Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky všem,
chtěla jsem se s Vámi podělit o zkušenosti, protože už nevím kudykam. JIž před otěhotněním jsem trpěla na hemeroidy a zažívací otíže, které se projevují takových divným tlakem v nadbříšku až po pupík, křečovitými bolestmi(spíš obtěžujícími než extrémně bolestivými) a hlavně častým nucením na toaletu, většinou pak časté chození vede v průjmu. Někdy jsou dny ok, jindy se můžu zbláznit. Bolesti mám až do zas, takový pocit tlaku.Nejvíc to tlačí v oblasti bránice. Před otěhotněním jsem byla n UZ břicha, tam vše ok, se žlučníkem na jedničku, nic nenašly, pak jsem otěhotněla a celou dobu + ještě v šestinedělí jsem neměla sebemenší problém. a pak se to objevilo znovu, dcerce je 16 měsíců a já na to trpím víc a víc. začala jse brát antikoncepci(před těhu jsem ji nebrala asi rok a půl a měla jsem to dost nepravidelný) a je pravda, že první 3 měsíce jsem to vždy se začátkem nového platíčka měla děsný, pořád jsme lítala na wc a měla průjem. Jenže dr. řekl, že to s tím nesouvisí a antinu mi nechal. Určitě je to horší po kořeněnějším jídle, nebo taktéž když se vynervuju čímkoli. A trápí mě nadýmání, to děsně. Te´d jse byla u dr., napsala mi helicid na reflux jícnu či co s tím, že by to mohlo být ono, ale uvidíme. Jenže to mám pořád.....Je pravda, že mi to má za 4 dny přijít. Už jsem zoufalá, z manžela si dělám srandu, že mě postihla rakovina a bude mít brzo pokoj:-D Obtíže mě trápí už minimálně 3 roky, to už bych byla asi studená být to rakovina, ale jsem zoufalá z toho, že nevím, co mi je
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Nebo aspoň nápad, k dr. mám jít za dva týdny, do té doby se zblázním.
Ahoj, já reaguji jenom na tu antiko, když jsem brala prášky, bylo mi pořád špatně a bolelo mě břicho jakoby nahoře směr prsa, je tam takový „trojúhelník“. Taky mi dr tvrdila, že to z antiko není, já jsem ji brát přestala a začala jsem nosit antiko náplasti a během měsíce všechny bolesti přestaly. Teď po porodu mám tělísko a taky vše ok. Podle mého názoru (ale nejsem doktor) to není ta jediná hlavní příčina, ale antiko žaludek URČITĚ dráždí, zvlášť, když je slabý, jako ten Tvůj
Držím palce ![]()
Ještě mě napadlo, známý měl stejné příznaky, jak popisuješ a po dlouhých vyšetřeních mu zjistili právě ten reflux jícnu a k tomu problémy se štítnou žlázou ![]()
Fen-fire píše:
Ještě mě napadlo, známý měl stejné příznaky, jak popisuješ a po dlouhých vyšetřeních mu zjistili právě ten reflux jícnu a k tomu problémy se štítnou žlázou
Ahoj,
děkuji moc za přípsěvek, s antiko chci uhodit na gynekologa znovu, jen se musím objednat a má dlouhý čekačky. Jinak reflux je klidně možný, to nepopírám, pálí mě občas žáha. Je už jsem z toho zoufalá, pořád se cítm nafouknutá, a jsem i podrážděná, jak mi není dobře.
Ahoj, já bych asi zašla za obvoďákem a nenechala se odbít a ještě jednou nechala poslat na ultrazvuk, nechala si udělat odběry, možná i poslat na fibro či kolonoskopii. Jsou to sice nepříjemný vyštření, ale zkontrolují ti střeva, popřípadně při tom i odeberou vzorek a když už nic, tak alespoň vyloučí nějakou horší nemoc
.
a byla jsi na vyšetření střev? Mylsím tím, jestli je vyloučena Crohnova choroba nebo ulecorozní koltida.. myslím, že u obou by se objevovala krev ve stolici..střídaní prujmu, zácpy.. nebo nějaká potravinová nesnášenlivost..lepek, mléko,…
snad brzy přijdou na správnou dg, tohle věštění kolem je vždycky o nervy..
Jestli jdeš k praktikovi, tak určitě požádat o vyšetření na gastrologii a nejlépe nechat udělat endoskopická vyšetření. Klidně se může jednat o nespecifický střevní zánět (Crohn, Colitida)
No, doufám, že Crohnova choroba to nebude, to má známý a rozhodně se mu to projevuje jinak, hlavně ze mě nejde žádná krev. Prostě ty obtíže a je mi divný, že v těhu jsem neměla krom mírného pálení žáhy v posledním měsíci žádné obtíže. A na štítnoužlázu mi dělali odběry a dobré, játra veškeré hodnoty taktéž.
Ahoj, mám skoro stejné problémy jako ty, byla jsem s tím minulý týden na endoskopii, páč už jsem si nevěděla rady. Odebrali mi vzorky a za týden si mám zavolat na výsledky, tak dám pak vědět. No bojím bojím. Zjistila jsem, že bolesti žaludku a břicha má hodně lidí, zajímalo by mě, čím to je, že se to tak rozmáhá, jestli tou dnešní stresovou dobou nebo proč…
Ahoj, rozhodně ti tady nikdo z holek neřekne, co ti je.. I když se tomu bráníš, stejně jedinou odpověď ti dá koloskopie a gastroskopie.. Můžeš mít jakýkolik zánět (crohn, ulcerozní kolitida - to, že se známému crohn projevuje jinak, vůbec nic neznamená- i to, že si v těhotenství měla klid, bývá u těchto zánětů časté), nebo třeba nesnášenlivost lepku apod - rozhodně od refluxu by tě nebolely střeva a neměla bys průjmy a krev ve stolici… Hodně lidí má v dnešní době tzv dráždivý tračník - ten se projevuje přesně jak ty píšeš (ale bez krve ve stolici), ale tato dg se může uznat až po prodělaných vyšetřeních… Jestli máš zájem, napiš dotaz panu doktorovi na www.euresis.cz, je moc milý, určitě ti na dotaz odpoví, ale obávám se, že to samé, co já ![]()
Tak držím palce, ať je ti líp
Ahojky všem,
tak se ozývám po dnešní gastroskopii, uff. Nakonec mám gastroesofageální reflux, takže aspoň vím, co mi je. Dostala jse prášky a doufám, že i bude lépe. MOC děkuji všem za odpovědi a snahu pomoci ![]()
Luciashek, co to je, ten reflux? Jinak dobře že už víš o co jde a že se to začalo léčit, bude ti brzy zase dobře.
Mně ta endoskopie dopadla tak, že mi nic nenašli a prý je to ze stresu. Tak se snažím se nenervovat, kor když jsem teď před dvěma týdny zjistila, že jsem těhule. ![]()
Ahoj holky,
já jsem se chtěla podělit taky o své zkušenosti s hodně podobnými, ne-li stejnými obtížemi. Začalo to tím, že jsem měla po těhotenství z ničeho nic žlučník… musel ven
a od té doby (dřív se zažíváním žádné potíže a bolesti břícha) mám po některých jídlech průjem, ale spíš hodně řidkou stoličku
prostě jakmile něco sním hlavně dopoledne, tak okamžitě jdu… už to mám rok a zád se mi, že když jím dietněji, tak je to lepší…
Je to asi nějaké dráždění (ten tračník?)… krev ve stolici nemám, zácpu taky ne, teploty, nebo jiné projevy (bolesti žaludku) taky ne. Já nevím, jestli by to mohl být nějaký bacil ve střevech od té operace, ale nevím… spíš tam ten žlučník chybí a začalo to zažívání být citlivé ![]()
Všem přeji ať nemají takové potíže a jsou zdraví… ![]()
Ahoj, tak to je fajn, že to není nic vážného a že už to máš vyřešené. Mě bývalo taky dost často špatně, ale myslím že za to mohla moje nic moc strava. Tak jsem se jednou rozhodla, že se budu snažit jíst aspoň trochu zdravě a budu se apoň trochu hýbat. K tomu jsem přidala probiotika premium 9 a je fakt, že to bylo hned lepší. Špatně už mi nebylo ani nepamatuju a nadýmání nebo nafouklé břicho už mě taky netrápí.
Pro Jankaxx: zkus na chvíli ty probiotika, jestli by ti nepomohly. Upravují zažívání, tak třeba by ti to pomohlo
Spousta podobných problémů bývá od psychiky, já na to začla trpět poté, co jsem prodělala otravu jídlem na veřejném místě (v restauraci) - střeva pak začla být sama hodně přecitlivělá na podněty, asi aby mě „včas“ varovala, že musím na záchod. Občas mi to samo od sebe vyvolalo něco jako panickou ataku. Hlavně se to hrozí vracet, když např. špatně spím, pak jsou ty nervy hned citlivější. Než jdu ven, často si musím minimálně 2× odskočit na velkou, asi taky kompenzace toho, že mě jednou chytla ta ataka od střev v metru za jízdy, což bylo fakt nepříjemné (nejdřív jsem měla dojem, že mám snad něco jako infarkt a umírám, ale bylo to od těch střev, protože krátce po tom prvnotním děsném pocitu se mi hned začlo urgentně chtít na WC). Střeva mají samostatný nervový systém a jsou schopná sama (nezávisle na mozku) uvolňovat do krve některé hormony, např. tuším adrenalin. Dokonce existuje celkem nový obor gastroneurologie, který se nervovým systémem střev zabývá. U nás ale tuším takový odborník zatím není :/ Já chci teď vyzkoušet ještě kombinaci probiotik v kapslích (pro doplnění mikroflóry) a l-glutaminu, který by měl obnovovat střevní stěnu a mít celkově pozitivní efekt na trávicí systém. Myslím, že mám možná i tu střevní stěnu nějak narušenou, protože poslední dobou mi stačí dát si jedno malé pivo a další den se nevyhnu průjmu, což by se asi dít nemělo.