Ošetřovné kvůli autismu

Anonymní
16.6.24 21:58

Osetrovne kvůli autismu

Maminky, blíží se letní prázdniny a s tím i náš problem. Nás syn má vývojovou dysfazii, lehkou formu autismu a ADHD. Do školek nám ho v lete nevzali, jen do jedné, té jeho, kde má asistentku. My s mužem nedokážeme pokrýt celé prázdniny, i když budeme mít dovolenou každý zvlášť, už potřetí. Minuly rok byl v denním stacionáři. Tam to řeším od února, ale mají stop stav, je tam moc děti s opravdu velkým postižením, nejde to. Četla jsem něco o tom, že by doktorka mohla vystavit OCR pro dítě, ktere má speciální vzdělávací potřeby a nemůže zůstat samo doma? Nás syn rozhodně sám zůstat doma nemůže. Nemám ho s kým nechat. Ten týden dva by stačil. Dnes jsem to koukala, trochu papírování, ale nevadí, když je to potřeba. Kdo to zhodnocuje? Jeho dětská doktorka? Ona ví, že je autista, to zjistila hned u první návštěvy. Budu mít posudek od klinického psychologa, psychiatra a že SPC. Zřejmě tam i dopsat potvrzení školky, že má speciální vzdělávací potreby, má k sobě asistentku a jiné školky ho nechtějí ani na jeden den. Neřešil někdo z vás?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
17.6.24 08:30

Já tedy nejsem odborník, ale vývojovou disfázii a ADHD má dnes každé druhé dítě, lehký autismus mi taky nepřijde jako něco, co by ho nutně vyčleňovalo z fungování, nebo ano? Nebyl by schopný zvládnout například příměstský tábor? Ideálně třeba s nějakým kamarádem? Nemáte žádné babičky, sourozence či kamarády, kteří v takových situacích pomohou? Pokud prázdniny nepokryjete dvěma dovolenýma, nejspíš je to proto, že vám nedají tolik týdnů v kuse? A pak OČR asi taky nebude něco, na co by se zaměstnavatel tvářil nadšeně. Taky můžeš zkusit žádat o NV, já to tak s malými dětmi v létě dělala. Ale je to vše o domluvě s vedením.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
17.6.24 08:44
@unuděná píše: Více

Záleží na tom, co si pod pojmem lehký autismus představit. Někdo tak označuje AS. Mému dítěti také furt říkali, že je lehký, nepravý… protože jako skutečné autisty brali pouze nízkofunkční. Také záleží, jestli je k tomu nějaká MR. Jestli chodí do běžné školy s asistentem, nebo do speciální. V jaké formě je ADHD. My ho máme v takové formě, že u nás způsobuje klinickou MR.

Takže teoreticky by mohl nějaký ten tábor zvládnout. Praxe je bohužel ta, že tyhle děti si moc nikdo nechce brát na triko. A prarodiče kolikrát rovněž.

U těchto dětí je v tom hodně faktorů. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.24 11:28

Bohužel, jsme na to sami. Ve vsech školkách krom té jeho s asistentkou nás odmítli. Je to prostě risk. Do toho tábora jít určitě nemůže. Není mluvící. Nedokáže si říct, co chce. Nebo jen znakovo. Jednou byl v jednom sportovním zařízení přes prázdniny a po 3 hodinách mi ho vrátili, že se to nedá. Babičky nejsou hlídací, jedna hodně stará a netroufa si, musím být u toho já. To mi nic neřeší. Můj brácha už nežije, sourozenci může mají své rodiny, navíc všichni bydlí daleko. A můj zaměstnavatel OCR toleruje zatím celkem dobře. Škoda toho stacionáře, no. Na to je moc šikovný, ale školku bez asistenta nedává. V tom táboře vy nemohl fungovat bez nějaké dospělé osoby jen pro sebe. Vidím to i na fotkách a vystoupeních z jeho školky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.6.24 11:30
@Alexandria Nixia píše: Více

To máš pravdu. Jakmile slyší, autismus, asistent, tak prostě ne. A já vidím, že on by to nedal. Zítra mají celý den výlet a byla možnost, že by jít mohl, ale jen se mnou jako doprovod. Asistentku má uznanou jen na 4 hodiny (školka křičí, že potřebuje hodin víc) a výlet je na celý den. Například.

• Citovat
  • Upravit
53190
17.6.24 11:32
@Anonymní píše: Více

Tak zkus jeho doktorce zavolat a situaci vysvětlit, třeba OČR napíše bez problému. Já bych to tedy na vašem místě řešila asi nějak jinak - úpravou úvazku, HO apod. Určitě tohle není jediná situace, kdy s ním je víc práce, než se standartním dítětem, musí být dost vysilující dělat oba rodiče na plný úvazek a do toho mít takové dítě.. Držte se!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
17.6.24 11:34

@unuděná raději to nekomentuj pro autistu je příměstský tábor nereálný obzvlášť když má VD a problém říct co mu vaši a co ne obzvlášť skolkove dítě to je opravdu mimo tento komentář..jinak mám autistu doma taky kdyby jsi chtěla prudit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
17.6.24 11:36

Určitě bys to očr musela řešit já byla doma a dělala z domu se synem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.6.24 11:39
@Al35 píše: Více

Chápu, že je to kuří oko, ale neprudím, nerejpu, ptám se :nevim: Každý autista je jiný, kamarádka má taky jednoho diagnostikovaného doma a příměšťák s mladším sourozencem v pohodě zvládal. Hledám řešení :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
17.6.24 11:45

To je od tebe milé ale pokud paní píše ze zvládne max denní stacionar tak je celkej jasný předpoklad ze to dítě je na tom o dost hůř než ti co zvládají příměstský tábor.. navíc paní nic o sourozenci nepíše takže předpokládám ze mají jedináčka..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
17.6.24 11:51
@Al35 píše: Více

Však taky proto jsem se ptala, zda by to nezvádl, nikoho nekritizuju. Že to nešlo loni, neznamená, že to nemůže jít letos. Nechápu, co máš za problém :nevim: Btw tys k tématu neporadila ani zbla, jen kritizuješ mě. To zakladatelce asi moc nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5932
17.6.24 11:52

Tak to má tvoje známá sakra štěstí, o víkendu jsem byla venku se známou co má dceru autistu+ lehkou mentální retardaci, chvilku dobrý a pak jak se něco nelíbilo tak vztek, kopance a trocha vyškubaných vlasů. A to se ještě s mojí dcerou porvala o panenky, naštěstí si je vyměnily a obě byli spokojený :lol: Jiné zase si kluk sedne na zem a odmítá jít, a 20 kg se pronese. Každý dítě autista je trochu jiné, a nedá se na ně uplatňovat stejný postup. Dceři na štěstí autismus vyloučili a stejně trvá na opakování určitých činností a taky má lehkou retardaci a i tak to nemám jednoduchý, natož rodiče autistů. Takže se nedivím že je nikde nechtějí vzít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1794
18.6.24 09:11

Ještě mě napadá, jak jste na tom s příspěvek na péči?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.6.24 16:49
@Alexandria Nixia píše: Více

Mame přiznány nejnižší stupeň. A právě začátkem července jdeme na rehabilitační pobyt, který by mohl pomoct. A tam se dovolená moct čerpat nedá, resp.ma ji půlka firmy. Náhradní volno u nás neexistuje, spíš umožňují tu osetrovacku.

• Citovat
  • Upravit
26747
18.6.24 17:55

Zeptala bych se dětské nebo prostě na ten tyden přišla, že v noci hrooozne kašle a tahá se za ucho a měl 37.7…ještě můžeš přidat soucitnou historku, že měl zaplacený speciální tábor s plavanim a tam nemůže, takže propadly peníze a v práci nadávaj… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí