Židle Jitro a změna barvy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
278
19.5.13 09:40

Židle Jitro a změna barvy

Ahoj holky!

Mám doma dvě židle Jitro v barvě moření třešeň. Jsme po rekonstrukci bytu a barva židlí se do nového pokojíčku nehodí. Židle jsem měla v kuchyni jako jídelní a teď jsou v pokojíčku u psacího stolu/pultu. Pokojíček je v barvě přírodní, béžové a šeříkové a jediná věc, která bije do očí jsou židličky.
Psala jsem paní, od které jsem židle koupila, jaké má zkušenosti s odstraňovaním moření, ale potvrdila jenom moje obavy. U těhle židliček rozhoduje každý milimetr a ztenčením bočnic a vybroušením drážek už by tam sedáky, které musí sedět přesně, kloktaly.
Tak nevím co dělat. Ještě bych mohla zkusit natřít barvou a spoje vynechat, ale nevím jak to bude vypadat. Mohla bych třeba židle prodat a koupit nové, ale teď jsou ceny židlí vyšší a tím i doplatek za novou. Naše nemají ani dva roky a jsou naprosto v perfektním stavu, proto bych nechtěla židle zmordovat a udělat z nich nepoužitelný kus nábytku.

Nemáte některá podobnou zkušenost?

Díky za názory.
barb

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1957
19.5.13 10:15

Neporadím konkrétně s těmito židlemi, ale moje mamka si dost renovuje starý nábytek a pracovala vždycky s louhem. Ten v podstatě rozpustí ty staré nánosy. Pak se to myslím ještě lehce přejede smirkovým papírem (touto fází si nejsem úplně jistá, ale bylo by to logické). No a potom už se natírá.
Louh odstraní vyloženě jen lak, barvu - k ztenčení materiálu nedojde. Ale jak říkám, s novodobým nábytkem zkušenost nemám. Ona pracovala vždycky se staršími kousky.
Navíc ten louh je dost agresivní látka, dělala venku na zahradě, nechávala odmočit nějakou dobu ve staré vaně a pak to tím louhem i polívala. Židle nejsou až tak velké, tak by to mohlo jít líp (ona dělala celé velké kredence a skříňky), ale ten venkovní prostor je určitě potřeba.
Pokud by byl zájem o detaily, můžu zjistit, nebo něco určitě vyhodí i google.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21994
19.5.13 10:32

A nebylo by rozumnější odvézt židli řemeslníkovi a poradit se s ním na místě? 8o

Jitro třešeň máme taky. Zkušený řemeslník si se změnou barvy poradí - ale vždycky to bude vidět, nikdy nebude židle „jako nová“… Osobně si myslím, že je lepší mít trochu jinak barevnou, ale na první pohled pěknou a kvalitní židli… než sice ladící, ale evidentně předělávanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
278
19.5.13 10:45

Koukala jsem na googlu jak je to s odstaňováním mořidla ze dřeva a zatim žádná sláva. Prý je to chemická reakce mořidla a tříslovin a průnik mořidla do dřeva je od dvou do pěti milimetrů. Proto broušení nepřipadá v úvahu.
Pani, od které jsem koupila židle, slíbila, že se zeptá mistra ve výrobě na nějaký nápad.
Pak jsem se radila s truhlářem a říkal, že jedine odnést do nějaké firmy na výrobu nebo renovaci nábytku a oni třeba ze starožitného nábytku odstaňují mořidlo louhováním, ale jak píšeš Maffi,určitě to nebude práce na doma.

Do žádného rizika poškození židlí nejdu a proto když fakt se to nebude dát, prostě budou třešňové, ale funkční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
210
24.7.19 13:47

Dobry den, zkouseli jste nekdo vylozene pretirat Jitro zidli? Budu mit asi starsi zelenkavou a hodilo vy se mi to pretrit na zluto nebo na bilo? Mate zkusenost? Pripadne jakou znacku barev zvolit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný