Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Děti jsou neopomenutelní dědicové a nárok na podíl ze zákona mají. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná. (nedošlo-li k vydědění, o čemž pochybuji.) Takže touto závětí manžel vyšachuje pouze tebe. (ne, že bys v případě jeho smrti neměla ze společného majetku vůbec nic, to ne, vypořádá se SJM, ale dědit nebudeš.) Není to fair- řekla bych mu při vážném rozhovoru, ať jde závěť zrušit. Můj choť měl kdysi chvilku životní pojistku na svou matku, ale později, a to jsme ani ještě nebyli manželé, ji přepsal na mě. Ta formulace tvého muže, že o ní ví akorát notář, to je teda k popukání.
Akorát by se hodilo tak možná na např. ožralýho portorikánskýho rybáře, kterýho jste potkali na dovolený před 10 lety, kdy slavil devadesátku, ale ne na notáře zde v ČR
![]()
@Anonymní píše:
@Premek_Orac
Ano vím, proč sepisoval závěť na rodiče, bylo to přání jeho babičky, která mu darovala pozemek.
Budu muset asi zatlačit na manžela, aby závěť zrušil, ale nevím zda se mi ho podaří přesvědčit, je hodně tvrdohlavý a když si myslí, že platná není tak podle něho prostě není…
Hmm, takže o závěti ví kromě notáře ještě babička, která to skoro určitě sdělila i manželovým rodičům, takže o ní vědí úplně všichni. ![]()
Být tebou bych na manžela zatlačila rozumnými argumenty a v případě nouze bych mu naznačila, že ty bys mohla taky přepsat svůj majetek jen na děti a rodiče, a tím ho vydědit, třeba mu to docvakne. Já jsem měla taky takovou závěť a po svatbě jsem ji automaticky šla zrušit s ohledem na manžela, stálo mě to asi 1000 Kč, ale přijde mi to jako samozřejmá věc. Já bych taky nechtěla, aby mě manžel v podstatě vydědil.
Možná ale manželovi a příbuzným přesně o tohle jde, v případě jeho smrti z pozemku nedostaneš nic. ![]()
Ještě oprava, možná jde o to jen manželovým rodičům a manžel je nechce zklamat. No každopádně jeho rodiče by se o zrušení závěti nedozvěděli a pravděpodobně je syn přežije, takže se pravděpodobně v žádném případě nic nedozví.
Příspěvek upraven 31.05.16 v 16:28
Děkuji všem za odpověď. Musím manžela přesvědčit, aby závěť zrušil.
Ono je možné, že nechce zklamat babičku, manžel je u ní docela často. Nejde o mě, ale o děti.
A ještě dotaz, co by se stalo se závětí, kdyby už rodiče nežili? Dědili by její děti, tzn. švagr nebo by závět byla naplatná?
Dědilo by se pak podle zákona - tj. po manželovi - ty a tvé děti. Snad nemáš nějaký drastický alternativní plán kdyby se ti nepodařilo manžela přesvědčit
.
Děkuji všem za odpovědi. Chtěla jsem jenom vědět, jestli má pravdu manžel a závěť je neplatná nebo mám pravdu já a závěť platí.
@Aneta.Berg žádný plán nemám, s rodiči bych se event. ještě nějak domluvila, šlo by o jejich vnuky. Takže pokud to nezruší, bude to jeho rozhodnutí.
Anonymní, tak dej pak vědět, jestli manžel uznal, že závěť platí, a jak se k tomu pak postavil. Držím palce. ![]()
Peníze z pojištění, kde je uvedena obmýšlená osoba, do dědictví vůbec nejdou a jsou rovnou vyplaceny obmýšlené osobě.
@Lukana Přesně tak, pokud je v pojištění uvedena obmyšlená osoba, tak to vůbec není součástí dědictví, ona to dostane „hned“ nečeká se na dědické řízení.
Nezapomen, ze pokud by ze zaveti vynechal zakonne dedice-deti, je neplatna.
Potřebuji poradit když chci sepsat svou závět, z toho důvodu, že zatím nemám děti a nechci, aby po mě dědili nejbližší příbuzný což jsou mí rodiče, ale chci aby vše od hmotných věcí po našetřené peníze zdědil jiný příbuzný, stačí závět napsat rukou a zanést k notáři kde se uloží (platí se za to?) nebo závět musím sepsat u právníka se svědky? ![]()
Děkuji za odpovědi
To není vůbec rozumné! Pokud se manželovi něco stane a vše po něm zdědí děti (manželka není ze zákona neopomenutelnou dědičkou!) tak na veškeré nakládání s pozůstalostí, bude potřebovat svolení opatrovnického soudu. Např. i na prodej auta, které bude v době úmrtí napsané na manžela…