Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No, nevim nevim..tech 12 uz je osemetny vek…dite potrebuje zastani od rodicu cely zivot, ja si chodim pro radu prvni k mame i ve svem veku, jenze jen pro radu..,ale nevim, jestli ve 12ti resit veci uplne za dceru je ok…dulezite je, co na to rika dcera..to je naprosto nejdulezitejsi, jestli chtela, abys za kamaradkou sla, nebo to jinak resila, jestli je rada, ze jsi za ni sla..jestli to nekde pises, tak jsem to prehledla, ale co si o tom mysli dcera, ze jsi za kamoskou sla?
@Anonymní píše:
Dobrý večer, prosím o váš názor na situaci.
12cti letá dcera se kamarádí se spolužačkou, která se zpočátku chovala velmi mile, chodila k nám na návštěvy, holky spolu trávily společně volný čas venku na kole apod. Postupně ale přešlo do neustálých výčitek, když dcera okamžitě nereaguje na zaslanou zprávu na mobil, jde ven s jinou kamarádkou, málo nahlas jí pozdraví, na denním pořádku je dotaz proč je dcera naštvaná (i když není důvod) apod. Vede to k tomu, že ač se dcera snažila domluvit, vysvětlovat, pořád je nějaký problém, zřejmě ji kamarádka „pomlouvá“ i u ostatních spolužaček, které se pak chovají podobně. Jsme na malém městě, nejde se nepotkávat, ignorovat. Po tom, co se situace opakovala jsem pokusila s dcery kamarádkou promluvit, vysvětlit jí, že takto to dál nejde, že si nepřeji aby dál dceři zasílala urážlivé sms apod. Musím říct, že jsem ji na závěr důrazně upozornila na to, že pokud se to bude opakovat, budu muset řešit s jejími rodiči. Nemám z toho dobrý pocit, zřejmě jsem do vztahu neměla zasahovat, těžko zde ale vylíčím, jakým způsobem dceru deptá a jak je celá situace nepříjemná…Určitě jsme každý v takové situaci někdy byl - mně chybělo občasné zastání se od rodičů, možná proto neumím „nechat být“
Jak řešíte vy?
Premyslim, zda bych si o tom spis nepopovidala s rodici holky, nez primo ji psala sms.
Šikana a psychicky natlak je o tom, ze si s tím dítě ani dospělý neporadí.
Dokonce obeti nejhorší šikany se zastávají svých tryznitelu. Funguji tam úplně jiné mechanizmy. To ale neznamena, ze oběť se nema ochránit a viník nema být potrestán.
I kdyby dcera nesouhlasila, je potřeba to nějakým vhodným způsobem to řešit.
Za mě je úplně v pohodě to řešit s dvanáctiletý dítětem. Možná se holka probere a bude pokoj
Potom už vyšší instance
Dekuji vsem za reakce a rady. Dcera samozrejme o tom ze jsem s jeji kamaradkou mluvila vi. Je z te situace nestastna proto se sverila a pripadne sms mi dovolila precist. Sama si uvedomuju ze neni dobre se do vztahu deti michat ale tohle prerostlo do problemu se kterym si sama uplne neporadi. Musim rict ze druha slecna lze s prehledem do oci i mne i svym rodicum a rozhodne se nejedna a chudinku co nema s kym jit ven. Kdyz neuzene dceru, vzdy je s nekym jinym. Kolikrat se naopak s dcerou domluvila na odpoledni sraz a na posledni chvili rusila a mela jiny program nebo dokoce ani vedet nedala a proste neprisla. Kamaradstvi tady uz nikdy fungovat nebude, dcera s ni jiz pres sms nechce komunikovat, timto je asi uzavrene. Ale jak rikam - budou se dal potkavat ve skole, na vsech akcich apod takze bych rada aby mezi nimi (i nami rodici) bylo vyresene ve slusnosti. Holky jsou opravdu ve slozitem veku i dobe a nektere problemy by za normalniho rezimu myslim nebyly. Presto doufam ze uz nebudu muset takto nikdy resit
Zachovala bych se stejně jako ty. Měla jsem v dětství taky kamarádku manipulátorku. Sice jsem se s tím nesvěřovala mamce, neměly jsme moc důvěrný vztah, a nakonec jsem si to s ní vyřídila sama, ale ono vůbec neuškodí dát manipulátorovi najevo, že jeho hru někdo prokoukl a že stojí na straně jeho oběti. Vůbec si nedělej žádné výčitky.
Jako fakt byste to tady některé nechaly být? Sprosté esemesky a ovlivňování ostatních lidí, aby se k oběti chovali tak, jak si agresor přeje - vždyť to už je regulérní šikana. Fakt se nedivím, že je šikana na školách tak velký problém, jaký momentálně je že si z toho někteří v sobě nosí následky na celý život, když jejich rodiče zastávají názor vyřešte si to sami a svému dítěti nepomohou. Jenže tohle se musí rázně utnout už v začátku a dětí, které to zvládnou bez pomoci, fakt není zas tolik, kolik si myslíte, že je.
@JOHNDENVER píše:
Proč se do nich pleteš? Dcera ti referuje, co jí kamarádka říká, píše?
treba proto, ze za ni dcerka s duverou zasla, ze si nevi rady. Mam ditko ve stejnem veku a taky se mi sveruje a povida. Je mi te lito, ze ty svym detem nestojis za to, aby se ti sverovaly. Ty asi nebudes mama, o ktere se dite muze v pripade potreby oprit, ze? Ja osobne bych to vyresila obdobne jako autorka.. Autorka sve dcerce ukazala, jaka je skvela mama, u ktere ma zastani a na kterou se muze kdykoliv obratit.
