školení a školení a „uvidíme, jak to půjde“. Máte někdo podobnou zkušenost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ne osobni, ale rodinnou. Kolikrat to bylo i zadarmo, ze nemeli ani tolik slusnosti vrazit fo ruky dve kila, ze tam clovek cely den makal jako sroub.
Od toho je prece zkusebni doba, ve ktere te muzou kdykoliv bezduvodne vyrazit. Pokud bych si nebyla jista, asi bych se timhle ohnala a smlouvu chtela. Nicmene je to na tvem uvazeni…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrlinka To je hrozný. Na druhou stranu, tady ani nemakám, spíše jsem fakt jen koukala a zapisovala si, maximálně udělala pár úkonů, abych až tam budu sama, to nespletla. Nepřišlo by mi to divný, kdyby mi řekli datum nástupu, který je jistý. Takhle tam chodím a ani nevím, jestli mě vezmou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@leslie01 Mohu se zeptat, o jakou práci se jedná?
Byla jsem takto na školení před podpisem smlouvy, když jsem dělala brigádně servírku. V jiném zaměstnání se mi to nestalo. Jak psala @marrlinka, od toho je prostě zkušební doba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ZItu je to také práce v pohostinství/hotelnictví. Bližší informace bych raději neuváděla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zítra bych mu zavolala a zeptala se, jak to teda je se smlouvou, že mám nabídku od jiné firmy a potřebuju vědět jeho vyjádření. Když by mlel, narovinu bych řekla, že přece u něj nebudu celý den pracovat zadarmo, takže nejdřív chci smlouvu. Buď ji s tebou podepíše, nebo vycouvá a v takovém případě asi stejně nešlo a nic moc poctivého, takže ti to nemusí být líto.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Etcetera78 Ano, to chci udělat. Na druhou stranu se fakt choval mile a snažil se, abych se zaučila, měl trpělivost. Možná má jen příkaz z vedení, těžko říct. Ale asi to tak udělám. Navíc to není daleko od pravdy, v pondělí mám jít na pohovor jinam.
Je hrozně smutný, jak se chovají k nezaměstnaným lidem…samé tajnosti, zapírání a já mám akorát nejistotu, jestli mě vezmou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@leslie01
Dej potencionálnímu zaměstnavateli najevo, že tvůj čas je drahý…
Takhle mu tam můžeš dělat blbce třeba měsíc a nakonec ti řekne, že se mu nehodíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tohle jsou fakt nechutné vyděračské manýry.
1. Na zaškolení je vyhrazena výlučně zkušební doba
2. Jak mají chytráci zabezpečenou bezpečnost práce, kdyby se Ti v provozu něco stalo??
3. I Tvůj čas je stejně drahý, ať to dopadne jakkoliv, řekla bych, ano přijdu a budu pracovat po podepsání krátkodobé dohody o provedení práce, s platností třeba pouze na středu.
4. Když to nevyjde, je o co stát? Nemáš ani smlouvu a už s Tebou takhle točí?
Hezkou neděli m.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@leslie01 píše:
@Etcetera78 Ano, to chci udělat. Na druhou stranu se fakt choval mile a snažil se, abych se zaučila, měl trpělivost. Možná má jen příkaz z vedení, těžko říct. Ale asi to tak udělám. Navíc to není daleko od pravdy, v pondělí mám jít na pohovor jinam.
Je hrozně smutný, jak se chovají k nezaměstnaným lidem…samé tajnosti, zapírání a já mám akorát nejistotu, jestli mě vezmou.
Zacházejí s tebou jen tak, jak jim to ty sama dovolíš. Nop bodejť by pán nebyl milej, když mu tam makáš zadarmo a šetříš mu peníze. Od zaučování je zkušební doba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@leslie01 jestli jsi na úřadu práce tak pozor. Ja jsem taky kdysi byla na zaučení, zadarmo, jeden den a na pracáku mi ženská řekla, že bych správně měla dostat zaplaceno a správně bych tam ani nesměla být, jelikož to porušuje podninky pro vedení na up. Takže to zůstalo jen mezi nami. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo holky, na zaškolení je zkušebka, přesně tohle jsem si taky myslela, ale tonoucí se stébla chytá a byla jsem ráda, že mi někdo nabídl práci
. Navíc v telefonu řekl, že dva dny toho školení a pak nástup. Takže bych jim ty dva dny ještě odpustila..Největší fór je v tom, že o nástupu nepadlo ani slovo, asi se jim nezdám dostatečně zaučená nebo co.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A nepadlo o zaškolení slovo ani z tvé strany? Možná jsi se měla zeptat, měla bys v tom jasno hned.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Karleon ptala jsem se hned v telefonu, jak dlouho je to zaškolení a odkdy nástup. A bylo mi řečeno, že „jestli bude vše OK“, tak v pondělí nastoupím. Navíc jsem pak ještě během těch dnů, co jsem tam byla slyšela, jak pán říká kolegovi, že nastupuju v pondělí.
,takže jsem si byla jistá, že po víkendu jsem už zaměstnaná. A ono ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@leslie01 píše:
Zdravím všechny!
Kvůli téhle práci jsem odmítla jinou …
Proč jsi odmítla jinou nabídku?
Naopak, měla jsi říci, že máš i jinou nabídku a (například) pondělí se ti nehodí a navrhnout jiný termín zaškolení (pokud tedy to zaškolení nebylo hromadné). Případně, pokud ta jinou nabídka byla zajímavá, tak ji neodmítat, ale změnit termín.
Dokud nemáš smlouvu, tak nemáš nic.
Apropos, pokud bez písemné smlouvy pracuješ, tak máš konkludentní smlouvu na dobu neurčitou, a to bez zkušební doby, poněvadž tu lze dohodnout nejpozději v den nástupu. Druhá věc je, jak to dokázat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit