Otec na MD a vedlejší podnikatelská činnost

59
4.9.14 21:38

otec na MD a vedlejši podnikatelská činnost

Ahoj holky, s manželem řešíme tuto situaci. Já jsem 6 týdnů před porodem, nastoupila jsem na MD. Manžel je normálně zaměstnaný, ale při tom má vedlejší podnikatelskou činnost. Čili po robotě valí makat na svoje. Nastala situace, kdy ho v robotě naštvali tím, že dostává nízký plat, nechtějí ho propustit, aby dostal odstupné. Uvažuje nad tím, že by nastoupil na MD a otazkou je, zda při MD může vykonávat dál tu vedlejší činnost? Moc děkuji za vaše rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
263
4.9.14 21:41

Ano, může. Můj muž byl půl roku na MD a k tomu pracoval ve stejné firmě jen na jiné pracovní pozici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
4.9.14 21:48

@Štípo Může. 6 týdnů po porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
4.9.14 21:51

Děkuji :) a je to nějak časově hlídané? Jakože nesmí odpracovat několik hodin? třeba jen 20h týdně atd? Mně v tom případě žádný RP chodit nebude?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
263
4.9.14 21:52

Časové omezení žádné není, ale tobě samozřejmě rodičák chodit nebude, když už jeden z vás čerpá MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
4.9.14 21:55

Já myslela že rodičák a mateřská jsou rozdílné. že ze zákona mám právo na nějakých 220 tis. nebo tak. napadlo mě, že tohle by mělo chodit manželovi plus nějaký výměr z jeho platu? Chápu to dobře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.9.14 22:00

Ne, nejdřív se pomírá PPM, a pak rodičák, nechodí peníze současně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
4.9.14 22:00
@Štípo píše:
Já myslela že rodičák a mateřská jsou rozdílné. že ze zákona mám právo na nějakých 220 tis. nebo tak. napadlo mě, že tohle by mělo chodit manželovi plus nějaký výměr z jeho platu? Chápu to dobře?

V jednom měsíci lze čerpat buď ppm, nebo rodičovský příspěvek. Obojí najednou ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
4.9.14 22:02

Otec muze nastoupit na RD, nikoliv na MD, ne? 8o :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
4.9.14 22:02

Tak před porodem je to mateřská a po porodu rodičovská dovolená, ne? Já se v tom ztrácím celkem :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
4.9.14 22:03
@marrlinka píše:
Otec muze nastoupit na RD, nikoliv na MD, ne? 8o :roll:

Otec klidně může být i na MD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.9.14 22:04
Ne, i zhruba 5 měsíců po porodu se pobírá mateřská, to jsou procenta z platu, vyšší jak nemocenská. Pak to skončí a začne se pobírat rodičák, to je sociální dávka přesně daná.
@Štípo píše:
Tak před porodem je to mateřská a po porodu rodičovská dovolená, ne? Já se v tom ztrácím celkem :oops:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.9.14 22:05
Po šesti týdnech p porodu může i chlap na ppm.
@marrlinka píše:
Otec muze nastoupit na RD, nikoliv na MD, ne? 8o :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66845
4.9.14 22:07
@Štípo píše:
Tak před porodem je to mateřská a po porodu rodičovská dovolená, ne? Já se v tom ztrácím celkem :oops:

Mateřská dovolená je volno od zaměstnavatele. Matka na mi nastupuje 8-6 týdnů před porodem, trvá 28 týdnů, během nichž pobírá peněžitou pomoc v mateřství (vypočítanou z platu). Otec může na MD nastoupit po šestinedělí. Po ukončení MD požádáte zaměstanavatele o rodičovskou dovolenou, během níž budete čerpat rodičovský příspěvek (22O t)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
4.9.14 22:07

@terinka4444 @blecha72 a ja zije v domneni, ze mjze byt jen na RD…to jsou novinky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat