Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
Mám dotaz. Mám 5letého syna.
Je takový línější, vše nám nějakou dobu trvá ( než jsme se rozmluvili, stříhání, hry, tvary, barvy,)…
Teď už je dáváme ale proč píšu všechny pozná až na dvě ty si pořád plete a to je modrá a zelená.
Jsme už objednaný na oční samozřejmě.
Ale chci se zeptat stalo se vám to některé???
Díky za info
O odstínech modre a zelené se přou i dospělí, nepřijde mi to tedy zvláštní ani u dítěte
Porucha barvocitu by to rozhodne byla vzacna, ikdyz mozna. A i kdyby, byl by to jen maly handicap, pokud nemate v rodine jako tradicni povolani pilot, nebo strojvudce.
@Pudloslava píše: Více
Neee to nemáme.
Jen mi je to divné, proto otázka.
@nevernamrcha můj 4 letý syn si taky pořád plete modrou, zelenou a žlutou barvu. Budu doufat že to nic není…
Od kamarádky to má manžel i syn. Zelenou barvu nazývá méně modrá. Zjistilo se to, při nějakém testu barev na prevenci.
Každopádně to v ničem až tak nebrání, ten manžel vystudoval prestižní zahraniční školy a je majitelem velké firmy s pobočkami po celém světě.
Taky u některých odstínů nepoznám, jestli je to zelené nebo modré. Mám takové problémy i u jiných barev.
Dcera umela barvy cca ve 2.5 letech všechny bezpečné. Pak jsme asi v pěti letech koupili deskovou hru se šmoulama a tam byly světle modrý políčka a ty se jí zdály zelený a jak to furt motala, tak měla pak problém se zelenou a modrou ( i tmavou) snad ještě ve třetí třídě.
Je otázka, jestli se mu pouze pletou ta slova, nebo ten rozdíl opravdu nepozná. Jinak tohle nepozná spousta lidí. Nepoznají rozdíl mezi růžovou a oranžovou, zelenou a modrou, fialovou a růžovou atd. U někoho pomáhá si začít hrát s barvičkami a vysvětlovat, že když do žluté přidáte i jen trochu modré, tak už je to zelená atd… Neřeší to samozřejmě barvoslepost, na to nepomůže nic, část lidí to stejně nevidí, ale některým lidem to pomůže se v tom zorientovat a přijít na to, jak mají ten rozdíl poznat.