Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chci se zeptat na vaše zkušenosti se zavinováním.
Náš Vojta je na světě už 6 měsíců a když ho zkouším dát spát bez rychlozavinovačky (už dávno mu koukají nožičky
), a náhodou tak usne, celkem brzo se probudí - asi díky svým ručičkám, kterýma si šmrdlá po obličeji, případně se s nimi bouchá, mele se, hlavu otáčí stále ze strany na stranu…
Ale když ho stáhnu tak, že se nemůže hnout, tak někdy vytuhne hned, ale kolikrát se furt mele, že chce mít ručičky nahoře.
Takže teprve až když usne, dám mu ručičky podél těla.
A stejně se mu je v noci většinou podaří vytáhnout a následuje neklidné spaní, buzení, kňourání…
Taky ho ale pořád ještě trápí bříško…
Do kdy jste děti zavinovali vy?
Mě právě přijde, že už je na to velký…
ale když to zkouším „normálně“, stejně ho za nějakou dobu v zájmu jeho i našeho spánku nakonec do té zavinovačky dám.
a protože to už brečí, tak si ho dám do náruče a usne během chviličky.
Stále čekám na dobu, kdy začnu být tvrdá a nechám ho v tý postýlce usnout samotnýho, ale protože si teď zase proděláváme oba nějakou virózu, tak na to zatím kašlu, když brečí, je úplně říčnej, má stále zvýšený teplotky.
Úplně nejlíp spí „stísněnej“ v kočárku.
Nutno podotknout, že se narodil ve 34týdnu a byl 5dní beze mě, chodila jsem za ním pouze 4× denně…
A potom doma jako 2,5 kilový miminko jsme ho často chovali, no…
První dítě, narozené takhle brzo, malinkaté…
měla jsem prostě potřebu ho chovat a mazlit, když mi máma říkala, že si ho na to zvyknu, nešlo mi to ho odložit…
ale teď kdy je ta „hranice“, kdy už by to usínání měl zvládnout sám?
Kamarádky kluk třeba spí sám v postýlce i vlastně ve svém pokoji už od 3 měsíců. Jiná kamarádka má holky takhle ve svém od 6 měsíců.
My teda dětský pokoj nemáme, máme jen malé 2+1, ale v té postýlce už bych ho ráda nechávala spát v klidu samotného, žádné usínání v náruči…
Je to sice krásný, když se mě chytne za župan nebo strčí ručičku do výstřihu a krásně usne, ale zase aby takhle neusínal ještě až bude chodit do školky
![]()
Děkuju Jana
Já myslím, že tu hranici si musí každý určit sám, ne podle kamarádek a příbuzných. Samík se doteď občas vzbudí než jdu spát a stačí o vzít na ruky a zase spokojeně usne… Nějak to neřeším, nehrotím, jsem ráda, že nevyžaduje tvrdě kojení a usne ![]()
Nemyslím, že bude chtít, abys ho uspávala na rukách do 15
Já třeba si užívám, že teď se se mnou ještě chce mazlit, ono to zas tak dlouho nebude, uteče to a přijde doba, kdy se s ním budu chtít potulit já a on bude obracet oči v sloup
Tak třeba když bude na mazlení zvyklý, vydrží nám to dýl
![]()
Ale myslím, že tvrdá začneš a dokážeš být, až to začne opravdu vadit TOBĚ - tedy ne okolí, ne mamce, kamarádkám… Taky jsem byla překvapená, jak jsem dokázala rázně utnout takové ty kravské dostihy při usínání přes den, protože evidentně nevěděl, co chce a byl rozhodnutý nedat pokoj, dokud to nedostane. Poté, co jsem s ním asi hodinu chodila na rukách a on se furt kroutil a nadával, jsem mu oznámila, že být u mě je privilegium a jestli teda u mě být nechce, tak půjde do postýlky a basta. Nechala jsem ho tam, seděla u něho a cca za dva dny se to naučil. Teď je to tak půl na půl, někdy ho na ty ruce vezmu (zvlášť teď, jak rostou zuby), někdy vidím, že se mu u mě usíná špatně, tak ho lupnu přímo do postýlky (naučil se totiž spávat na boku a na břiše, tak asi chce svůj prostor, což u mě nemá). V každém případě, se mi podařilo odbourat aspoň to, co si ho naučil manžel - že usínal, když s ním pochodoval sem a tam (což s naším „drobečkem“ není sranda) a kdyžtak stačí, že s ním sedím nebo ležím -velká úleva pro moje záda ![]()
Ale je fakt být potřeba o tom přesvědčená, vědět,že to tak chceš ty a děláš to z toho a toho důvodu (né proto, že Mánin Frantík takto spí už od 2 měsíců). To pak jde celkem dobře… Aspoň u mě to tak funguje…
A do vlastního pokojíčku bych Samíka zatím taky nedala, přijde mi to pro nás brzo - i když někdo si to pochvaluje
U nás to teda nehrozí taky, máme zatím 1+1 ![]()
A řekla bych, že když je rád zavinutý, zavinuj - nedávno jsem to někomu taky psala. Dyť o nic nejde a nevadí to ničemu, ne? Ani tě to nezdrží… On časem přijde na to, že se bude chtít ve spaní nějak otočit nebo něco a zavinovačka ho prudí ![]()
angu díky
a koukám, že máte opravdu drobečka ![]()
to už se na ruce pronese. Vojta má teprve 6,5 kila, ale už je to taky cítit.
když vidím, jak se ke mě přitulí a uklidní se, dělá mi to dobře
trošičku začíná být mamánek, tatínek ho takhle už neuspí, ale jak píšeš, tohle období je v jeho životě to, kdy se ještě chce tulit, kdoví, kdy mi začne říkat, že se tulit nechce… ![]()
Tak u nás je taťka obrovský idol
Asi že je v poslední době málo doma… Ale taky trochu mamánkovatí, hlavně když je nějaká bolístka ![]()
ahoj, to je stejny jak ten nas drobek , a ten je teda pry drazdivej - no dokonale na nej ta diagnoza sedi.
dokud nezvedal moc hlavicku tak spal jedine na brisku, ted uz tak neusne tak jsme mu udelali do postylky „loktusi“ z knihy Nezna naruc rodicu a snazime se nosit v klubicku , ale kdyz ma zrejme reflux, tak to je taky tezky
. No kazdopadne zkusila bych mu stisnit prostor v te postylce , ale klidne bych ho i dal zavinovala kdyz jste na to zvykly …
zuzko to je přesný. dokud nepásl koníčky, krásně spinkal na bříšku a ani neměl tolik bolení bříška. jenže teď když je na bříšku, tak prostě čučí, i když je maximálně ospalej, tak tu hlavičku ne a ne a nepoloží!
tak jo, zavinuju dál
teď spí v kočárku a je naprosto happy ![]()
My zavinovaly Honzíka do 8 měsíců ![]()
Ale najednou přišel zlom,kdy nám dal sám najevo,že už se mu zavinování nelíbí a přestaly jsme a je fakt , že usnul krásně i bez toho.
Takže já bych to nehrotila,pokud to prckovi vyhovuje,tak bych se zavinování nebála ![]()
ahoj, vůbec nedej na to že maminka říká a sousedka říká…zavinuj ho,ňuněj ho, mazli ho dokud je ještě maličkej.Podle mého názoru ikdyby sis ho na chování naučila, časem se to sám odnaučí, budou ho zajímat jinačí věci než mámino chování a pusinkování.Vidím to sama na naší Viktorce je jí 2,5 a když jí řeknu „pojď pomazlit maminku“ tak obrací oči vsloup, dá mi pusu,otřese a řekne stačí miláčku,du pacovat a maže stavět kostčky nebo něco podobného. Taky jsem jí dlouho zavinovala,chovala,spinkala s námi v posteli (teda teď si v noci taky přelejzá) a taky jsem slýchávala ať to tak neděláme, že si zvykne a rizmazlíme si jí a budeme mít s ní peklo-nebyla to pravda, odrostla a peklo se nekonalo. Neni to žádnej rozmazlenej mazánek.Je samostatná a moc hodná(teda má i své dny,ale nejsou tak často)
Každý děcko je jiný, ale rozhodně mu častim mazlenim a zavinovánim (v té mu jistě je dobře a ty si aspon chvili dáchneš)nemůžeš nijak uškodit ![]()
rubber, oluscho díky, mluvíte mi z duše
![]()
kašlu na jiný názory, nechám to svému
![]()
a to Viktorčino „stačí miláčku du pacovat“ mi fakt rozesmálo ![]()
Já zavinovala našeho mladšího - ale opravdu zavinovala, tzn. na pevno do tetra osušky - až do 8 měsíců, jinak se taky sám budil, ale usnout nemohl. Pak ho to přešlo. Samotný uspávání jsem ho naučila v jeho 4 měs. estivillem, trvalo to 3 dny.
Nas prďola ma ted 10 tydnu a taky zavinujem, protoze jinak sam neusne. Porad si rucickama smrdoli pusenku a pak ji ma cervenou jak opice za*ek ![]()
Kdyz ho zavinu, tak chvilku protestuje, ale po chvilce pochopi ze se nehne a nema cenu se o to snazit a usne.
Mel jsem s manzelkou obavu jestli to neni na skodu pro miminko, ale jak vidim je to normalka a diteti to nijak neublizi, takze zavinujem dal ![]()