Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vysadit. Je to jako droga, budeš mít abstinenční příznaky, dáš si nějakej týden detox a pak ta chuť opadne, ale musíš to vydržet.
Musíš si dát odvykačku. Taky mám se sladkým problém. Hlavně ke cole a čokoládě se nesmím přiblížit, jinak v tom zase lítám. ![]()
Chce to mít pevnou vůli, je to v hlavě. Nekupovat sladkosti a mít po ruce něco místo toho - třeba oříšky.
Jo přede mnou taky žádná Coca-Cola ani pepsina nejsou v bezpečí…a kyselé gumové bonbóny…toho sem se schopna prejist až je mi blbě…ale čokoládu si dám málokdy..občas oplatku k čaji nebo ke kafi…jak se toho zbavit? Nekupovat…k regálům se sladkým se v obchodě nepřibližovat a když tak kolem jen rychle probehnout…a koupit si místo toho ke chroupani třeba sušené nebo cerstve ovoce, ořísky nebo semínka..třeba slunečnicová ty mám moc ráda a nepotřebuju pak třeba ani chipsy
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Jak zmírnit závislost a chuť na sladký? Každý den musím několikrát mít sladké, jinak jsem nepricetna. Mám z toho problematickou pleť a naladovost. Postava by konec konců taky mohla být lepší. Mluvím zde vyloženě o čokoládě apod. jelikož pití piju převážně vodu.Je to se mnou už tak složité, že i když vím že se přejím a bude mi nevolno, tak to udělám 🤦🏼♀️ Jsem zoufalá a chci toho nechat, je to strašný. Stydím se za to.
Dojídáš se čokoládou, protože nejíš pořádně. Napiš, co tak za den sníč mimo té čokolády.
Postupně snižovat, místo čokolády ovoce. Je to těžké. Také mám občas co dělat.
Také bych se zaměřila na vyváženou stravu přes den. Pokud někdy hůře jim, večer se dojídám čokoládou. A pak samozřejmě nic lákavého doma nemít a na chuť si dávat ovoce, zeleninu nebo ořechy
Tak to máme stejně. Klidně bych celý den jedla jen minimum slaného a dojídala se sladkým. U slaného jídla mi chutnají extra zdravé věci, miluju ryby, saláty, luštěniny. Ale prostě sladké bych jedla nejraději k snídani, svačině i po večeři.
Pomohlo mi kousnout se a na měsíc vynechat všechno sladké. Fakt to je závislost, zjistíš, že ty chutě jsou najednou menší a bude ti stačit menší množství. Potom bych si sladké vysloveně neodpírala
Naplánovala bych si třeba na každý den maličkost a na víkend třeba zmrzku/čokoládu za odměnu ![]()
Mně pomáhá na zahnání chuti třeba ovoce, taky je sladké a o dost zdravější. A nebo u čokolády jím min. 85% a stačí mi méně. Určitě bych téhle čokolády nesnědla tabulku, u Milky asi klidně.
To je úplně to samé jako by ses ptala, co dělat, když jsi závislá (a teď to přeženu): na heroinu.
Odvykačka a abstinence. Cukr je pro mozek jako droga. Ty éčka, přidaná do oblíbených sladkostí nás nutí jíst a jíst a jíst.
Já jednou tak najela na nízkosacharidovou stravu a tyjo… já se normálně třepala z toho, že nemám cukr. Je to úplně šílené jak je mozek navyklý na svou dávku a ty mu ji najednou nedáš. Bylo to kvalitní delírko, byť ne tak strašné jako u opravdu drogově závislých.
Ono stejně ti nepomůže nic, dokud si sama v hlavě nesrovnáš že to nechceš, tak ti nepomůže nic. Dřív nebo později po sladkém stejně skočíš.
Cukr je droga. Nic nekupuj, sladké schovej mimo dohled a prostě měj pevnou vůli. Chutě budeš mít šílené, údajně pomáhá zvýkání kávovéh zrnka nebo kakaového bobu, ale se silnou vůlí to přežiješ přežvykováním mdlého okurku. Za pár dní tě neustálé chutě přejdou a i když budeš mít sladké na očích, třeba tě ani nenapadne se na něj vrhnout. ![]()
@LilyJane Taky jsem kdysi najela na nízkosacharidoviu dietu a bylo to hrozné. Ten sváděný boj si něco vzít, kdy jsem přešlapovala v kuchyni a když se jedna ruka pro něco natahovala, druhá ji plácla.
A když mi potom holčička v MHD jedla přímo před očima čokoládovou tyčinku, úplně jsem tu provokatérku nesnášela.
Naštěstí to trvá jen pár dnů.
Dobrý den,
Jak zmírnit závislost a chuť na sladký? Každý den musím několikrát mít sladké, jinak jsem nepricetna. Mám z toho problematickou pleť a naladovost. Postava by konec konců taky mohla být lepší. Mluvím zde vyloženě o čokoládě apod. jelikož pití piju převážně vodu.
Je to se mnou už tak složité, že i když vím že se přejím a bude mi nevolno, tak to udělám 🤦🏼♀️ Jsem zoufalá a chci toho nechat, je to strašný. Stydím se za to.