Zavařování v troubě – jak na to?

5100
20.11.10 21:53

zavařování v troubě

Pomoooc! 8-o :lol:
Vyskytla se nám doma nadúroda červené řepy a kedluben gigantů, tak jsem se rozhodla, že budu zavařovat. mnoho zkušeností nemám a ani zavařovací hrnec, tak volám SOS:
Zavařujete někdo v troubě? A jak?
Na internetu jsou informace poněkud protichůdné:
na suchý plech - na mokrou utěrku - postavit do vody
Různí se i doby a teplota zavařování ( 8O-150C, 20min.-1hodina), takže mám z toho tu větší hlavu vevnitř… :zed:
Díky za rady a zkušenosti.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9094
20.11.10 22:13

Zavařuju na plechu ve kterém je voda. Dělám jen přesnídávky, ale ty zavařuju na 150 zhruba hodinu :wink:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
522
20.11.10 22:18

zavařujem v klasickym vyššim pekáči-utěrka pod lahve+voda,180°C tak půl hoďky…většinou to dělám od oka a vždycky bylo vše o.k, tak se neboj

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
17359
21.11.10 09:06

Zavařuju hlavně okurky, když jsou zalité horkým nálevem, dávám do trouby na 200 stupňů na 20 minut. Do pekáče (respe. hluboký plech) dávám trochu vody, z toho důvodu, že ten nálev jak se vaří, tak z těch sklenic trochu uteče, a pak to nechutně smrdělo. Jednou jsem tam zkusila dát podle návodu utěrku, což se mi neosvědčilo, protože pak byla na vyhození.
Jiřina

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
11503
21.11.10 12:33

Ahoj, tak máma zavařuje v troubě pořád a dává to na plech do vody, ale nevim na kolik a jak dlouho.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
XXXa
21.11.10 17:02

Ahoj, zavařuji podle návodu ke sporáku.
Na hlubší plech dát utěrku, nalít přibližně litr vody, aby v troubě mohla nastat potřebná vlhkost.
Sklenice by měly být stejně velké, se stejným obsahem. Najednou max. 6 sklenic, nesmí se dotýkat vzájemně ani okrajů plechu.
Nastavit teplotu na 180°C a pustit spodní horký vzduch (dolní ohřívací těleso). Předehřívání není nutné.
Sklenice pozorovat a zavařovat, dokud se tekutina nezačne vařit.
Ovoce cca 30 minut a pak nechat dalších 30 minut v troubě. Taky dávám do trouby zalité horkým nálevem, nějak věřím, že se to víc chytne :-)
U okurek píšou 30 - 40 minut a 30 minut v troubě, kedlubny a červenou řepu neřeší.
Jo a správně by jsi měla mít sklenice s gumičkou pod víčkem, to ale asi nikdo nedělá a všichni používají normální šroubovací.
Po vyndání z trouby nechat vystydnout, lepší asi postavit víčkem vzhůru.
Upřímně si myslím, že čas to moc nešetří, když 6 sklenic je hodinu v troubě a pak začít s adlší várkou…

  • Citovat
  • Nahlásit
9094
21.11.10 20:15

Tak já jich tam dá tolik kolik se mi do plechu vejde aby se nedotýkaly. Když dělám přesnídávky vejde se mi jich tam v poho 12 a všechny se vždycky chytly. Takže za mě to čas šetří :wink:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
5100
21.11.10 21:55

Díky za všechny rady. Už je hotovo a sklenice jsou vzhůru nohama, aby vychladly. Jsem sama zvědavá, co jsem splodila…

JO a v troubě jsem nezavařovala kvůli úspoře času, ale protože prostě nemám zav. hrnec. A jelikož se to asi nestane mým koníčkem, ani kupovst nehodlám. :lol: Občas asi něco zavařím, ale na to trouba postačí. :wink:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
XXXa
21.11.10 23:02
mischni píše:
JO a v troubě jsem nezavařovala kvůli úspoře času, ale protože prostě nemám zav. hrnec.

No to byla jen taková poznámka naokraj, protože když toho mám víc, tak mě to čekání štve.
Navíc se ty sklenice spíš chytí, když je dáš do trouby právě zalité horkým nálevem, i se to dřív začne v nich vařit, jenže chystat nový nálev pro každých 6 sklenic :pocitac:

Jo a a v tom návodu je 6 litrových sklenic. Opravdu mám zkušenost, že když jich tam nacpu víc (tedy s větším objemem), čekám dýl než se to začne vařit a někdy se blbě chytí (ale spíš ty menší). Přesnídávky jsou malé, tam to asi nevadí :nevim:

  • Citovat
  • Nahlásit
30
19.6.11 14:14

zavařovačky

Ahojky,
chtěla jsem vyzkoušet zavařování. Ale nemám žádné zkušenosti s troubou. Opravdu tam můžu dát klasické zavařovačky? Bez té gumy? :nevim: :nevim: :nevim:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
53
19.6.11 17:05

No a já zavařovala loni přesnídávky a marmelády, dávala jsem většinou do těch přesnídávkových jako je např. od Hipp s takovým hrozně malinkým závitem a některé se nechytly. Takové ty klasické přesnídávkové jako od Hallo co bývali i za nás, s normálním závitem se mi chytly. Jen by mne zajímalo, dává se to do trouby zavařit dnem dolů, nebo nahoru? Já mylím, že loni jsem to dávala dnem nahoru - víčkem dolů.??? Už si to nepamatuji.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
30
19.6.11 17:32

Andy, takže bez problému ty šroubovací. :mrgreen: :mrgreen: My v návodu máme víčkem nahoru a pak když chladnou, tak víčkem dolů.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
696
20.2.12 00:05

Asi blbě zavařené - mám to zkusit znova?

Ahoj holky, prosím o radu - mamka mi poradila zavařit přesnídávky v troubě…dát je do hrnce s teplou vodou, troubu pustit na 80°…Vzhledem k tomu, že se mi to zdálo málo,dala jsem 120, pekla cca 20 minut…tedj sem dohledala, ze se to ma dat na 180-200.. ted nevim, zda cely postup zitra rano zopakovat, aby to bylo opravdu zavarene? Mám tam hodně masových přesnídávek a nerada bych o ně přišla. Myslíte, že se to dá zopakovat nebo případně že se přesnídávky takhle na mírnější opravdu zavařily?

Díky za radu, příště půjdu rovnou na Emimi… :think:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
9212
20.2.12 08:51
Andrees píše:
Ahoj holky, prosím o radu - mamka mi poradila zavařit přesnídávky v troubě…dát je do hrnce s teplou vodou, troubu pustit na 80°…Vzhledem k tomu, že se mi to zdálo málo,dala jsem 120, pekla cca 20 minut…tedj sem dohledala, ze se to ma dat na 180-200.. ted nevim, zda cely postup zitra rano zopakovat, aby to bylo opravdu zavarene? Mám tam hodně masových přesnídávek a nerada bych o ně přišla. Myslíte, že se to dá zopakovat nebo případně že se přesnídávky takhle na mírnější opravdu zavařily?Díky za radu, příště půjdu rovnou na Emimi… :think:

Já na radu kamarádky zkusila zavařovat v myčce - tam mám nejvyšší teplotu 70 a pochybuju, že tahle teplota je tam déle než půl hodiny, a všechno se v pohodě chytlo :nevim: Zkus jestli se neprohýbá víčko, zavařováním se má vytlačit přebytečný vzduch ze sklenice, jestli je „přicuclý“ mělo by to být v pohodě.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
696
20.2.12 09:37

Tak přicuclý je jen jedno z 16ti…tak já to holt projedu ještě jednou troubou, a skladovat budu v lednici…to je práce:/
Díky za radu

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama