Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
xxxxxx píše:
Já nejsem žádná krkavčí matka, ale moc si ho tak učit nechci. Hlavně nechci , aby byl na mě přespříliš závislý.
Další důvod je, že tím, že s ním chodím přes den ven, tak večer dodělávám to co přes den nemám šanci stihnout…praní, žehlení, uklízení, vaření na druhý den apod.
Navíc ještě nevím jak to u nás bude, ale je možné, že budu muset z finančních důvodů dříve do práce (zdrav.sestra v 3 směnném provozu), samozřejmě na zkrácený úvazek.
Jednou se bude muset naučit spát sám a raději ať to umí hned než ho pak stresovat a rovnou třeba nebýt ani doma, protože budu v práci… a nechci být sobecká, ale co je špatného na tom, že si budu chtít jít cvičit nebo i vyjímečně zajít mezi lidi…
Já si myslím, že ho to přejde.oje holčička by stejná, první dva měsíce strašně brečela, cítila jsem se psychicky hrozně a vyčerpaně, jako špatná máma, která jí neumí utišit, ale vše se změnilo. dopoledne ji sice uspím na ruce, ale během 5min je tuhá, teda většinou a odpoledne chodíme ven na vzduch a spí v kočárku. večer ji po láhvi chvilku nosím a ona už skoro spinká a pak ji dám do postýlky a hladím po tvářičce a ona usne. dříve to tak nebylo, plakala a plakalá a já jí nosila na ruce, až po prvním prevenaru byla taková spavá a já využila situace a dala jí do postýlky. Než se naučila usnout sama tak to trvalo téměř měsíc, nechala jsem ji plakat někdy i hodinu, ale každých pár minutek jsem tam šla. dr říkala, že u dětí nesmíme být déle než u nich nejsme, aby pochopili, že jim ten pláč za to nestojí. Laurinka pak usínala sama, já jí jen zamávala od dveří a ona usla. To se ovšem změnilo s tím, že byla venku brzo tma a tak to teď praktikujeme jak jsem již psala.
Neber to, prosím, ve zlém, ale mně se ten Váš režim, respektive to trávení dne, vůbec nelíbí a moc se nedivím, že Ti špatně usíná…
Podle mne má málo Tvojí pozornosti a Tvojí blízkosti.
Dívej:
Takže kdy si vlastně hrajete? Kdy se spolu mazlíte, kdy ho chováš, nosíš, kdy mu ukazuješ věci v bytě, hračky, kdy si ho položíš na svoje bříško a děláš na něj bubáky? Kolik času se opravdu takto naplno věnuješ jen jemu?
Tříměsíční dítě si neumí hrát samo, neumí se zabavit - v těch chvílích, kdy Ti začne projevovat nespokojenost, nechce pustit televizi ani dát do kočárku - chce Tebe, Tvou blízkost a Tvou pozornost. A vyžaduje ji samozřejmě hodně i v noci - protože přes den jí, podle toho popisu Vašeho dne, má prostě málo…
Na Tvém místě bych se zkusila zamyslet v první řadě nad tímto - nikoli nad večerním uspáváním.
BohunkaP píše:
Neber to, prosím, ve zlém, ale mně se ten Váš režim, respektive to trávení dne, vůbec nelíbí a moc se nedivím, že Ti špatně usíná…
Podle mne má málo Tvojí pozornosti a Tvojí blízkosti.Dívej:
- ráno ho „dáš do lehátka a necháš ho hrát“, případně mu „pustíš TV“. Pak už je deset, on začne být nespokojený, tak ho sbalíš a jdete na dvě hodiny ven.
- po návratu ho nakojíš a zase jde do lehátka, aby „si hrál“, pak zase televize a pak zase kočárek až do večera.
Takže kdy si vlastně hrajete? Kdy se spolu mazlíte, kdy ho chováš, nosíš, kdy mu ukazuješ věci v bytě, hračky, kdy si ho položíš na svoje bříško a děláš na něj bubáky? Kolik času se opravdu takto naplno věnuješ jen jemu?
Tříměsíční dítě si neumí hrát samo, neumí se zabavit - v těch chvílích, kdy Ti začne projevovat nespokojenost, nechce pustit televizi ani dát do kočárku - chce Tebe, Tvou blízkost a Tvou pozornost. A vyžaduje ji samozřejmě hodně i v noci - protože přes den jí, podle toho popisu Vašeho dne, má prostě málo…
Na Tvém místě bych se zkusila zamyslet v první řadě nad tímto - nikoli nad večerním uspáváním.
na tom něco bude
je pravda,že u nás od 7:00 do těch 10:00 ( + /- hodinku) si hrajeme na koberečku,já ležím na zádech malej na mě pase koně,hrajeme si s hrazdičkou,ale když vidím,že mě chvilku nepotřebuje jdu od něj do jeho hry se nezapojuju sedím o kousek dál a koukám na něj,pak spí do tý 13:00 jedeme ven a to spí zas v kočáru a to tak do 16 až 17:00 ( podle toho kdy jí jesli v 1 nebo ve 2) a pak si s ním hraje a mazlí buď muž nebo já ( podle toho kdo vaří véču) a zase když se zabaví sám jsme kousek od něj a když má vtekací tak si s ním hrajeme to je tak do těch 7 až 8 ( zase podle režimu toho dne ,každý den je trošku jiný,pak koupel,maličké schrupnutí před jídlem a jídlo spánek..je pravda,že se tím i unavý a pak dobře spí
,ale zase když si hraje sám a nebo jen tak kňourne a čeká jestli příjdeme tak k němu prostě nechodíme,fakt ho necháme klíďo těch 5 min vztekat a někdy se uklidní a hraje si sám a někdy musíme k němu a hrát si s ním…takže i když stále nejsem zastánce dlouhýho chování a uhoupávání,tak se malýmu věnujeme bych řekla dost ![]()
Bohunko…když jsem popisovala náš režim, tak jsem to vzala hodně po té technické stránce.
To kdy si hraje sám nebo kouká na TV je když potřebuji něco nutně udělat…nejde všechno donekonečna odkládat … např. musím vytřít chodbu od sněhu z kočárku, když si připravuji jídlo apod.
Když bych měla konkrétně popsat vyloženě hraní, tak je to většinou než jdeme ven… cca 10 - 30 minut, jak kdy. Neměřím si přesný čas. Ráno je to bývá nejkratší doba, protože je opravdu brzy unavený. Snažím se s ním hrát i když sedím na WC, protože si ho donesu tak aby na mě viděl a nebyl sám. Samotného ho nechávám minimálně (mám kočku, tak jsem opatrná, aby ji něco nenapadlo malému něco udělat - člověk nikdy neví) V době oběda je to déle, protože mám navařeno ze dne dopředu… a večer po koupání.
Mimochodem zkoušela jsem zkrátit o hodinu odpolední procházku a hned to bylo lepší.Byl unavený do postýlky už kolem 20h.
Zavinula jsem ho a pustila hodně nahlas bílý šum…trochu se vzpouzel, poplakával a musela jsem mu přidržovat dudlík, ale za 30 minut usnul…pak se mi cca za 30 min vzbudil cca ve 21h, protože byl šum puštěný jen na hodinu…tak jsem zkusila nastavit hraní furt dokola a spal. Pak se vzbudil zase ve 23, ve 2, v 5 a pak až v 8 ráno…aleluja
Já tak padla únavou, že mi to hlasité hraní šumu nevadilo …jen přítel se odstěhoval do obýváku, že se v tom kraválu ze šumu nedá spát. Ale malinkej vyspinkanej…naštěstí je chlap doma, tak mi ho vzal ven a já si te´d můžu uvařit, vyžehlit… jen to nezakřiknout..uvidíme dneska v noci
Holky naše malá spinká jen zavinutá,myslíte že jí to může něja uškodit?Je hodně aktovní a budí jí to jak pořád máchá všude ručičkama,hlavně po obličeji,to jí brání i usnout.Myslíte že se to s věkem zlepší?
petrusepetrus píše:
Holky naše malá spinká jen zavinutá,myslíte že jí to může něja uškodit?Je hodně aktovní a budí jí to jak pořád máchá všude ručičkama,hlavně po obličeji,to jí brání i usnout.Myslíte že se to s věkem zlepší?
Malá nám to taky začala dělat,takže taky zavinujem jinak se furt budí.Já myslimm, že je to přejde.
Petru, moje malá do 5 měsícu jinák neusnula, znám mamínky které zavinovály do 9 měsicu. Určitě jí to neublíži!!!
já si taky myslim ze to nemuze ublizit, ono se moc nedoporučuje novorozencům moc svazovat nozičky do zavinovačky kvuli kyčlim ale jinak by to nemělo vadit, vašik nam uz ze zavinky vyrost tak je to prčovní jak mu lezou nožičky ven..
ale ma pevne svazany rucicky tak klidne spinka a nešermuje jima ![]()
ahojky,
taky jsem s tou plínou měla strach, ale je to v pohodě, dávám mu jí v postýlce a tam mám monitor dechu, takže jsem o dost klidnější.
Já mám tedy televizi taky puštěnou jako zvukovou kulisu a malý na ní taky čumákuje, podle mě to není nic na škodu, vždyť neví o co jde.. ![]()
My zase dopoledne, pokud potřebuju něco udělat - uvařit apod., tak je v postýlce, dám mu tam hrací kolotoč, hračky a vydrží si tam 1,5 hodiny sám, chodím se na něj jen dívat, pak je ospalý.. odpoledne zase dávám na gauč přes něj hrazdičku a je spokojený, taky si hrajeme někdy spolu, ale myslím, že je důležitý, aby si uměl vyhrát i sám a právě nebyl tak úzkostně uvázaný na mě. Když je vyspalej, ale mrzutej, že neví, co by, tak mu to změním, třeba ho dám do bráškový postele a tam si spokojeně loví něco nového ![]()
pegula píše:
Já mám tedy televizi taky puštěnou jako zvukovou kulisu a malý na ní taky čumákuje, podle mě to není nic na škodu, vždyť neví o co jde..
Na tohle už bylo uděláno dost studií a v zásadě všichni dětští psychologové se shodli na tom, že to na škodu je. Nervová soustava malého miminka není schopná zpracovat míhající se obrázky, kouká na to, protože vlastně není schopný se od té přemíry podnětů odtrhnout.
Každá si to děláme po svém, takže Tě tu nehodlám samozřejmě nijak přesvědčovat - jen nemám ráda, když se ostatním dávají rady tohoto typu… že to „není na škodu“, když bylo prokázáno, že ano.
Ahojky..U nás pomáhá jen nosit..U obouch dětí jsme to tak praktikovali.Dali jsme je do nosítka a s manželem se střídali..Kluk to takhle vydržel do půl roku,pak začal usínat v houpačce (neměla jsem sílu ho nechat uřvat),ale už nešlo ani tohle,tak v 13 měsících byl uložen do postele s mlíčkem a děj se vůle boží.Řval sice půl hodiny,ale od té doby usne sám téměř hned..Malinká má 2 měsíce.Celej den krásně spí,ale večer od cca 19hod do půl 1 prostě nespí,chce se mazlit a nosit…Miminka chtějí naši pozornost.Brát si ji do postele nechci,chci mít aspon někde klid sama pro sebe a hlavně mi i záleží na manželství..
