Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, holky. Chtěla bych se zeptat zkušenějších maminek, jestli už mám začínat být v pozoru nebo je to v pohodě? Syn v 16 měsících říká slova “mama”, “baba”, pak ba na míček (nevím jak k tomu přišel, jestli někdo řekl před nim balónek a už to tak má zafixované, já říkám míč leč marne, je to ba a těčka), pak říká ba když něco spadne (jako bac), a ba místo pa na rozloučenou, to nevím proč, ze začátku říkal pa a teď už dlooouho ba 😵💫 😵💫 😵💫 pak ještě říká be když se pokaka - začal to takhle oznamovat, nebo když ví že je něco třeba vyhodit, řekne taky, že to je be. No a to je ze slov vsechno.
Pak umí některé zvuky, na traktor a medvěda dělá brm brm, na oslíka - ia, na koníka - iha, kočka - mnau (v jeho podání spíš hlasité MÁ), pes - haf (ani ne haf, jako cha potichu, toho psa hodně komolí), umí taky říct jak děla kravička, vlk, ovečka, prasatko a husa. Absolutně nejde myška a kačenka, to se ucime denně s nulovým úspěchem.
Když to po sobě čtu, tak to vypadá snad (?) v pohodě, ale teď jsem otevřela internet a že by měl mít v jeho veku už 15 slov a v 18 měsících začít používat věty.
No to ani náhodou nemáme, reálně když nebudu počítat zvuky zvířat a jednoslabična slova, tak umí akorát mama a bába, a to je dost málo, ne?
a taky mě trápí, že v podstatě veškerá jeho slovní zásoba se točí kolem zvuku b a m, je to ma, ba, be a furt dokola, ale žádné další samohlásky a jednoduchá slova jako děda, dej, táta. Je to mé první dítě a vůbec nevím co by už měl nebo neměl dělat v jeho veku. Nevím, co si o tom myslíte vy ![]()
Moje dcerka taky rika mici-ba
Jinak si myslim, ze je tvůj syn v pohode. Pokud pohledas starsi diskuze, tak se opakuje, jak je kazde dite individualni. Některé nemluvili skoro nic do 2 a pak začaly používat věty, apod
tvůj syn bude urcite v pohode ![]()
Syn na tom byl v tom věku podobne..více začal mluvit až těsně před 2. Narozeninami.
Důležitější he jestli rozumí tomu co říkáš? Jestli reaguje na zvuky (jestli dobře slyší) v 18m půjdete k doktorce tak to tam s ji můžeš probrat…ale podle mě bych řekla že vpohode…
Je to uplne v pohode. U nas taky dlouho bylo jen ma- a ba-, na vsechny zpusoby. Jak postupne vylezly spicaky prislo i p, k, t. Malemu je 18 mesicu. A co se tyce vet, mysli se tim treba neco jako „Mama ham“ ve smyslu mama ji. A ani nemusi byt porad, staci, ze zacina.
@Vladusxx píše: VíceŘekla bych, že rozumí většině věcí, třeba když ho prosím něco ukázat v knize, tak ukazuje a temer vždy správně. Nebo kdyz poprosím něco vyhodit do koše a pomoct s vyndanim myčky, tak jde a udělá to. Ale třeba dnes jsem prosila, ať mi přinese hračku kraba, tak se nepohnul, koukal na mě a bylo vidět, že nerozumí tomu, co po nem chci. A když jsem se mu to snažila vysvětlit prstem ty mi prineseš kraba, tak to začal po mně ukazovat prstem stejně
Příspěvek upraven 02.12.25 v 21:43
@starfish_at_night píše: Více
My jsme měli 16 zubu už v roce
. Vylezli mu strašně brzy a špicaky ještě před stolickami, má dávno všechny 4. A právě v tom roce říkal slohy dadadada, papapa, t taky snad a pak to zmizelo. A to mě znepokojuje, že tam nejsou další samohlásky :/ jo zapomnela jsem, ze na jídlo říká ňam, ňam, a to ň tam zní krásně. Takže umíme tři samohlásky všehovšudy.
Počítá se jako věta “mama, brm, brm” když jedeme někam autem? ![]()
@someargue já bych to pocitala..uz je to spojení slov v nějakém smysluplném významu..u syna jsem taky počítala když říkal auto brm nebo táta pá (že táta někam odchazí) já jsem hlavně třeba pak zjistila že ne že by mluvit neuměl (to už teda bylo později..mezi 18m a 2r) té ne že by neuměl mluvit…ale prostě se mu nechce…protože pak nastaly situace kdy krom těch svých pár zvuku řekl nějaké slovo..naprosto zřetelně a správně a pak už to zase neříkal…uvidis..každopádně má čas…
První věty typu „máma pá“, „ham bum“ začínají děti říkat kolem 18m, nezridka i později. 18 měsíců mu bude až za 2 měsíce, to je spousta času. V tomhle období vše nasávají jako houby a za dva měsíce toho bude umět mnohem více.
Přijde mi jako normální dítě. U dcery jsem se také snažila říkat jen „míč“, bylo mi to houby platné, u druhého už jsem se ani nesnažila
Ale stále se na ně snažím mluvit normální řeči, ne miminkovštinou, jako třeba jedná naše část rodiny.
Třeba dcera v 16m používala slova jako koleno nebo papoušek. Oproti tomu syn, kterému je teď skoro 17m, používá jenom pár desítek krátkých slov a citoslovců, take převážně založených na M a B. V knížce neukazuje, i když si často čteme, tolik citoslovců jako tvůj také vůbec neumí.
Máš šikovné dítě, zkus se méně stresovat a méně studovat tabulky (i když to děláme každá
)
Náš malej slyšel doma češtinu a polštinu, a tak chudák zmatenej začal pořádně mluvit až ve 3 letech. Do té doby byl míč „hop“ jídlo i pití bylo „ham“. Ještě nemá 4 a už skládá věty, takže bez stresu.
@Pavel Kr píše: Více
Tak to je super, a jak jste to dělali, každý rodič na nej mluvil svým jazykem? Protože já jsem taky cizinka, ale já tak chci, aby se co nejdříve rozmluvil, že na nej mluvím jenom česky. No a pak si říkám, jestli to nedělám špatně, že ho vlastně o druhy jazyk připravuji.
@klkakla píše: Více
Děkuji za podporu
Tak snad se můj krtek taky rozmluví co nejdříve. já jsem v tom asi hrozná, na všechno specham, když on je člověk už je vyplašený jak čte ze všech stran o PAS a jiných poruchách
Neblázni. Mně se naopak zdá šikovný. V tomto věku se počítají i citoslovce a jednoslabičná slova, takže toho umí docela dost. Nevidím důvod k obavám.
Znáš knihu „Péťa se učí mluvit“? Ta hodně staví na citoslovcích a teď by se vám mohla líbit. Já jsem ji objevila, když už odrostlo citoslovcům i nejmladší dítě, ale moc si mi líbila a ráda ji doporučuji dál.