Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím maminky. Chtěla bych se podělit o zkušenost a přečíst si taky vaše, především těch z větších měst. Mám 26měs. syna a 14měs. dceru. Jezdíme sourozeneckým kočárkem, dosud to byla nutnost, manžel má auto celý den v práci, takže jsem odkázána na tramvaje, busy. Děti cestují rády. Před nadcházející zimou jsem pořídila sporťák, neboť pochybuju, že dvojkočár ve sněhu utáhnu po loňské zkušenosti. Dnes jsem zkusila vzít mladší do sporťáku a kluka pěšky do tramvaje. Nejela jsem ve špičku, tramvaj poloprázdná, ale i tak to byl děs. Jednou rukou manévrovat kočár a druhou držet syna, který neposeděl, chtěl běhat a řval, že ho držím. Od kolika let jste s dětmi byly schopné cestovat bez kočárku?
Kluk je bez kočáru od 20 měsíců, takže v podstatě od této doby. V jeho 25 měsících se nám narodilo druhé dítě, žádný kočár nebo skejt jsme nepořizovali. Nemáme s tím problém, syn jízdu MHD miluje a poslouchá.
Příspěvek upraven 25.05.16 v 15:02
Tak to mne taky zajima
S mym 27 mesicnim synem nedam bez kocaru ani ranu v mhd.
Od narození. Byla v šátku. POkud nespala, tak jsem jí od chvíle, kdy už chodila z šátku v bude vyndavala (cca od roka). Starší stejně tak. Bydlíme v Praze.
My máme stupátko, když není místo na sezení, tak na něm stojí a když je jen jedno místo, tak sedí sám a většinou se najde dobrovolník mezi důchodci, který ho zachycuje, kdyby něco
Bez stupátka nikam, leda když si bere koloodrážedlo.
Já nevím od kolika měsíců
ale nikdy jsem neměla problém že by neposlouchal, utíkal. Takže když se jelo MHD a bez kočáru tak se jelo bez kočáru, prostě vleze dovnitř, posadí se a sedí ![]()
26 měsíční dítě už by mělo poslouchat.
Ja cestuji bez kočáru už dlouho, dceři bude pět a synovi dva a pul. Bydlíme v Praze a naprosto v pohode. S kočárem taky, dcera je od narozeni brácha zvykla, ze se drží kočáru ze strany. Zádný skejt, nic. Zeď čekáme třetí, uvidíme jak se bude cestovat. Nicméně jsou zvyklý, takže snad v pohode:)
Dvouleťák bez potíží rychle pochopil, že chce-li jet autobusem, musí se chovat slušně. Běhání a ječení nepřicházelo v úvahu.
Příspěvek upraven 31.10.13 v 20:25
Zhruba od 6 měíců v manduce
Ale jinak kočár pro chodící dítě do mhd jsem nebrala tak od 15 měíců a nikdy nebyl problém. Kluk cestuje rád, takže spokojeně sedí a ukazuje kolem sebe. Ve 26 měsících už je dost starý na to, aby poslechl, že má sedět na určeném místě. Případně si sedni na poslední sedačku s dítětem (dítě na klíně nebo zapřené mezi nohama) a rukou držet kočár, ale asi to nebude moc pohodlný.
Syn ma 18mesicu a už několik tydnu trenujete jízdu MHD bez kocarku. Učím ho ze musí sedět a poslouchat. Doufám ze nez se narodí druhe tak to budeme mít zmaknute na jedničku. ![]()
Syn je bez kočáru asi od 20m v jeho dvou letech a třech měsících přibyla ségra, takže mám kočár a batole k tomu a jde to. Prostě v jedný ruce kočár v druhý kluka, nastoupíme, zabrzdim kočár, posadim staršího a jedem
Dvouletý dítě už snad dokáže pochopit, kdy musí sedět a kdy ne.
Když jsem jela s malou v tramvaji poprvé bez kočáru, to jí bylo cca rok a půl, tak taky šíleně řádila.. Já byla rudá až na zadku, ona si neustále chtěla sedat jinam, chodit sem a tam a řvala jak tur, sedala si na zem.. Myslela jsem, že se propadnu do země a už nikdy nevylezu z domu.
Ono ale na podruhé už to bylo lepší a na potřetí už se chovala docela normálně.. Dneska má dva roky a čtyři měsíce a je naprosto v pohodě… Vezmu si ji na klín a sedí i třičtvrtě hodiny..když je nejhůř beru s sebou křupinky a tím se zabaví ![]()
Syn jezdí bez kočáru od 21m, a od začátku úplně v pohodě. Jediné, z čeho jsem měla strach, kdyby jel plný bus, aby nás někdo pustil sednout. Ale vzhledem k tomu, že mi začalo být vidět těhotenské bříško, tak už jsem se pak ani nebála. ![]()
Teď mám kočár s miminem, busem jsme ještě nejeli, a popravdě mám z toho prvního nastupování docela strach (i když syn poslouchá a v buse nezlobí, i se umí hezky držet). ![]()
@neovulka Třeba šlo o poprvé, ten nezvyk, že není v kočáře a tak z toho byl zjančený. Když si vysvětlíte co a jak a proč, třeba to bude příště lepší. Sama nejlíp víš, jestli je jinak poslušný nebo ne.
Já jezdila nejen MHD, ale i pravidelný dvouhodinový let + všechen ten čas okolo na letišti sama s malým 1,5-2,5 roku co 3 měsíce. Choval se vždy slušně..i když jsem samozřejmě musela být ve střehu a s očima na šťopkách..
Díky za příspěvky. Myslím, že to chce trénovat. Ono to nebylo ani tak o neposlušnosti, spíš byl z toho tak nadšený, já ho vycepuju.Sice jsem přijela úplně zchvácená, ale to dáme. Spíš mi šlo o to, jak to mají ostatní. Někdy totiž vídám maminy, co cestují kočárkem i s tříleťákem a naopak s ještě mladším.