Své děti miluju jak je jen možné,ale Nechci být jejich otrokem..To stačilo s klukem ten rok…S malou to snad půjde o dost dřív..Ale každé dítě je jiné..Musíš vyzkoušet spoustu věcí abys pak věděla co s ním..Přeji Ti pevné nervy a co nejdřív hodné mímo.. ![]()
Nevím jestli je dobré poslouchat kecy nějakejch psychologů nebo vědců…asi vidíte sama kolik už toho podělali!!!Kdyby děti „nepobírali“ míhající se obrázky atd,nemohli by ani ven,tam se míhaj lidi,auta,ptáci a tak včechno…Právě bych řekla naopak..Naučí se vnímat okolí…Samozřejmě všeho moc škodí,ale nevěřím ani malinko že dětem televize škodí!!Náš prcek díky televizi umí perfektně mluvit..Má 13M a když chce pohádku,řekne „poáku“,když chce JimJam řekne „imam“ a dokonce když nám dávaj nějakej filmík a nechcem mu to zapnou tak řekne „imim“ (prosím prosím) a poprosí rukama…A ještě v pohádce na JimJamu je oswald,taková modrá chobotnice,toho miluje a říká mu „oald“ a má strašnou radost dyž ho dávaj v tv..Na písničky tancujem a máme z toho radost…Nevím jestli k rozvoji dítěte stačí hraní pořád se stejnými hračkami a procházky…Toď můj názor…
…Ale jak jsem řekla,všeho moc škodí..Pohádky pustíme k obědu,když sám papá hezky tak má za odměnu pohádku a když je venku ošklivo a nemůžem ven…I ho to zabaví a já můžu i něco málo dělat…
U nás zavinování nejde…malá to prostě nějak nesnáší
Kolikrát to zkouším,když nemůže večer zabrat,ale okamžitě se z toho hraboší ven.Byla to hraboška už v břiše
-já neměla chvilky,kdy se „cítí pohyby“ -já měla vyjímečně chvilky,kdy jsem je necítila
Až mě to někdy děsilo .Třeba to bude tím..teď chce volnost.Ani nesnesla být upnutá v šátku ![]()
Matýsekanelinka píše:
Nevím jestli je dobré poslouchat kecy nějakejch psychologů nebo vědců…asi vidíte sama kolik už toho podělali!!!Kdyby děti „nepobírali“ míhající se obrázky atd,nemohli by ani ven,tam se míhaj lidi,auta,ptáci a tak včechno…Právě bych řekla naopak..Naučí se vnímat okolí…
Ne, nevidím - a pokud jsi dětská psycholožka, ráda s Tebou o tomto tématu podiskutuji - zřejmě se objevily poznatky, které mi ušly…
V opačném případě nebudu komentovat - srovnávat televizi s děním venku (míhající se lidi, auta,…) či tvrdit, jak televize učí děti mluvit, to je mimo moje chápání a každý ať si na to udělá svůj názor…
Bohunko - samozřejmě každá máme svůj názor a já bych se ani od tebe soudit nenechala
vědci taky pořád zkoumají něco nového, já nejsem pro, aby dítě vysedávalo před televizí, ale občas kouká na míhající se obrázky a není to celý den, tak si myslím, že tolik škody nenadělá… prostě si prohlíží okolí.. horší je to, když se starší děti systematicky „upíchnou“ před obrazovku, to už podle mě problém je.
K tomu „zkoumání“ - před 2,5 roky mi dr. říkala, že přikrmovat až po 6tém měsíci (kojené dítě), Vigantolu 2 kapky denně, teď u druhého mi říká, že začít s příkrmy ve 4tém měsíci a nejlépe obiloviny, aby neměli alergii na lepek a Vigantolu jen 1 kapka. Prostě novinka, co se teď vyzkoumala, kdo nám ale zaručí, že to zase za 2 roky nebude jiné a že tohle je správně?? Prostě zase nějaká novinka, která přeci ještě nemusí být nutně správná, zlatý střed je ideál, alespoň podle mě…