Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky,
moc Vás prosím o rady…protože jsem už fakt bezradná..
Mám 3 měsíčního chlapečka a už od porodu docela špatně spíme. V šestinedělí v bytě nad námi přestavovali jádro a to byl takový rachot, že byl malej co chvíli vzhůru. Usnul vždy sotva na hodinku, pak byl protivnej a přetaženej. Začala jsem to řešit dvojitými procházkami a to nám zůstalo do te´d. Mráz, sníh nebo vítr…a já chodím na 2 - 3 hodinky dopoledne i odpoledne ven. Pomohlo to.
Večerní spaní jsem vyřešila pouštěním bílého šumu, zavinování a dokrm (mám večer málo mléka). Stačilo u malého chvíli počkat a sám usnul. Občas se vzbudil, ale stačilo přijít, pohladit a zase spal. V noci se teda budí často 3 - 4 x , někdy i po hodině a usíná jedině u prsa.
A teď k problému…z ničeho nic začal vzdorovat s usínáním. Pláče, vzpouzí se ze zavinování.Když ho povolím ze zavinování, tak se začne smát a povídat. Zkoušela jsem ho tedy dát do postele později až bude unavenější, ale opět to samé. Když usne tak jenom na hodinku, vzbudí se s pláčem a když dojdu tak se směje, když zase odejdu pláče.Když zůstanu, tak stejně nechce a nechce usnout.. už jsem zkoušela všechno možné i nechat ho vyplakat, ale dokázal plakat třeba hodinu a přidával na intenzitě. Dojdu a malej se směje…postupně pak jde na něm vidět, že už by chtěl spát, ale nemůže usnout a začíná plakat z přetažení. A celou noc takhle dokola. A pokaždé usne po jiné proceduře. Jednou zabere prso, podruhé chování, potřetí zavinutí nebo všelijaké kombinace, ale především neusne ve své postýlce a neusne sám…já jsem z toho unavená, nevyspaná a psychicky vyčerpaná.
Mám ho nechat spát méně přes den? Nebo co dělám špatně? Postýlku má stále stejně, nedělala jsem žádné změny a spí v ní jenom v noci.
Může už te´d takhle malý si vynucovat stálou moji přítomnost? A jak to změnit? Nemáte zkušenost?
Děkuji moc za jakoukoliv radu
Míla, xxxxxx!
Mé dětí mají 3,5 a 1rok a stále spí a usínají se mnou v postelí. Jinak to prostě nešlo! Máš problem maličkého vzit k sobě?
U nás je to takhle pořád..to tě nepotěším,co? Malá spí špatně už od narození.Zkoušeli jsme i Estivill. metodu,ale až skoro v půl roce.Spaní přes den se zlepšilo-usíná sama v postýlce /ale má jednu postýlku u ségry v pokojíčku a tu má jen**** na spaní,na hraní má druhou u nás v pokoji/.Večerní usínání je pořád běs!Prospí se chvilku kolem 20.hod,tak půl hod. a pak je vzhůru skoro do půlnoci,potom usíná u prsa -se mnou v posteli.Do rána se budí několikrát a chce prsooo!
Nenechat ji spát tolik přes den snad nejde -když je ospalá,tak je neskutečně protivná a řve a řve..
To vyčerpání plně chápu!Věř mi!Ale už jsem si tak zvykla,že to snad ani nevnímám..horší je to s mým mužem.Nevyspalý do práce.. pak hádky..stres..nic,co bych někomu přála!No,neporadila jsem,bohužel..
![]()
Já nejsem žádná krkavčí matka, ale moc si ho tak učit nechci. Hlavně nechci , aby byl na mě přespříliš závislý.
Další důvod je, že tím, že s ním chodím přes den ven, tak večer dodělávám to co přes den nemám šanci stihnout…praní, žehlení, uklízení, vaření na druhý den apod.
Navíc ještě nevím jak to u nás bude, ale je možné, že budu muset z finančních důvodů dříve do práce (zdrav.sestra v 3 směnném provozu), samozřejmě na zkrácený úvazek.
Jednou se bude muset naučit spát sám a raději ať to umí hned než ho pak stresovat a rovnou třeba nebýt ani doma, protože budu v práci… a nechci být sobecká, ale co je špatného na tom, že si budu chtít jít cvičit nebo i vyjímečně zajít mezi lidi…
xxxxxx-mám tu samou práci,jako ty
Do práce se chystám ,až jí budou 3 roky.Jestli mě nedonutí dřív finance
..taky žádná sláva.Akorát nemáme žádné hlídání,tak nevím,jak to zvládneme..mám z toho depky už teď! A ještě jsem chtěla dodat,že naše malá vymyslela fintu,jak se spolehlivě dostat ze „spací“postýlky : vždycky se pokadí
Vím,že to tak není..
ale daří se jí to skoro pravidelně,takže to vypadá jako záměr! ![]()
ahoj mam 4 mesicniho chlapecka a je to to stejny, jako on spinka docela dost ale trva dlouho usinani, nekdy ho musim treba 2 hodinky chovat a az pak polozit do postylky, kdyz ani to ho neuspi tak treba vezmu korbicku od kocarku a houpu ho v ni na balonu, nekdy usne pri kojeni, no je to po kazdy jiny, a to ze nechces z nej udelat zavislaka tak na to myslim je jeste brzo.. me teda hodne pomaha ho napred hodne na pevno svazat do zavinovacky a az potom uspavat. Je to jeste malej tvorecek kterej chce citit bezpeci u sve mamky… taky si tedka zazivam peklo, kazdy 2 hodiny i v noci kojim a pak uspavam treba pul hodky… ale ja se proste nestala mamou proto abych nechala maly mimco vyrvavat v postylce.. bude to ok
Raduso -
jsem ráda, že v tom nejsem sama…
Do práce bych chtěla taky až za 3 roky…nejlépe stihnout ještě jedno mimi ať je to za ráz, ale s takovouhle to vidím hodně bledě.
Já naštěstí hlídání mám…babička pracuje taky ve špitále v 3 směnném, tak občas to půjde…ale jen občas…chudák toho má taky dost.
xxxxxx-třeba nám mezitím odejdou všichni doktoři a budeme si hledat novou práci ![]()
freeonit - já se taky nestala mámou, abych malého nechala vyřvávat…ale už jsem maximálně unavená a vyčerpaná a jak jsem psala po nocích dodělávám co nestíhám přes den, protože s ním chodím po venku…
Nemám problém ho uspávat ve své posteli, ale začne plakat jakmile odejdu, takže nedělám nic jiného než že s ním ležím v posteli. Když konečně usne …třeba ve 22 - 23 hodin, tak jdu prát, žehlit, vařit apod. A od 2 - 3 hod od rána se začne po hodince budit na kojení…spát posledních 14 dní sotva 3 hodiny je normálka. Já to takhle dlouho nedám ![]()
A teď vážně, hledáš nějaké řešení, které by ti mohlo pomoci nebo prostě chceš jen od ostatních „povolení“ zavést vyřvávací metodu?
A jak to cítíš ty? Proč se bojíš, že si 3-měsíční dítě na tebe až přespříliš zvykne - to máš ze své hlavy nebo zapůsobila starší generace s řečmi typu - nechovej, zvykne si na to; neber do postele, zvykne si; musíš ho někdy nechat vyplakat apod ![]()
Příspěvek upraven 12.12.10 v 12:33
xxxxxx píše:
freeonit - já se taky nestala mámou, abych malého nechala vyřvávat…ale už jsem maximálně unavená a vyčerpaná a jak jsem psala po nocích dodělávám co nestíhám přes den, protože s ním chodím po venku…
Nemám problém ho uspávat ve své posteli, ale začne plakat jakmile odejdu, takže nedělám nic jiného než že s ním ležím v posteli. Když konečně usne …třeba ve 22 - 23 hodin, tak jdu prát, žehlit, vařit apod. A od 2 - 3 hod od rána se začne po hodince budit na kojení…spát posledních 14 dní sotva 3 hodiny je normálka. Já to takhle dlouho nedám
Aaaachjo, njn ty jsi sama? me treba hodne pomaha pritel, vareni atd. delam jenom kdyz je doma jinak jsem taky porad s mrnetem, jedna mamina mi radila ze kdyz miminko usne se mnou v posteli a ja budu chtit odejit tak tam mam nechat obleceni, ze me bude citit, ja to zkusila ovsem mi to vubec nepomohlo, mužes to zkusit..
a v šatku ho nenosis? to mi taky hodne pomaha, umyju tak nadobi, povysávám, povesim pradlo ![]()
cappy - četla sis co jsem psala?
Za 1. jsem bezradná, protože mi malej nespí…není mi jedno, že mi pláče…přes den to spaní honíme v kočáru ( zkoušela jsem i balkon, ale jak se nevozí, tak brečí)
Za 2. vyřvat jsem ho už asi 2× zkusila, protože už kolem 14 dní nevím kudy kam…a k ničemu to nebylo…nebo jsem ho asi tak dlouho nechat řvát nevydržela
Za 3. brzy s takovouhle zkolabuju
Za 4. nemám nikoho teď kdo by mi pomohl…přítel se snaží vydělat co se dá…jejich firma krachuje a hledá novou práci…do toho si bere jízdy na taxi, aby vydělal nějakou korunu…možná dříve v práci s takovouhle skončím i já…bydlet a jíst musíme taky. Zatím mám mateřskou, ale nevím jak vyjdeme z rodičáku
Ano ..opravdu potřebuji poradit
Tak to jo! Já jsem dělala všechny domáci prace s miminkem uvázanym v šatku. A přes den, v noci má maminka spat ![]()
Hodně trpělivosti! Není to navždy!
Jestli je ochotný spinkat s tebou… tak jdi spát s ním, vyspalá maminka je základ
pračku určitě zvládneš pustit přes den, žehlení není nutné (a jestli přítel potřebuje do práce košili, tak tu jednu zvládne) a já osobně bych se vybodla i na vaření - i když jako kojící by člověk měl jíst dobře, ale co zkusit uvařit něčeho hodně a jíst to následující 3 dny?