Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dupání se teoreticky může prenaset přes konstrukci, takže slyšet by to mohli. Otázkou je jestli je to vzbudí když je to v noci…třeba ne, třeba jsou tak zvyklí na ducani znáte hudby že to ani nevnímají.
Možná by ale bylo fajn synovi dát do pokoje nějakou hodně měkkou podlahu, třeba z pěnového puzzle, která by to dupání utlumila. Tedy pokud to lze a nevyvolá to u syna nějaký problém.
@Anonymní píše: Více
Proc tak dlouhy prispevek o necem bezvyznamnem, jako jsou basy, kdyz pointa sla shrnout do 2 vet?
![]()
Ano, muze se rozlehat, muzou to slyset.
Myslím, že jsi pretažená a tím pádem to moc řešíš. Sousedi dost pravděpodobně samozřejmě hlasité zvuky slyší, tím spíše v noci. Ale na druhou stranu ty i oni dobře víte, že ty úplně jednoduše neotočiš knoflíkem a nevypneš je. Rady zkusit syna co nejvíc utahat přes den, aby v noci prostě spal jsou asi k ničemu, určitě se o to sama snažíš už kvůli sobě. Jinak pokud to lze, nemít plovoucku, položit koberec, to pomůže hodně…
Dle mého to slyší. Nebo u nás by to určitě slyšet bylo. Ale zřejmě jim to nevadí, nebo to neřeší.
Koberec sice tlumí, ale ráno dítěte, které fakt chce dusat v noci dostatečně neutlumí.
Taky asi záleží jak mate místnosti rozvržené se sousedy.
Záleží, jak je ta radovka postavena, zda jako samostatné domy oddelene izolaci spolu sousedící či jako jeden velký. V te první je to minimální. A tvém místě bych to neřešila, držela bych se hesla „neptej se, když nechceš znát odpoved“.
Ano může to jít slyšet. Nám sousedka říkala že někdy přes zeď slyší jak děti běhají.
@Kockazvysocan píše: Více
Prvek očekávání tu následuje prvek zklamání. Furt jsem cekala co ji sousedi rekli a vytkli ze dítě dupe, zatímco u nich je party, a niiiic… taky jsem si říkala ze mohla napsat “měli opakovane hlasitou hudbu, nakonec jsem je požádala o ztlumeni basů a byli v pohodě, pak ještě jednou a od té doby je úplně klid”.
Může to být slyšet. My máme jednoho souseda na sebe nalepeného. Dcera ve svém pokoji trochu slyší, když on hraje na klavír. Když má deprese, tak hraje ve dne i v noci. Dlouho. K tomu střídá housle, klarinet. Deprese má vždy, když bude pršet nebo se pokazí počasí. Je spolehlivější, než počasí v televizi. My máme Ytong a on nějaké cihly nebo tvárnice co se dávalo do staveb 30-40 let zpět. Přesto je to slyšet.
@Lily-of-the-valley píše: Více
Byl učitel hudebky a jazyků. Dále i v důchodě překládá. Takže celkem jo. Buď hraje nebo mu v nějakém jazyku řve televize/rádio.
Díky za názory. Sice jsem rypani čekala, ale uvědomujete si, holky, že třeba někdo říká okolnosti z nějakého důvodu? V podstatě jste tu přiznaly, že vás zklamalo, že není žádné drama
chtěla jsem situaci přiblížit. Protože by přišly otázky, zda jsem se sousedy mluvila, zda dělali oni problémy, proč si neuklidnim dítě, že to není normální (kdybych nenapsala že má autismus.. jsem zvyklá vysvětlovat. Náš syn byl pozadu od roka a jedna milá dáma v Holandsku na nás rozjela kolotoč socialek. A nedokážete si představit, jaká je tady sociálka. Něco na způsob norského slavného případu. Takže už mám zkrátka zažité vysvětlovat všechny detaily. Tak pardon
a díky ostatním za typy k věci ![]()
Ahoj. Mám syna, autistu. Má různá období, kdy opakuje nějaké zvuky, pohyby atd. Většina z toho není příjemná na poslech, ale dá se to. Bydlíme v řadovém domě. Z každé strany máme sousedy. Na jedné straně je zvláštní tichý pán, neškodný. Z druhé strany taková milá elegantní rodina (na pohled). Už párkrát měli párty, kdy hráli fakt extrémně nahlas basy, do cca 5 rána. První byla den po štědrým dnu. Poté samozřejmě bylo čím dál častější pouštění basů a málokdy se končilo před půlnocí, nikdy před 22h. To býval nějaký rap, takže duc duc Furt stejně. Pak to bylo každý víkend. Bohužel jsme měli zkušenosti s asociálem, co hrával techno a byl agresivní a konfrontace jsem se bála. Nakonec jsem to nevydržela a šla za sousedem. Byl to kluk mladší než 30 let. Trochu asi zhulený, měl kámoše, řekla jsem mu to, že mi stačí, že dá dolů basy, že nic jiného nám nevadí, není to strašný. Dal je dolů a od té doby se opravdu snaží regulovat. Jenže ty velké party byly jeho rodičů a s těmi jsem nemluvila. Až dokud nepřišla třetí party za půl roku, fakt už to třáslo zdmi. Tak jsem zase sbírala odvahu a šla. Soused vypadal rázně, ale poté, co jsem řekla, že stačí pouze basy, byl úplně v pohodě, trvalo mu to asi 20 minut a asi to bylo úplně. Od té doby neslyším prakticky basy vůbec a když, tak výjimečně. Sousedka dávno ví, že máme autistu, říkala, že neslyší křik (míval období ječení) a že v pořádku. Jenže vzhledem k tomu, že byli opravdu vstřícní a jakmile jsme se ozvali s tím, co nam vadí (v podstatě to byly jen basy nic víc) tak jim nechceme dělat problémy ani my. Náš syn má období, kdy špatně spí. Střídavě dobrý a špatný spánkový režim. (Stále čeká na místo ve speciální školce do normální nemůže)..což o to, ale on někdy v noci tak strašně dupe! Chodí po patách, ještě krčí kolena ať to dupne pořádně, já když jdu do obýváku, tak mi duní nad hlavou, je to pro mne hodně hlasité, ale samozřejmě patro uvnitř domu starého 130 let, kde majitelka ani cihly nemalovala
(koupili jsme jej nedávno), je fakt slyšet vše. Ale říkám si, co sousedi vedle? Neslyšíme je mluvit, výjimečně jít po schodech, jinak vůbec nic. Jenže vím, jak basy byly pronikavé, nevím, jak to může být s dupáním? Máte někdo zkušenosti? Vím, jak to je samozřejmě, když máte sousedy nad hlavou, ale vedle? Ještě jsem sousedku nezastihla, ale samozřejmě se jí zeptám. Když neslyšeli ten extrémní řev dřív, tak dupání asi taky ne, že? Já fakt nevím. Jsem ráda, že máme vedle sebe trochu normální rodinu a nechci dělat potíže… My taky čekali dlouho, než jsme přišli… Pardón, že je to dlouhé. A syn to nedělá často, jen jednou za čas, ale prostě fakt nahlas a celou noc. A kdo má autisty ví, že někdy je to prostě nezastavitelný, ať děláte cokoliv a v noci hlavně je těžký ho zaměstnat, když sami padáte únavou ve stoje