Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem se zeptat. Je nám teď necelých 9 týdnů. Malá byla celkem spací. Při jízdě kočárkem spala celou dobu, klidně celé odpoledne s přestávkami na jídlo, ale teď jak začly ty vedra - 3 den přes den spí podstatně míň. Spíš má takové spací 20minutovky a konec. Pak je zase vzhůru, pak si zas klimbne. Doma prakticky nespí, max. se dá uhoupat v autosedačce a to mám strach aby jí to nevadilo na zádíčka. Jak ji z toho přenesu okamžitě se vzbudí a je spánku konec. Máte s tím někdo zkušenost že by mimčo takhle najednou spalo podstatně m´íň?
Leni - možná už mění režim . Muže to být i vedrem, ale počítej s tím, že bude prostě více bdít a né se jen budit na jídlo..( bohužel
)
Mě takhle začla ze dne na den spát jen 45 min, místo 3 h asi kolem 4m.
No tě pic. A co si s ní má člověk počít? (legrace) Všechno se jí líbí tak 15min a pak knourá. Pořád by chtěla houpat, ale to taky nejde celej den. Od jakého věku si vyhraje trošku sama?
Sama si vyhraje asi tak od dvou let ![]()
Trošku s nadsázkou, i když zrovna u nás to tak bylo, musela jsem s ní pořád být, protože sama se moc nezabavila, ale to jsem asi zavinila malinko sama ![]()
Ahoj, nedávno jsem řešila podobný problém, tak mrkni na to.
https://www.emimino.cz/…panek-42022/
Tak já tě třeba trochu utěším.Náš malej je klidné mimi a dokáže si vyhrát sám.
A to už asi od 3-4měsíců.
Neházej flintu do žita. Mimčo prochází spoustou různých období, může to trvat pár dní a pak se to zase změní a pokud vyloženě nepokazíš spánkový režim (uspávání atd. jako například já), tak se to zase může stejně ze dne na den obrátit.
Mně miminka nespala ani jedno a začali trochu spávat v 15 měsících. Oba. Je to na palici, ale jednou z toho vyroste.
Třeba ti zase spát začne, uvidíš. Třeba se jen víc zajímá o okolí, a jak zjistí, že o nic nepřichází, zase začne spát. Malej to měl ve dvou letech, když se narodila sestřička, tak mi na 4 měsíce přestal spát před den. Pak se uklidnil, že se nic neděje, a najel opět na své 2,5 hod. denně. Oba přechody ze dne na den. Je to samozřejmě jiný věk a jiná situace, ale ty děti jsou každé jiné, tak stejně ti asi těžko někdo poradí…
Jak to myslíš uspávání? Jak jste to dělali? My okolo 6-7 vykoupem, dostane napapat a dám jí do postýlky. Pokud jen knourá tak se tam asi 20 vrátím dát zpátky dudlíka, ale pokud brečí tak jí vyndám. Přidje mi na vybrečení ještě malá. Tak je chvíli s námi a pak ji většinou uhoupu a dám do postýlky.
ahoj, tak mě malá takhle spí už asi dva týdny. Doma max 45 min mezi kojením a v kočárku mi spala i 3 hodiny, ale dneska nechtěla ani v tom kočárku. Bude to tím horkem, teda doufám
Osvědčila se mi metoda, že ji dám na chvilku pod hrazdičku, když začne kňourat, tak ji dám třeba do postýlky a pustím kolotoč nebo se si s ní hraji. Je ještě brzy, aby dlouho vydržela sama. Nejhorší je u nás noční spaní, nechce nám vůbec usnout. Včera zabrala až kolem půl dvanácté ![]()
Leni jsem tě asi vyděsila, ale opravdu se pomalu připravuj psychicky, že končí vyspávání a začíná poznávání.
I když režim se bude měnit třeba každý měsíc s jejími nabytými dovednostmi.
můžu tě uklidnit, že třeba naše pak zase začala lépe spát kolem toho 7 m..
Ale prásknu na sebe, že mě tedy vůbec nebavilo co do bdění období od 3 do 6 měsíců..Miminko u ničeho nevydrží, moc si toho nenahraje..Naše se neuměla otáčet, neplazila se..Takže jsme byly hodně na posteli a ukazovaly hračky, dlouze koukaly z okna a pvídaly co kde je a jede atd..No vleče se to..Děti jsou sice roztomilé a krásné, ale i celkem brzy znuděné a hlavně vyžadují neustálý kontakt.
Až se sezením a lezením se všechno změnilo..