Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Když je nějaká potraviny nahnilá či plesnivá, může se nakažená část okráajet a zbytek spotřebovat? když se třeba zbylá zdravá část uvaří, tak se plíseň zničí?
No myslím, že ne
Když pominu, že bych na to už asi neměla chuť, ani kdyby se ta plíseň i s hnilobou dohromady třeba nakrásně ztratily ![]()
Já jím jen plísně ušlechtilky
- hermelíny a spol ![]()
Já vyhazuju všechno napadené. Plísně vylučují velice nebezpečné látky (mmj. aflatoxiny), které mají silně škodlivý vliv na zdraví (jsou rakovinotvorné, neurotoxické atd.). Neuškodí to třeba hned, ale postupem času. Taky záleží na vnímavosti organismu.
Takže šetřím raději tím, že nakupuju takové množství potravin, které stihneme spotřebovat.
Pozn. - ty škodlivé látky se varem nezničí.
Proti ušlechtilé plísni nic nemám.
nahnilé ani plesnivé nejíst.. ta hniloba a plísen je prolezlá všude.. takže kdo toto jí je docela čuně ![]()
Ahoj, přesně tak, plíseň rozhodně nestačí odkrojit, sice není vidět nákaza, ale plíseň je mrcha a prolezlý a nakažený je i zbytek… OSobně vyhazuju plesnivé i nahnilé ![]()
Přesně tak, vyhodit celé… a to jsem jinak celkem „čuňátko“.
Sice s vámi všemi souhlasím, ale třeba když mi upadne jablko a udělá se na něm hnědý flíček 1×1cm a chci ho za 3 hodiny sníst, tak ho prostě nevyhodím, ale flek vykrojím..
Asi záleží na potravině..
Nebo vy vyhodíte i takové jablko??
Lizbeth píše:
Sice s vámi všemi souhlasím, ale třeba když mi upadne jablko a udělá se na něm hnědý flíček 1×1cm a chci ho za 3 hodiny sníst, tak ho prostě nevyhodím, ale flek vykrojím..
Asi záleží na potravině..
Nebo vy vyhodíte i takové jablko??
Počkej, ale když upadne a má hnědý flek, tak to není nahnilé, to klidně sním i to hnědé místo, to je jen mechanicky poškozené…
Otlučené je něco jiného než nahnilé ![]()
Nahnilá by se neměla jíst.Nedávno v tv jsem viděla jak v nahnilé potravině rychle bují rakovinotvorné bunky
a taky vše vyhazuju
To ano, ale třeba když si ten hnědý flíček přinesu už domů..Nevím jak rozpoznat otlučené a nahnilé..
Myslím, že i záleží o co se jedná. Např. když je rajče někde zmáčklé a nejspíš by tam cca do dne/dvou něco vyrostlo, tak odkrojím pořádný kus a zbytek povařím - např. když ho dávám do guláše, ale pokud už vidím plísen, tak vždy vyhazuju.Ale to se stává vyjímečně, většinou se u nás jí hodně zeleniny i ovoce, tak to nahnít ani nestihne:-)
alena23 píše:
Když je nějaká potraviny nahnilá či plesnivá, může se nakažená část okráajet a zbytek spotřebovat? když se třeba zbylá zdravá část uvaří, tak se plíseň zničí?
Já nekompromisně vyhazuju vše. Je mi to vždycky líto, ale nestojí mi to za to.
Kamča.dalmatinka píše:
Otlučené je něco jiného než nahnilé
JE to sice něco jiného, ale to potlučené bývá často zdrojem hniloby. Samozřejmě ne hned, ale kazí se to dřív. Takže pokud mi něco upadne a je natlučené, tak se snažím sníst co nejdřív. Jinak nepoznám, co je nahnilé a co jen natlučené, takže se snažím nic natlučeného nekupovat.
hkac píše:Kamča.dalmatinka píše:JE to sice něco jiného, ale to potlučené bývá často zdrojem hniloby. Samozřejmě ne hned, ale kazí se to dřív. Takže pokud mi něco upadne a je natlučené, tak se snažím sníst co nejdřív. Jinak nepoznám, co je nahnilé a co jen natlučené, takže se snažím nic natlučeného nekupovat.
Otlučené je něco jiného než nahnilé
To je samozřejmě pravda,ale Lizbeth se ptala co s jabkem 3 hodiny po pádu.
Otlučeniny bych si domu nepřinesla,když upadne odříznu a snim.