Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
mám 13 měsíční dcerku. Spala mi celou noc ale asi tak před dvouma měsícema se začala budit jendou za noc na jídlo. Teď je to tak 2× až 3× za noc dám jí UM, které celé vypije a usne. Zkoušela jsem jí dat jen čaj ale to nepomohlo. Přes den jí normálě řekla bych že i dost. Na váze přibýra hezky. Je možný že má fakt hlad?
Díky
spíš si myslím, že si na to zvykla. Taky jsem měla pocit, že je malý hrozně hladový, když mě v noci budil po dvou hodinách a při kojení opravdu hltavě pil.
Otázkou je, jestli jsi ochotná v noci vstávat takto často (možná časem i častěji), nebo to utneš, nabídneš opravdu maximálně jen ten čas a za pár dní by se to mělo začít zlepšovat. V tomto věku přes noc opravdu hlady neumřou ![]()
Já mám sice 6 měsíčního chlapáka, ale začal mi teď vstávat:-( Už se budil jen jednou, tak jsem si říkala paráda…všude píšou, že půl roční dítě už vydrží spát celou noc a elhle už druhý týden se budí tak 4× za noc. Myslela jsem, že jsou to zuby, ale přes den v pohodě, tak si taky říkám jestli má hlad??? Nejde jinak utišit než, že mu dám prso.
Ja bych nedala.Nemyslim,ze by to bylo z hladu,spise pro uklidnenou.Pokud budes chtit a vytrvas,za dva dny si na flasku ani nevzpomene..
podle mě to taky není hlad, ale zvyk. jak v roce, tak i v 6 měsících. klárka mi tohle dělala v 6 měsících - budila se na lpodudlání prsa co 1,5 hodiny. pomohlo až nasazení estvilovy metody s tím, že dostala jídlo v 19 a další nejdříve ve 4. během 3 dnů se to krásně naučila a vstávala na jídlo je jednou za noc.
S tím buzením bych to viděla na možnou změnu režimu, třeba zavádění příkrmu a malí hned mají pocit, že jim máma utíká a dohání to nejčastěj právě v noci, kdy ji holt chtějí mít u sebe a to jídlo je první po ruce. U pulročního si myslím, že je to normální, je holt ještě malý (zvlášť jestli kojíte). Pokud má nad rok a navíc je na UM, vytrvala bych 3,4 noci, vzít do náruče, pomazlit chvilku a vrátit do postýlky, jídlo nedat. Teda za překladu, že jí dost před usnutím (klidně 2 jídla krátce po sobě, my jsme měli v 8 kaši a pak ještě v 9 UM). Úplně nejlepší je ale dělat mrtvýho brouka, pokud nebudí nikoho jiného než mámu, prostě dělat, že spíš a ono ji to přestane bavit. Je to na nervy, ale zkus vydržet těch pár nocí a srovná se to.