Žít v přítomnosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
862
3.11.13 08:52

Žít v přítomnosti

Pěkné ráno :-) jsem člověk, který se často zaobírá minulostí - častěji než by měl. Přehrávám si scénáře, jaké by to bylo, kdyby to bylo jinak. Tudiž jsem dost pesimistický člověk, negativní, časté deprese…občas se až moc zaobírám budoucnosti, chci už to, a to atd. Včera se mi poprvé podařilo si uvědomit, že jsem zrovna ted a tady, nevím jak to vysvětlit, prostě jsem byla najednou strašně šťastná..od té doby se mi to už párkrát podařilo zase udělat :-) A proto se chci zeptat, zda máte nějaký tip, rady jak to vydržet, jak takhle působit celý den? :-) Děkuji moc..
Doufám, že to nepůsobí, že jsem se zbláznila :-) jen je mi krásně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2090
3.11.13 08:55

Znám, znám :-). Tohle nevím jak si udržet jako recept. Mě to docela jde dobře, ale to prostě návod není. Musíš myslet pozitivně. Naučit se to a nemyslet na to tam to, kdyby ryby.. prostě musíš tak myslet. A jak si to udržet, když tě budou napadat takové blbé věci tak si to musíš hned zakázat.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.11.13 08:58

No upřímně to musíš mít v sobě. Moje máma je přesně jako ty, já jsem přesný opak. To se naučit nedá. Jedině mít pevnou vůli a myslet pozitivně a přemýšlet co nejméně. Ale i tak to bude trochu „nucené“. Ale máš pravdu, mě se žije daleko šťastněji, máma se trápí i za mě. Pořád přemítá, jak budu žít, jak se bude mít moje dítě atd. Ale ona i trpí depresemi, bere léky, chodí k psychiatrovi i psychologovi. Ale byla taková vždy.

• Citovat
  • Upravit
2526
3.11.13 08:58

A co zkusit se na něco těšit? Na maličkost. Zamysli se co bys chtěla v brzké době a každý den udělej maličký krůček k tomu, abys věděla, že je to reálné si to splnit. Tím, že se budeš těšit, nebudeš mít čas se myšlenkově vracet zpět a přemýšlet, žes něco udělala špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
3.11.13 09:03

@klafina123 TO není špatný nápad :-) to bych mohla zkusit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
700
3.11.13 09:08

Tak takhle to mam taky…snazim se nejvíce si den zpříjemňovat, prochazky s malou, dobry film navecer, nekam vyrazit, nejaka akce…proste ten den vyuzit, tak, aby me to bavilo. Vim, ale ze to kolikrat nejde. Taky hodne resim budoucnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1283
3.11.13 09:25

Mam to mozna trochu podobne. Jsem pesimista, na tom se nic nezmeni, ale trocha pozitivniho mysleni neuskodi ;) cetla jsem v jedne knizce jogy, ze clovek si ma neustale uvedomovat, co v tu danou chvili dela- kdyz jde, ma si uvedomit, ze jde, pri jidle si ma uvedomit, ze ji, kdyz si hrajes s detmi, musis si uvedomit, ze si zrovna hrajes se svymi detmi, atd. cokoli jineho..a kdyz to takhle delas cely den, tak ziskavas pocit, ze opravdu zijes, tvoje telo je aktivni ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1600
3.11.13 09:26

Znám to, pomáhá mi si to zakázat, a přehodit akci mozku do příjemné přítomnosti. Někdy to jde, někdy hůř, někdy vůbec, ale asi je to otáka cviku :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4065
3.11.13 09:34

Je třeba to trénovat a časem budeš v přítomnosti víc a víc :srdce: Mít pořád na co se těšit podle mě moc není řešení, protože potom zase člověk příliš utíká do budoucnosti a zase má pocit, že mu bude krásně, až nastane to a to..Ale to není pravda, a ty už jsi to poznala, že nejšťastnější může být člověk jedině právě TEĎ. Krásně se to dá trénovat na tom, že si člověk všímá všeho kolem sebe, těch pěkným maličkostí, které nám unikají právě kvůli tomu, že jsem v myšlenkách pořád někde jinde, ale ne teď. Třeba když jdeš po venku, všímej si všeho okolo sebe, dívej se na stromy, na nebe, na tváře lidí..Zhluboka dýchej a soustřeď se na svůj dech, i to tě v přítomnosti udrží. Mě to moc baví, být pozorovatel a všechno vnímat, a opravdu se to dá naučit, že to člověk začne dělat automaticky. A ten pocit z žití je pak úplně o něčem jiném :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
3.11.13 10:05

@MarinkaCu Jenomže já to myslela tak, že má tazatelka myslet a těšit se na nějakou splnitelnou maličkost, právě proto, aby si byla schopná si jí splnit. A tím, že si jí splní a dobře to dopadne, tak potom jednou, až si na to vzpomene, nebude myslet negativně o tom, že něco udělala špatně. A tím, že si každý den splní kousek toho kousíčku, jednou z toho vznikne celek.Ono žít se dám vším uvažováním, ale musí to být v rovnováze. Já pesimista nejsem a přesto někdy, podle nálady sklouzávám do myšlení co by, kdyby. Jenomže milost je taky důležitá, protože se z ní můžeme poučit. Přítomnost je to, co vnímáme teď a budoucnost je to, na co se těšíme a nebo je nám skrytá. Ale dle mého, ani v jednom myšlení není dobré setrvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
stazinka09
3.11.13 10:15

@Elisenika
mě pomohl trénink meditace „tady a teď“ přes uvědomění si těla. Jde o vnímání okamžiku a přikývnutí mu, ať je jeho kvalita pozitivní nebo negativní. Ten okamžik prostě JE to hodnocení dodává naše mysl.

Určitě najdeš svoji cestu, stopu máš dobrou.
Držím palce.

• Citovat
  • Upravit
427
3.11.13 10:16

@MarinkaCu Moc krásně napsáno :palec: Zakladatelce doporučuju přečíst si knihu Eckhart Tolle: Moc přítomného okamžiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4065
3.11.13 10:28

@Darebačka Jj, ta je skvělá :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6931
3.11.13 10:37

Hodně mi pomáhá večer si shrnout, za co jsem za ten den vděčná - kolikrát to jsou úplné maličkosti, ale dostanu se do krásné a pohodové energie a ráno se budím do zcela jiné nálady než té obvyklé roztřesené obavami.
Chce to velkou sebekázeň, pozorování svých myšlenek. Je to dřina :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1381
3.11.13 11:08

…naprosto uzasna knizka od edwarda tolleho MOC PRITOMNEHO OKAMZIKU. i jeho prednasky na youtubu jsou skvely..ale neda to kazdej :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová