Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Malého nebuď, pokud prospívá. Jestli máš strach o tvorbu mléka, tak v noci odsávej. Já odsávala ikdyž malá spala, jinak by mi praskly prsa ![]()
Pokud zavinujete jen na noc, tak to kyčlím neuškodí.
Není tov vhodné vůbec. Jednak kvůli nedostatečném nočními kojení, jednak kvůli nemožnosti pohybu, hrozí větší riziko SIDS Vám by se líbilo spát celou noc nehnutě zabalená?
Dite vám celou noc určitě v 6.tydnech spát nemá. Potřebuje kontakt s naminkou, mlíčko. Syn přes den spal jedině v nositku nebo na mém hrudníku. Zaděláte si na problém.
@nikive tohle je ale naprostá blbost. Každé miminko je jiné, jinak kontaktní a jinak jí. Jeden se mi v noci budil nonstop a přes den byl neodložitelný, druhá spala celou noc snad od 2.týdne po porodu a přes den stačilo, že o mě věděla.
Zakladatelko, není to špatně, jen nezapomínej v noci malé polohovat, ať nedojde ke slehnutí hlavičky nebo jinému špatnému držení. Během pár týdnů nebo měsíců se sám začne rozbalovat a ta těsnost mu bude nepříjemná. Pokud máš strach o kojení, odsavej. Ono to tak nemusí být pořád, spánek miminek se mění jak na horské dráze. Budila bych na kojení jen v případě, že by mimčo neprospívalo. Já malou první týdny balila i přes den, měla jsem tedy klasickou zavinovačku. Cítila se v ní dobře. Ale trvalo to fakt pár týdnů.
Syn byl na tom taky tak. Zavazovala jsem pevně jen ručičky, aby mohl nozkama kopat. Spal tak do roku určitě. Můžu tě uklidnit, že je mu 5 a žádné následky to na něm nezanechalo. Kyčle měl lepší, než jeho ségra, kterou jsme nezavinovali.
Ale na to kojení bych ho já osobně aspoň jednou v noci vzbudila.
@nikive píše:
Není tov vhodné vůbec. Jednak kvůli nedostatečném nočními kojení, jednak kvůli nemožnosti pohybu, hrozí větší riziko SIDS Vám by se líbilo spát celou noc nehnutě zabalená?Dite vám celou noc určitě v 6.tydnech spát nemá. Potřebuje kontakt s naminkou, mlíčko. Syn přes den spal jedině v nositku nebo na mém hrudníku. Zaděláte si na problém.
Ale houby, zavinovani u deti, ktere to toleruji, je supr, pry to v nich evokuje pocit z delohy a tlumi Mooruv reflex, po par mesicich by se to melo povolovat postupne. Chce to jen delat rozumne, aby se dite neprehralo, a take nestahovat nozicky, jen horni polovinu tela. Nedoporucuje se to uplne, pokud dite spi s matkou.
S kojenim - zdravy novorozenec muze klidne spat, pro laktaci by jedno nocni kojeni meli stacit.
Buď v klidu, já všechny děti zavinovala cca do 4 měsíců a jsou naprosto v pohodě. Pokud je malého spokojenej tak to neměn. A první noční kojení bylo nad ránem před pátou. Malá má 2,5 a kojim furt. Nebudit.
@Martina712 děkuji, zkusíme nějak zabalit jen ruce, ale obávám se že se vymota nejspíš 😀,ale zkusíme.
@beruska9 děkuji, do té pleny ho dávám jen v pleně, a nebo v rozeplem krátkém rukávu,..tak snad v pořádku.
V noci v polospanku se mi povede jedno prso mu vnutit, ale vypije jen to jedno, druhé už ne. To někdy k ránu až.
Když ho vybalíme, tak je během vteřiny vzbuzený.
Je zvláštní že ještě má problém jen tak na mě ležet, na hrudníku jakoby.. odmítá to. pere se, nechce tam být.
výjimečně se provede, že ho trochu „znásilnit“ a vydrží tam a asi na 2 minuty usne. Ale v nosícím šátku, jak je stažený na tom hrudníku a to vytuhne. Během chvilky a je spokojený.
Zavinování je super, akorát jsme museli přestat když se malá začala přetáčet na bříško, bylo to nebezpečný (přetočila by se a jak byla zavinutá, nedostala by se zpět, nebezpečí udušení) - od tý doby nespí, bude jí rok. Budí se co 20 min až hodinu
tak bacha ![]()
@Lily Evans aha, no vidíte. To je dobrý vědět.
Takže ted máte problémy s uspáváním také?
To si přesně říkám že třeba bude jen naučený takto…a když to nepůjde bude problém.
Bohužel nyní jsme na nic jiného nepřišli. A to ještě musí mít ten dudlík. A běda jak vypadne..???😀
@Aduš8
Ano to je pravda, polohovat, děkuji. Miminko prospívá dle doktorky dobře. Možná zkusím občas odsát aspoň. Aby bylo dost mlicka.
@Anonymní píše:
@Lily Evans aha, no vidíte. To je dobrý vědět.
Takže ted máte problémy s uspáváním také?
To si přesně říkám že třeba bude jen naučený takto…a když to nepůjde bude problém.
Bohužel nyní jsme na nic jiného nepřišli. A to ještě musí mít ten dudlík. A běda jak vypadne..???😀
@Aduš8
Ano to je pravda, polohovat, děkuji. Miminko prospívá dle doktorky dobře. Možná zkusím občas odsát aspoň. Aby bylo dost mlicka.
Přes den spí v kočárku, večer usne v postýlce pokud u ní tak 15-20 minut stojím dokud nevytuhne. Pak už zabere jen u kojení, dudlíka plive. Ale nemyslím si, že by to způsobilo zavinování, spíš ji prostě budí že se vrtí a má potřebu se hýbat (sedat si, stoupat) i ve spánku. Zavinování tohle utlumilo, takže jako miminko spala celou noc
Tak jen pozor - u takovýchhle pohyblivých spáčů si myslím že je potřeba se zavinováním přestat jakmile jsou schopný se přetočit, i za cenu rapidně zhoršenýho spánku.
Syna jsem zavinovala prvni tri mesice, teprve pak se mu to prestalo libit. Jinak by neusnul a dudlik vubec nechtel. Nohy nijak omezeny nemel, to nevim, jak velkou plenu bych musela mit, aby mu to znehybnilo nohy v kyclich.
Pokud ti spi celou noc, prospiva a rano je „normalni“, nebud ho a bud stastna.
Dcera zavinovani nechtela vubec, za to byla jasnej dudlikovej maniak uz od porodnice
Ze zacatku to opravdu byla pakarna, protoze samozrejme kdyz dudlik vypadl, budila se, takze jsem ji ho kazdou chvili chodila vracet do pusy, aby se mohla vyspat. V noci nastesti mela spanek lepsi, takze to se tolik nebehalo. A ted si teda zaboha nevybavim, od kolika mesicu byla schopna si ho v noci nahmatnout v postylce sama a vratit do pusy, ale myslim, ze to docela uteklo ![]()
@Janadel píše:
Syna jsem zavinovala prvni tri mesice, teprve pak se mu to prestalo libit. Jinak by neusnul a dudlik vubec nechtel. Nohy nijak omezeny nemel, to nevim, jak velkou plenu bych musela mit, aby mu to znehybnilo nohy v kyclich.
Pokud ti spi celou noc, prospiva a rano je „normalni“, nebud ho a bud stastna.
Dcera zavinovani nechtela vubec, za to byla jasnej dudlikovej maniak uz od porodniceZe zacatku to opravdu byla pakarna, protoze samozrejme kdyz dudlik vypadl, budila se, takze jsem ji ho kazdou chvili chodila vracet do pusy, aby se mohla vyspat. V noci nastesti mela spanek lepsi, takze to se tolik nebehalo. A ted si teda zaboha nevybavim, od kolika mesicu byla schopna si ho v noci nahmatnout v postylce sama a vratit do pusy, ale myslim, ze to docela uteklo
Balíme ho do takové velké pleny, ruce a nohy.
Podle toho chlápka, teď nevím to jméno
pardon
Každopádně zkusíme zabalit jen ruce, do nějaké menší.
Balíme jen na noc. I když přes den teda nespí.
Dudlík chodíme vracet pořád. Az ho to probere a můžeme od začátku
Si říkám že jsme si na sebe ušili bič, asi… Ale mám pocit že ho teď nějak víc odmítá, hlavně přes den, tak uvidíme.
@Anonymní píše:
Balíme ho do takové velké pleny, ruce a nohy.
Podle toho chlápka, teď nevím to jméno![]()
![]()
pardon
Každopádně zkusíme zabalit jen ruce, do nějaké menší.
Balíme jen na noc. I když přes den teda nespí.Dudlík chodíme vracet pořád. Az ho to probere a můžeme od začátkuSi říkám že jsme si na sebe ušili bič, asi… Ale mám pocit že ho teď nějak víc odmítá, hlavně přes den, tak uvidíme.
Karp
Já ho zavinovala i přes den, ale i tak stál jeho denní spánek za houby a nejčastěji trval třicet minut, ale to nesouviselo se zavinováním. Fuj, ještě že už další novorozenec nehrozí ![]()
Ahoj maminky, mám dotaz ohledně spánku malého. Je mu 6 týdnu, a nedokáže usnout jinak než pevně zavinutý do pleny. Přes den téměř nespí, pokud ano tak to jsou 15 minutové spánky. Pořád šije rukama, nohama a pak ho to budí. Proto to zavinutí aspoň v noci.
Používáme dudlika, ale jak mu vypadne tak ho to také vzbudí. To také nevím zda je dobře.
Večer po koupání ho zavineme do pleny, pohoupame a spí, jenže mám problém, že pak spí třeba celou noc nebo se budí jen1× v noci.
My na nic jiného uspávacího nepřišli tedy. Nepomáhalo nic, vždy se probudil po chvilce. jen šátek, ale když se rozbalil, tak se probudil také. V autě také usne, ale jak auto zastaví, probudí se.
Děkuji za rady