@curria píše:
Jako fakt byste to tady některé nechaly být? Sprosté esemesky a ovlivňování ostatních lidí, aby se k oběti chovali tak, jak si agresor přeje - vždyť to už je regulérní šikana. Fakt se nedivím, že je šikana na školách tak velký problém, jaký momentálně je že si z toho někteří v sobě nosí následky na celý život, když jejich rodiče zastávají názor vyřešte si to sami a svému dítěti nepomohou. Jenže tohle se musí rázně utnout už v začátku a dětí, které to zvládnou bez pomoci, fakt není zas tolik, kolik si myslíte, že je.
Ne, nenechala bych to být - ale osobním káráním dotyčné spolužačky bych to řešila výhradně v případě, že by mne dcera konkrétně o toto řešení požádala… určitě ne z vlastní iniciativy (jako že bych se do toho sama rozhodla vložit a teprve pak o tom dceři řekla). Dvanáctiletá dívka už není až tak malé dítě, abych za ni rozhodovala o tom, jak vyřešit to, že jí kamarádka posílá vyčítavé smsky a pomlouvá ji u jiných kámošek.
Problém bych sledovala, dceru poslouchala a snažila se ji zpovzdálí směrovat tak, aby to dokázala vyřešit sama. Teprve kdyby bylo jasné, že se jí to dlouhodobě nedaří, navrhla bych jí jako jednu z možností, že s kamarádkou promluvím sama. A pokud by si sama tuhle možnost řešení vybrala, samozřejmě bych to potom udělala.
@JOHNDENVER píše:
Nic o svěřování zakladatelka v úvodním příspěvku nepíše.
A ano, nejsem matka, která se cpe, kam nemá, obchází kamarádky, kontroluje telefon a koriguje kamarádství. Moje děti jsou natolik vyzrálé bytosti, že s někým buď kamarádí, nebo ne, nepotřebují, aby jim někdo řídil, s kým se mají a nemají bavit.
A i kdyby nějaký problém někdy byl, sprosté SMS se dají přeposlat rodičům na poté vyřešit z očí do očí a ne placáním na internetu.
no vidis, ty by jsi vse nabonzovala rodicum, ona zasla nejprve za dotycnou problem vyresit a nebezela hned za rodici. proste ty by jsi misto reseni s akterem pouzila bonzovani rodicum - me prijde fer vice zajit za tou holcinou nez nejake stezovani si rodicum… tve deti nebudou vyzrale, jen vi, ze by jsi jim jako matka nepomohla, a mozna neco takoveho resi, jen ty o tom nevis ![]()
Co ona ta spolužačka vlastně zlého dělá? jde ven s jinou kamarádkou, opravdu to bylo proto, že dcera zakladatelky rychle nereagovala na její SMS? Co si to vysvětlit tak, že ta zlá poslala hodné SMSku a hodná se na ni vykvajzla? Nemohlo to tak být? A proč je to pomlouvání v uvozovkách? Asi proto, že to nebylo pomlouvání? Neříkám, že to tak bylo, ale nemohlo to tak být?
Mrzi me pokud by melo to ze si pomůžeme sdilenim nazoru vest tak daleko ze se zde lide pohadaji ![]()
Chapu nazory proti a prave proto ze jsem si vedoma jak tenky led to je a ze to nekdy muze spis uskodit jsem potrebovala s jinymi nezavislymi lidmi probrat.Na vysvetlenou - s dcerkou mame zatim pomerne duverny nebo spis otevreny vztah. Je mi jasny ze casem bude jine ale zatim mame takto a jsem za to moc rada. Byla bezradna, bylo ji z uskosti spatne od zaludku, byla rada ze jsem se pokusila s kamoskou prohodit par vet. Dcera je na svuj vek asi zatim dectejsi nez particky nalicenych pubertacek i v jejim veku. Nez jsem za holcinou sla vygradovalo to mezi nima a v dany okamzik jsme byli vsichni na jednom velkem venkovnim sportovisti, nikde jsem ji tedy nenahanela
Dnes se k nam dostala zprava od dalsich spoluzacek ktere maji stejne zkusenosti a jsou radi ze se pry konecne slecne nekdo postavil.
@Anonymní píše:úplně ukázkový příklad, jak to mezi slečnami chodí- jedna si vyjde s jinou a ta původní to začne řešit, že to bylo z malicherného důvodu (i kdyby to bylo bezdůvodně, tak co?) a do toho zasáhne maminka.
když dcera okamžitě nereaguje na zaslanou zprávu na mobil, jde ven s jinou kamarádkou,
@Luboš P Tak jednoduché to právě není a nebylo
Naštěstí se zde nemusím obhajovat a tato diskuse mi moc pomohla… Minimálně jsme zase jsme o zkušenost bohatší. Věnovali jsme tomu doma dostatek času a všechno probrali…Věřím, že až se s něčím podobným dcera příště potká, už zvládne mnohem líp (i bez rodičů
).
@Anonymní píše:
@Luboš P Tak jednoduché to právě není a nebylo
ale někdy pomůže, to zjednodušit. Takže: původní kamarádka vaší dcery si vyjde s jinou s kamarádkou, třeba-přišla jste na to sama, nebo si dcera si stěžovala?