Život s dvouleťáky

2128
18.12.25 15:08

Život s dvouleťáky

Zdravím maminky dvouletáků!

Chtěla bych si tu s vámi vyměnit zkušenosti s vývojem dvouleťáka alias Terrible Two :lol:.

Náš malý má 26 měsíců a je fakt šikovný. Pohybově zdatný, běhá, skáče, schody zvládá sám, rozlišuje 8 barev, počítá do tří a slovní zásoba je okolo stovky slov, plenky má už jen na noc. Každý den vidím, jak se posouvá v komunikaci i samostatnosti.

Ale někdy je to opravdu výzva. Občas se z něj stane malý satan :cert:. Utíká mi, všechno chce dělat sám, všechno si bere, nepostojí a nerespektuje mě.

Záchvaty vzteku naštěstí nemá často. Všehovšudy jsme zažili asi tři větší, ale klidně si na protest sedne nebo lehne na zem, to zase jo.

Nejtěžší jsou dny, kdy nemám energii nebo mi není dobře. Dneska jsem s bolestí hlavy vyrazila do herny. Hodinu si hrál úplně krásně, ale při odchodu to bylo peklíčko. Oblékání, záchod, tahání věcí ze šatny, hraní si na pejska, útěky zpátky do herny. Obsluha se na mě podívala a poznamenala, že je asi fakt náročné uhlídat TAKOVÉ DÍTĚ. Takže kromě náběhu na migrénu přišel i náběh na infarkt :lol:.

Včera v obchodě zase začal házet brambory z regálu, úplně mu švihlo. Přitom do obchodu chodíme pravidelně, všechno vysvětlujeme a trénujeme.

Někdy si připadám, že mám doma hyperaktivního blázna, ale pak si najde něco, u čeho vydrží desítky minut. Vidím jeho pokroky, zvědavost a radost z objevování.

Jak to máte vy se svými dvouletými? Co vám nejvíc pomáhá, když je dítě hodně neposedné, zvědavé a chce všechno zkoušet?

Nám se osvědčilo dávat mu úkoly. Pohlídat tašku, něco nést, s něčím pomoci. Máme domluvu, že může chodit sám vedle mě, ale nesmí utíkat, jinak jde za ruku. Někdy je skvělý a někdy jsem úplně kaput a mám chuť už nikam nechodit.

Moje babi říká, že chytré dítě je zlobivé dítě, ale já taky nevím, abych to ustála :oops:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24777
18.12.25 15:46

@TeeeT přijde mi to jako normální aktivní chytré dítě :hug: já nejvíc milovala věk 3-6 let, kdy se dobře domluvíte a ještě jsou děti milující a relativně poslušné :mrgreen: věř, že je i o dost horší věk než 2 roky, třeba 15 :mrgreen:
má hodně energie, takže mu střídej aktivity (pohybová-rozumová), zjisti co rád staví a dělá (duplo, autíčka apod.), občas pomůže i nějaká ta písnička z youtube a pohádka třeba edukativní (holky milovaly Elmo, dost se tam naučily a líbilo se to i mně ;) )
buď šťastná za zdravého rošťáka :srdce: :hug: hezký advent

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13749
18.12.25 15:50

Je to normální dítě… Je potřeba si uvědomit, že to není malý dospělý, ale dítě, teprve se všechno učí, vnímá všechno úplně jinak, co se nám zdá jednoduché a logické, pro děti není. Navíc si začíná uvědomovat svou osobnost, pocity, emoce… A musí se počítat i s tím, že hodně vztekání bývá z přicházející únavy nebo hladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1847
18.12.25 15:52

Synovi je také 26m a máme to podobně. Umí tedy více slov, počítá už do 10, barvy všechny základní, ale zase se nám nedaří pliny odbourat vůbec. Jsem už z toho pomalu na prášky :zed:
A je tedy vzteklejsi. Dneska na to nemám úplně náladu a on venku chytl hysterak. Chodíme totiž okolo keřů, kde do teď byli houby a skoro každý den je ukazoval a ono světě div se, ono mrzne a houby nikde. Asi si to umíš živě představit.
Z heren naštěstí už není problém odejít, ale v krámě ho nesmím pustit z vozíku. Má období, kde všude utíká a neposlouchá/nevnímá.
Doma si ale vezme autíčko nebo knížku a kolikrát se musím jít podívat, co dělá, že je tak potichu. To jsou krásné chvíle. Jinak povídá celý den, dokud neusne (naštěstí spí i v poledne).
Nedávno tedy začal mi potřebu se doma s námi honit, což už mě popravdě fakt už nebaví :zed: každý den xkrat denně. A to si do toho vezme odrazedlo a podvádí :lol:

Co je tedy ještě super, tak zatím vůbec nemá problém, když má něco uklidit. Stačí říct a zvládá to sám :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
18.12.25 16:01

@Lucy75 @AnastazieB díky za komentáře, já si ale nemyslím že je nenormální :lol: jen mi přišlo vhod si o tom s někým pokecat a třeba zjistit ještě nějaké triky :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4607
18.12.25 17:17

Mladsi syn ma dva a pul a je to s nim dost v pohode :srdce: :D pohodar, hrozne sikovnej a smisek od narozeni. Myslim, ze hodne dela to, ze ma starsiho brachu (4,5 roku), takze ma hodne odkoukano od nej, je to s nim daleko jednodussi nez se starsim v tomto veku a taky toho celkove umi vic nez bracha v tomto veku. Na druhou stranu, pokud ma nejakej svuj zasek a vztek, tak to opravdu stoji za to a clovek v tu chvili s nim vubec nic nezmuze :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24216
18.12.25 18:06

Klasické dvouleté dítě :lol: u nás se tedy méně mluví. Takže jak moc umí třeba barvy fakt netuším :lol: na zvuky zvířat mi třeba kašle :D chce říkat jen některá zvířata :lol: jinak je šikovný, ale třeba poutání do auta je peklo :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6426
18.12.25 19:45

27 měsíců slečna a máme to úplně stejně. Já to tedy považuju za mega klidné dítě a až na ty záchvaty vzteku (ale to k tomu holt patří) si to užívám. První jsem měla šílený, takže toto je krása. Takže já bych to určitě nenazvala terrible two :D co jsem zažila se starší, ta se mnohem víc šprajcovala, vztekala se, záchvaty hysterie má doteď, jen klesá ta frekvence. Je hodně citlivá. Mladší je pohodové dítě od narození, po tom roce a půl se to teda trochu pokazilo, už taky chce všechno sama, teď to nejde, já třeba spěchám, ale když ji do těch bot narvu já, tak brečí a v autě přestane. Starší kdybych toto udělala, tak bude mít hysterák ještě za hodinu, poničí chodbu, bude se držet zábradlí a já ji budu rvat nasilim až do auta. To byla teprve hrůza. Za mě jako dobrý :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3015
18.12.25 19:51

Normální dvouleté dítě. Za mě ještě v relativně pohodovém režimu. :kytka: I když migréna situaci nepřidá. To jsi dobrá, že jsi zvládla herničku.
Ale chápu to, u nejstarší jsem si taky říkala ty jo občas náročnější dítě. To jsem netušila co je to náročné dítě :-), které se mi za pár let narodilo :-) a nestačila jsem valit zrak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24216
18.12.25 19:58

Náš když udělám teda něco špatně, tak řve tak, že pak zvrací :roll: prostřední zase v tomto věku vztekem ztrácel vědomí :zed: největší problém byl, když jsem mu dala jinou lžíci nebo misku než byl zvyklý. Přešlo to :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7292
18.12.25 20:00

@TeeeT Já to nedočetla… ale jako jak víš že máš slovní zásobu 100 slov? Jakože fakt to počítáš???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6426
18.12.25 20:51
@anavi13 píše: Více

My mámy vydržíme opravdu víc než člověk, jak se říká :D a co u vás, dlouho jsem tě nečetla, tak jsem nepostřehla, jak se vám daří? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24216
18.12.25 20:58
@Liška32 píše: Více

No dnes jsem byla tak vyřízená, že jsem uvařila vaječnák a už máme v sobě druhého panáka :lol: kluci neměli svůj den :lol: u nás o moc lepší ;) nejspíš je z toho všeho syn už venku. Nakonec to byl asi jen reflux. Ucho teda úplně v pohodě není, ale to už je drobnost. V podstatě teď i nebývá nemocný, takže super :palec: a pak teda začínáme rekonstrukci, takže snad brzy budeme mít úplně klidný život :D jak se máte vy? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6426
18.12.25 21:12
@anavi13 píše: Více

Tak to je paráda, moc vám to přeju :kytka: u nás situace není tak úplně růžová, máme krizi… ale co se týká dětí, tak jsou zdravé a dá se říct i hodné, takže jsem ráda a nestěžuju si :) ono když jsou děti zdravý, tak je pak všechno docela pohoda. Člověk může s nima i něco podniknout a tak :lol: v minulých dnech nás tedy sklátila chřipka, ale už je to na dobré cestě a do Vánoc stihneme snad i nějaký ty trhy :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí