Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer.
Příspěvek upraven 18.09.19 v 12:28
@Monikaa6 píše:
Dobrý večer.
Chtěla bych se zeptat, jestli tady má někdo podobný problém jako já, a pokud ano, tak jak to řešíte?Moje dcera (13 let) je už nějakou dobu závislá na mobilu, stále na něm něco píše, čte a hraje. Každý den minimálně 6 hodin má v ruce mobil.. do školy se nepřipravuje a nic jiného ji nezajímá. Zabavila jsem jí ho už hodněkrát, ale buď ho našla a nebo byla na mě drzá, zlá a bylo to ještě horší. Nevím si už rady, jsem z toho stále smutná..
Děkuji.
Takže jsi jí ho zase vrátila? Kdo ji platí provoz toho mobilu? Předpokládám, že si sama nevydělává. Stesky nad tím, že mobil se zabavit nebo omezit nedá, jsou jen výmluvy.
Nic jiného než důslednost asi nepomůže. Nastavit hranice - přesný čas, kdy ho může používat. ![]()
Zabavit telefon - případně korigovat množství času strávené na něm a k tomu na oplátku dodat typy na aktivity, či je třeba s dítětem provozovat, aby „zapomnělo“ na závislost a bylo schopno se ji zbavit. Pokud je opravdu závislá, tak je nepříjemné chování pochopitelné (ve smyslu, že se negativně takto projevuje jakákoliv závislost), takže je vhodné upoutat pozornost něčím jiným.
Ty se jí bojíš? Fakt nepochopím, že si někdo neumí poradit s 13. letým děckem. Dej ji práci doma, trvej na tom, aby se připravovala do školy a podle odvedené práce jí můžeš mobil na chvíli půjčit. Nebo vyndej simku a je to.
Zabavit, vypnout, schovat do sklepa nebo na půdu a vydržet vydírání jakýmkoli způsobem. Bude tlamovat a tlamovat a tlamovat… No a pak ji to snad dojde, že když remcá a nic nedělá, tak taky nic nebude… Jde spíš o to vydržet. To by aspoň asi zabralo v jejím věku na mě
Jinak asi podle vtipku:,,Chceš heslo na wi-fi? Tak umej nádobí, vynes koš a zameť. Máma" Jinak to nepůjde. Tohle je spíš ta pubertální závislost. My kecali třeba 2 hodiny na balkoně nebo venku, teď se čučí do telefonu ![]()
@arada vyndat simku je moc okatý. Což mi připomíná… SCHOVEJTE NABÍJEČKU a pokud máte doma víc stejných tak i ty. Ideálně ráno až odejde do školy třeba, celej den jí baterka nevydrží a bude trvat minimálně den než si sežene jinou. Hlavně delat, že o ty její nabíječce nic nevíte. To je fikaný a hlavně třeba ještě dobrovolně uklidí pokoj
PS: Dobře ji schovejte ![]()
Zmenit heslo na wifi, nedobit kredit. Nebo zkratka zabavit, nedat. Zaheslovat mobil a nechat ji ho jen ve vymezenou dobu az si napise ukoly. Pak zas vzit, zaheslovat, kdyby ho nasla. Ale to je tezke, co delate vy rodice? Vidi vas hodne na mobilu, pocitaci? Vymyslite ji lepsi program, aby se nenudila? Vylety, knizky? Pokud se nudi co ma delat nez mobil, to je dnesni doba. Ale ne na ukor skoly. A pokud potrebuje mobil na komunikaci s vami cestou do skoly tak koupit obyc jen na volani a SMS bez internetu.
Segra synovi zabavuje mobil na cely vikend, uz si na to zvykl. Manzel ma 18-ti letou dceru a ta je taky zavisla na mobilu, uz ma i zdeformovany prst od toho, jak ho porad drzi, no ale s ni uz asi nic neudelame.
Me to prijde jako nesmysl, zabavit, nedat…pokud chci mit dite na prijmu tak ji preci neschovam nabijecku aby sla do skoly s vybitym telefonem a ja se ji pak nedovolam…Mam tedy o hodne mladsi, ale „zavislou“ na tabletu. Musim korigovat cas a premyslim i dopredu, co bude dal. Takze musim vymýšlet hodne venkovnich aktivit (to je otazka, zda se na me v puberte nevyprdne, ale zatim to tedy funguje). V budoucnu urcite pribude nejaky sport, zatim to hodne vypada na kone..
No a jinak jsem s tim smirena ze je to takova doba, my jsme meli jine aktivity, oni maji tyto technologie. Takze bych jen domluvou nasla kompromis - cas, ktery budu ochotna tolerovat a rozhodne bych nezakazovala. Bude to akorat horsi, proste je to blby nebyt online ![]()
Ale ja jsem v tomhle benevolentni rodic.
@Monikaa6 píše:
Dobrý večer.
Chtěla bych se zeptat, jestli tady má někdo podobný problém jako já, a pokud ano, tak jak to řešíte?Moje dcera (13 let) je už nějakou dobu závislá na mobilu, stále na něm něco píše, čte a hraje. Každý den minimálně 6 hodin má v ruce mobil.. do školy se nepřipravuje a nic jiného ji nezajímá. Zabavila jsem jí ho už hodněkrát, ale buď ho našla a nebo byla na mě drzá, zlá a bylo to ještě horší. Nevím si už rady, jsem z toho stále smutná..
Děkuji.
jsi matka ty určuješ pravidla… tečka.. tím se řiď.. ona je dítě..
@marg Děkuji za radu ![]()
Přesně z toho důvodu nerada zabavuji mobil, protože se může cokoliv stát a aby se mi dcera dovolala, tak ho samozřejmě potřebuje.
Stačí vypnout Wi-Fi, případně data a za nedlouho nebude mít na mobilu co delat ![]()
P. S. Nám mamka zapinala až když jsme měli vše hotove, a ze to bylo hodně rychle a kvalitně ![]()