Otec na MD a vedlejší podnikatelská činnost
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
otec na MD a vedlejši podnikatelská činnost
Ahoj holky, s manželem řešíme tuto situaci. Já jsem 6 týdnů před porodem, nastoupila jsem na MD. Manžel je normálně zaměstnaný, ale při tom má vedlejší podnikatelskou činnost. Čili po robotě valí makat na svoje. Nastala situace, kdy ho v robotě naštvali tím, že dostává nízký plat, nechtějí ho propustit, aby dostal odstupné. Uvažuje nad tím, že by nastoupil na MD a otazkou je, zda při MD může vykonávat dál tu vedlejší činnost? Moc děkuji za vaše rady ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ano, může. Můj muž byl půl roku na MD a k tomu pracoval ve stejné firmě jen na jiné pracovní pozici.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji
a je to nějak časově hlídané? Jakože nesmí odpracovat několik hodin? třeba jen 20h týdně atd? Mně v tom případě žádný RP chodit nebude?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Časové omezení žádné není, ale tobě samozřejmě rodičák chodit nebude, když už jeden z vás čerpá MD.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já myslela že rodičák a mateřská jsou rozdílné. že ze zákona mám právo na nějakých 220 tis. nebo tak. napadlo mě, že tohle by mělo chodit manželovi plus nějaký výměr z jeho platu? Chápu to dobře?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, nejdřív se pomírá PPM, a pak rodičák, nechodí peníze současně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Štípo píše:
Já myslela že rodičák a mateřská jsou rozdílné. že ze zákona mám právo na nějakých 220 tis. nebo tak. napadlo mě, že tohle by mělo chodit manželovi plus nějaký výměr z jeho platu? Chápu to dobře?
V jednom měsíci lze čerpat buď ppm, nebo rodičovský příspěvek. Obojí najednou ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak před porodem je to mateřská a po porodu rodičovská dovolená, ne? Já se v tom ztrácím celkem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrlinka píše:
Otec muze nastoupit na RD, nikoliv na MD, ne?![]()
Otec klidně může být i na MD
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Štípo píše:
Tak před porodem je to mateřská a po porodu rodičovská dovolená, ne? Já se v tom ztrácím celkem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrlinka píše:
Otec muze nastoupit na RD, nikoliv na MD, ne?![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Štípo píše:
Tak před porodem je to mateřská a po porodu rodičovská dovolená, ne? Já se v tom ztrácím celkem
Mateřská dovolená je volno od zaměstnavatele. Matka na mi nastupuje 8-6 týdnů před porodem, trvá 28 týdnů, během nichž pobírá peněžitou pomoc v mateřství (vypočítanou z platu). Otec může na MD nastoupit po šestinedělí. Po ukončení MD požádáte zaměstanavatele o rodičovskou dovolenou, během níž budete čerpat rodičovský příspěvek (22O t)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 @blecha72 a ja zije v domneni, ze mjze byt jen na RD…to jsou novinky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit