Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojj, chtěla bych se poradit ohledně zavařování příkrmů. Dceři (6m) jsem začala davat příkrmy formou jednoho druhu zeleniny, ktere jsem si dle rad zamrazila do formicek. Byl to super nápad, akorat doma nemame velky mrazak a mohu to ukladat do pulťaku co mame na chatě, ale to bych musela zase porad prevazet. Rozhodla jsem se začít dělat klasické skleničky. Např: minulý tyden jsme si delali vepř-dušena mrkev a brambor. Tohohle jidla delame vetsinou vzdy vic, a tak jsem dceři dala vedle a rozmixovala, přivedla k varu a dala do skleniček. To same jsem udelala s květákem a bramborou a mixem zeleniny. Udelala jsem skoro 40skleniček, ktere mi ale vsechny zkysly. Popravdě mě to nasralo, protoze casu pres den neni mnoho a prace k hovnu. Běžně zavaruju v lete džemy, bolonske omáčky, čatny… a nikdy jsem nemela s ničím problém, tak nevím co ted. Chápu, ze teda tady není žádný konzervant jako je třeba ocet nebo cukr v těch výše zmíněných, ale kvůli tomu jsem to otočila dnem vzhůru, a znovu pak zavařila po naplnění v hrnci. Skleničky byly nové, tudiz bakterii prd..
Mimochodem jsem dělala takto na podzim presnidavky z banánů a ty jsem pro jistotu po uvareni dala jeste do trouby na plech, no stejne zkysly taky. Dostala jsem k Vánocům zavařovací hrnec z Lidlu a udelala vcera várku jablečných presnidavek. Zavařila jsem je dle navodu 30m na 90st, ale uplne se desim, ze to zas nedopadne.. Budu rada za rady ![]()
Radu nemám, ale jsem na to stejně. V létě jsem dala zavařit strouhaná jablka na štůdl. Sklenice a víčka vymytá v myčce, víčka pak ještě vypláchnutá vařící vodou. Po naplnění či otřená hrdla sklenic, zavařená v hrnci 45 minut na 90stupňů, pak otočená nějakou dobu dnem vzhůru, zkysly všechny sklenice.
Presnidavky se zavarily vzdycky supr. Nevim, jak je delas, ale ja dodrzovala na urcite mnozstvi ovoce dvojnasobne jablek. A fakt nikdy zadnej problem. Ale prikrmy se zkazily vzdycky vsechny a to jsem tomu furt davala dokola sanci. Takovyho casu… ja se na to vyprdla a proste zamrazovala. Bylo mi to vzdycky lito to vyhazovat. Neznam nikoho, komu se prikrmy nezkazily. Pokud na ten figl prijdes, dej vedet
![]()
Jo mě takhle skleničky úplně vybuchly
pak sem se na to vykaslala, něco sem zamrazila a nedělala holt mega zásoby předem no.
Já mám k zavařování hotových jídel obecně velkou nedůvěru, takže vařím vždy nové jídlo. Mám takový malý hrneček na to, pokrájím na malé kousky, v troše vody je to hotové do deseti minut. Nebo odebírám z našeho jídla. Max na dva dny. Když toho mám hodně, dám to do mrazáku, ale nemám tam nikdy více než tři dávky příkrmu. S přesnídávkami problém nemám. Sklenice a víka vždy vyplachuji roztokem Sava.
Holky, zavařujete ty příkrmy dvakrát, obzvlášť, když je tam maso?
Jaké to byly skleničky? Četla jsi někdy o zavařování masa a botulotoxinu? Zkysnutí je ta lepší varianta.
Dbát na maximální čistotu, sklenice vyvařené, i víčka.
Ten mrazák je prostě lepší.
Zavařovala jsem přesnídávky, teď marmelády, kompoty, okurky. Nezkazilo se nikdy nic. Ale nepouštěla jsem se do zeleninových směsí s masem ![]()
U ovoce se mi to stalo málokdy, spíš jen když špatně chytlo víčko. Ale dávala jsem tak trochu glukopuru na doslazení. Masozeleninovy taky děs, hodně jich zkyslo. Tak už sme pak přebytky dala vždycky do mrazáku a nedělala jsem toho tolik.
@Ellenk89 píše:
Ahojj, chtěla bych se poradit ohledně zavařování příkrmů. Dceři (6m) jsem začala davat příkrmy formou jednoho druhu zeleniny, ktere jsem si dle rad zamrazila do formicek. Byl to super nápad, akorat doma nemame velky mrazak a mohu to ukladat do pulťaku co mame na chatě, ale to bych musela zase porad prevazet. Rozhodla jsem se začít dělat klasické skleničky. Např: minulý tyden jsme si delali vepř-dušena mrkev a brambor. Tohohle jidla delame vetsinou vzdy vic, a tak jsem dceři dala vedle a rozmixovala, přivedla k varu a dala do skleniček. To same jsem udelala s květákem a bramborou a mixem zeleniny. Udelala jsem skoro 40skleniček, ktere mi ale vsechny zkysly. Popravdě mě to nasralo, protoze casu pres den neni mnoho a prace k hovnu. Běžně zavaruju v lete džemy, bolonske omáčky, čatny… a nikdy jsem nemela s ničím problém, tak nevím co ted. Chápu, ze teda tady není žádný konzervant jako je třeba ocet nebo cukr v těch výše zmíněných, ale kvůli tomu jsem to otočila dnem vzhůru, a znovu pak zavařila po naplnění v hrnci. Skleničky byly nové, tudiz bakterii prd..
Mimochodem jsem dělala takto na podzim presnidavky z banánů a ty jsem pro jistotu po uvareni dala jeste do trouby na plech, no stejne zkysly taky. Dostala jsem k Vánocům zavařovací hrnec z Lidlu a udelala vcera várku jablečných presnidavek. Zavařila jsem je dle navodu 30m na 90st, ale uplne se desim, ze to zas nedopadne.. Budu rada za rady
Taky jsme měli pár zavařenin a chytly plíseň
Ale dělala bych čerstvé, na dva dny, nebo to zamrazila. Taky na to zavařování moc nejsem. Zase tolik času nezabere co dva dny vařit pro mrňouse ![]()
Hele jabka většinou nezkysnou, když jsou dobře zavřená. Naopak maso a batáty kysnou rády.
Do ostatního ovoce se přidávají jablka právě i jako konzervant. Proč přesně netuším.
@Pipet píše:
Jaké to byly skleničky? Četla jsi někdy o zavařování masa a botulotoxinu? Zkysnutí je ta lepší varianta.
Dbát na maximální čistotu, sklenice vyvařené, i víčka.Ten mrazák je prostě lepší.
Zavařovala jsem přesnídávky, teď marmelády, kompoty, okurky. Nezkazilo se nikdy nic. Ale nepouštěla jsem se do zeleninových směsí s masem
V marmeládě je jako konzervant cukr.
V nálevu okurek je ocet i cukr.
V kompotu v nálevu je taky cukr.
Obecně je cukr super konzervant jen ho nechceš cpát do prvních příkrmů. Proto tak snadno zkysnou.
@Betty MacDonald píše:
Holky, zavařujete ty příkrmy dvakrát, obzvlášť, když je tam maso?
Já to teda nedělám, ale kolega vždy zavařuje maso 3×.
Jinak já bych vždy zavařila zvlášť maso a zeleninu, ono to dohromady nedělá dobrotu.
Zavařují každý rok, dělám papriky, lečo, rajcata,.
Zavařují v myčce, nikdy mi nic nezkyslo.