Zdravé pečení pro děti
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Zdravé pečení pro děti
Dobrý den, máte prosím někdo zdravé recepty na pečení dobrot pro děti? Chtěla bych jít zdravější cestou. Syn poslední dobou chce jen sladké snídaně v podobě pečiva. A nějak mi dochází nápady. Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@saphir píše:
Dobrý den, máte prosím někdo zdravé recepty na pečení dobrot pro děti? Chtěla bych jít zdravější cestou. Syn poslední dobou chce jen sladké snídaně v podobě pečiva. A nějak mi dochází nápady. Děkuji
koukni na www.mamavkuchyni.cz
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ted jsem pekla podle Mama v kuchyni tvarohovy kolac s jahodami a mel uspech ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem kvůli dětem začala péct trochu jinak. Tak napíšu pár tipů, třeba ti to pomůže.
Cukr obvykle nahrazuji např. pomixovanými datlemi, na kousky nakrájenými sušenými švestkami, přesnídávkou (např. se dají upéct sušenky slazené jen hruškovou přesnídávkou), pomačkaným banánem, nastrouhanými nebo nakrájenými jablky, čokoládou (kupuji hořkou na vaření z Lidlu).
Ono se to možná nezdá, ale ve většině klasických receptů je naprosto nesmyslně velké množství cukru (např. do bábovky hrnek cukru…). Pokud budeš dávat normální cukr, neboj se hodně opravdu hodně ubrat množství (např. na kefírovou buchtu dávám jen 1 vrchovatou polévkovou lžíci cukru). Děti všechny ty buchty mají rády, i když jsou tak málo sladké. A kdyby náhodou ti to odmítaly, vždy se dá třeba natřít marmeládou nebo pocukrovat nebo k tomu udělat trochu sladké kakao.
Mouku používám jen špaldovou a většinou část nahradím pohankovou (necelozrnnou) moukou a/nebo žitnou.
Kypřící prášek používám jen bio bez fosfátů.
Ještě sem později dopíšu pár receptů.
- Citovat
- Upravit
Těsto na štrůdl je bez cukru, štrůdl osladí ta náplň z jablek. Těsto se dá dělat třeba tvarohové (tvaroh + 300 g mouky, příp. k tomu kousek másla) nebo ve stylu listového: 500 g hladká mouka, 1 žloutek, 1/4 litru mléka, trocha soli. Zpracovat, roztáhnout do čtverce, potřít pečlivě máslem (5-6 dkg). Přeložit přes sebe na třetiny (vznikne pás). Pak tento pás zase přeložit přes sebe na třetiny (vznikne čtvereček). Hezky srovnat, v jednom směru natáhnout a dát do igelitového sáčku na noc do lednice. Druhý den se to rozdělí na 4 kousky a z každého se rozválí uzká dlouhá nudle, na kterou dát nastrouhané jablka a zabalit. Péct na cca 180 dozlatova.
U dětí je velice oblíbená banánová buchta (mně osobně moc nechutná): 2 vejce, kelímek zakysané smetany, dva dobře pomačkané banány a dohustit moukou. Peče se na cca 160 více jak 30 min dozlatova. Buchta je hutná, nenadýchaná.
Z ovesných vloček byl u nás jednu dobu velice populární tento koláč: cca půl pytlíku jemných ovesných vloček se propláchne vodou a nechá na sítku okapat. Rozšleháme 2 vejce, přidáme nastrouhané 1-2 jablka, příp. nastrouhaný kousek mrkve, na kousíčky nakrájených cca 10 sušených švestek a vmícháme ty ovesné vločky. Peče se na cca 160-170 taky déle do zezlátnutí.
Bábovka „bez cukru“ (cukr je v hořké čokoládě): 2-3 vejce, 2 dcl mléka, cca půl deci oleje, mouka (nevážím, tak množství nevím) s práškem do pečiva a nakonec vmícháme 50 g na kousky nasekané hořké čokolády.
Obdobně se dá udělat jablkovo-mrkvová bábovka (místo čokolády a mléka se dá cca 100 g nastrouhané mrkve a 150 g nastrouhaných jablek).
Jablkový koláč: 2-3 vejce, půl dcl oleje, 4 lžíce mléka, 2 lžičky skořice, 150 g mouky s polovinou prášku do pečiva, 350 g na malé kousky (cca 1 cm) nakrájená jablka. Pokud jsou jablka kyselá, je možno přidat např. lžíci cukru nebo pár pomixovaných datlí.
Brownies z červené řepy: 2-3 vejce, deci oleje, 1-2 lžíce cukru, 3 střední řepy syrové nastrouhat nahrubo. Zamíchat a k tomu přidat 200 g mouky s 1/2 kypřícího prášku a 40 g kakaa. Peče se na cca 180 cca 25 min.
Další jablková buchta: 300 g mouky s trochou prášku do pečiva, 120 g másla, deci mléka, 1 vejce. Vypracujeme těsto. Z 2/3 těsta vyválíme plát a dáme na plech (potřený olejem nebo na pečící papír). Na těsto dáme několik jablek bez jádřinců, se slupkou, nakrájených na tenké plátky. Ze zbytku těsta vyválíme plát, přikryjeme jablka a okraje obou plátů k sobě přimáčkneme. Vrchní část propícháme na několika místech vidličkou. Pečeme na cca 170 dozlatova.
Pak jsou dobré třeba buchty z dýně a/nebo cukety nebo např. bublaniny s různými druhy ovoce.
- Citovat
- Upravit
@saphir Ahoj, zkus se podívat do skupinky vaříme pro kojence a batolata , jsou tam recepty, určitě vybereš. Většinu jsem pekla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Už několikrát jsem dělala tohle fazolové brownies: http://www.varilamysicka.cz/…es-bez-mouky
A je opravdu moc dobré, ty fazole tam vůbec nejsou cítit. Přijde mi to jako super způsob, jak dostat do dětí nějaké luštěniny ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit