Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
syn užívá železo - Maltofer, kamarádka se mě dnes ptala, zda není nemocnější? Prý když se užívá, tělo se hůř potýká s infekcema a prý při rýmě to mám hned vysadit. Syn má měsíc rýmu - chvíli víc a chvíli méně - neslyšela jste to některá? Příp. zítra zavolám lékařce, ale nechci ji volat s každou prkotinou.
Tak dcera brala železo Aktiferin asi 5 měsíců(měla okolo roku a půl) - zjištěn nedostatek krevními testy a z našich zkušeností se naopak její tělo dalo do pořádku(i lékařka to říkala).Upravilo se vnitřní prostředí organismu a byla méně nemocná(do té doby věčně nahromadě)..
Vím, že to nemusí být jediný faktor,ale věřím, že železo jí pomohlo.Dlouhodobý nedostatek není pro organismus dobrý.Teď už železo nemusí brát, ale dávám jí pravidelně hovězí vývary a maso a občas i vnitřnosti, aby netrpěla nedostatkem.
častá nemocnost je právě při nízké hladině železa v krvi.Nepopletla to kamarádka?malý ho taky bral a vyšší nemocnost nebyla při jeho užíváním.
Já jsem třeba nejedla maso a nemocná jsem byla pořád(velmi nízka hladina železa).Od léta se snažím jíst libové hovězí alespoň 1× za 14dní a nemocná jsem ještě nebyla-ťuk,ťuk ![]()
Ahoj,
taky si myslím, že je to blbost…
Nedostatek železa způsobuje větší náchylnost, únavu, ospalost atd. Já měla stejný problém, brala jsem železo a spravilo se to.
No synovi je 2,5 roku a vlastně nebyl nikdy moc nemocný - vlastně jsme byli s nemocí jen dvakrát u lékaře. No má hladinu železa jen nepatrně pod hranicí. A rýmu má snad takk po 4. - ale dřív měl rýmu tak 3 dny, pak jsem to chytla já a byla jsem nemocná 3 týdny - tak to bylo vždy, ale teď má rýmu právě měsíc. Užíval železo už dvakrát - ale jiné. Vývary jíme pořád, jenže maso jí jen někdy, jinak by jedl pořád jen ovoce.
Jé, únavu a ospalost? Tak to asi synovi nic dávat nebudu - protože ač je věčně krapet pod hranicí, tak zlobí se spaním - usíná po 9hod., v noci se rozhodne, že vstáváme, začne skákat a ráno v půl sedmé vstává. Poledne někdy ani nespí. Aby usnul, tak ho od 8h držíme v posteli a ještě tam kecá.
Podle mě je to hloupost. Železo potřebujeme a získáváme stravou, pokud ho ve stravě nemáme dostatek, doplní se zvlášť. Není to nic cizího, co by mělo tělo oslabovat, to mi přijde jako tvrdit, že tělo vysiluje třeba braní Celaskonu ![]()
Moje pískle bere Maltofer, co ji máme doma, a musím zaklepat, žádná rýmička ani nic jiného nás nepřekvapilo, ani doktorka mě na nějaké vysazování neupozorňovala ![]()
Na trochu pod hranicí už jste vyfasovali železo
A ten náběr měl před tou rýmou nebo při rýmě?Ona nemoc sama o sobě železo snižuje ![]()
Vlastně k náběru železa se došlo tak, že v srpnu měl syn horečku - 40C - ale jen tak, bez rýmy, kašle, vyrážky, průjmu - dokonce i občas lítal, jako by nic - že manžel nevěřil - ale pak si chvíli sedl a seděl a zase. Akorát nepil a nejedl. Tak lékařka udělala rozbor krve, zda nemá angýnu, zánět někde v těle apod. a měl rozhozený krevní obraz, tak jsme zašli za 3 týdny znovu na kontrolu a už jen to železo nebylo ok. Ta viróza byla jen dva dny. Ještě odpoledne jsme byli v bazénu a v noci měl najednou 40C a druhý den měl 38 a třetí den už nic.
Právě, že jsem o tom neslyšela, tak nevím, zda nemám volat lékařce. Jinak syn by to baštil pořád
.