Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Docela by mě zajímalo, jak žijou lidé, kterým byla zjištěna porucha imunity. Ať už vrozená, nebo získaná.
Jak to zvládáte? Chodíte na injekce, berete léky? Omezuje vás to nějak v osobním a pracovním životě? Docházíte někam na pravidelné kontroly?
Čekám, jestli mě moje praktická pošle na nějaké vyšetření. Beru skoro každý měsíc ATB. Jsem neustále nemocná a po tom neustálem boji s nějakou infekcí velmi vyčerpaná. ![]()
Mám, žiju naplno mnohem víc než mnozí vrstevníci (bude mi padesát). Trvale lék neberu, kontroly 4× ročně. Každé nachlazení znamená riziko angíny, zánětu průdušek - to co jiný přechodí, já skončím na pár dní s horečkama kolem 39. Musím počítat s tím, že banální nemoci vyležím. Pečovat o dýchací cesty. Na akcích typu festivaly mám dezinfekci do nosa, pusy - sprej, tablety, není problém. Na cestách v zahraničí se neobejdu bez krabice léků. Jinak v pohodě
A co myslis pod pojmom porucha imunity? To je asi dost velky rozdil podle toho co mas, s jakymi. projevy. Tento rok je zvysene nemocny skoro kazdy. Napr. taky steptokoci - tento rok fakt divni, skoro vsetci z okoli museli brat opakovane ATB. A ty mozes byt nemocna prave z toho naduzivani ATB. Po nich je telo proste oslabene.
@Basha3 píše:
A co myslis pod pojmom porucha imunity? To je asi dost velky rozdil podle toho co mas, s jakymi. projevy. Tento rok je zvysene nemocny skoro kazdy. Napr. taky steptokoci - tento rok fakt divni, skoro vsetci z okoli museli brat opakovane ATB. A ty mozes byt nemocna prave z toho naduzivani ATB. Po nich je telo proste oslabene.
Poslední dobou jsou ty roky celkově nějak divné. Nikdy jsem nemusela brát tak často ATB jako poslední rok - dva. Neustále se mi vracejí bakteriální infekce. Poslední měsíce jsem vesměs ve stavu léčba (ATB) - je mi pod psa, čeká se, kdy to zase vypukne. Už si ani nepamatuji, kdy jsem dostala klasickou rýmu.
![]()
@Lucie_Sx píše:
A co konkretniho ti teda vyslo z vysetreni…?
ještě na žádném nebyla
Mně kdysi udělali na imunologii vyšetření i bez žádanky. Normálně jsem zavolala a objednala se.
@vokishka píše:
ještě na žádném nebyla
Aha, takze zadnou poruchu treba nema…
@Lucie_Sx píše:
Aha, takze zadnou poruchu treba nema…
ne, nemusí mít. Nebo jen nějaké lehce vychýlené. Dostane jednorázovou kůru na léky na imunitu a je to.
@vokishka píše:
ještě na žádném nebyla
Přímo na imunologii ne. Poslední krevní testy ukázaly zvýšené parametry a nadměrný počet zvětšených červených krvinek. Podle plicní to může být vlivem astmatu.
@vokishka píše:
ne, nemusí mít. Nebo jen nějaké lehce vychýlené. Dostane jednorázovou kůru na léky na imunitu a je to.
Kdyby to bylo jednorázová záležitost, bylo by to fajn. Léky dávají prášky nebo injekce? Ale nejsem si jistá, jestli nejde o závažnější problém. Vzhledem k tomu, že se mi v těle objevil nádor.
Nevím kolik toho ještě vydržím. Před asi 14 dny jsem poněkud zkolabovala na ulici a div si nerozbila hlavu o obruvník.
@Alexandria Nixia píše:
Kdyby to bylo jednorázová záležitost, bylo by to fajn. Léky dávají prášky nebo injekce? Ale nejsem si jistá, jestli nejde o závažnější problém. Vzhledem k tomu, že se mi v těle objevil nádor.Nevím kolik toho ještě vydržím. Před asi 14 dny jsem poněkud zkolabovala na ulici a div si nerozbila hlavu o obruvník.
měla jsem prášek, který se rozmíchá ve vodě. Ale jsou i prášky.
Žiju. Každé tři týdny injekci imunoglobulinů. Na podzim vždy ještě léky navíc. Ribomunil, Luivac či Imunor. Teď jsem očkovaný Prevenarv13 a teď dostanu nějaké Pneumo 20.
Riziko jsou cizí lidé a jejich bacily. Dřív byly i moje děti a chlap. Naštěstí se povedlo vybudovat kolektivní imunitu. Oni mě vlastně chrání. To co přitáhnou domu, přefiltrují - onemocní lehce a já to chytnu, ale záleží jak na tom zrovna jsem. Jo a pracuji 100% Homeoffice. To mě chrání moc. S věkem se horším, to přiznám.
@Alexandria Nixia píše:
Docela by mě zajímalo, jak žijou lidé, kterým byla zjištěna porucha imunity. Ať už vrozená, nebo získaná.Jak to zvládáte? Chodíte na injekce, berete léky? Omezuje vás to nějak v osobním a pracovním životě? Docházíte někam na pravidelné kontroly?
Čekám, jestli mě moje praktická pošle na nějaké vyšetření. Beru skoro každý měsíc ATB. Jsem neustále nemocná a po tom neustálem boji s nějakou infekcí velmi vyčerpaná.
Mam Crohna a žiju relativně normálně..je pravda, že ani nevím co je to už „žít normálne“ protože toto je pro mě standard a normální život
gastrologie každý rok, krev, kontrola na onkologii.. léky vrchem spodem ale zvládám..
@alisekR píše: Žiju. Každé tři týdny injekci imunoglobulinů. Na podzim vždy ještě léky navíc. Ribomunil, Luivac či Imunor. Teď jsem očkovaný Prevenarv13 a teď dostanu nějaké Pneumo 20.
Riziko jsou cizí lidé a jejich bacily. Dřív byly i moje děti a chlap. Naštěstí se povedlo vybudovat kolektivní imunitu. Oni mě vlastně chrání. To co přitáhnou domu, přefiltrují - onemocní lehce a já to chytnu, ale záleží jak na tom zrovna jsem. Jo a pracuji 100% Homeoffice. To mě chrání moc. S věkem se horším, to přiznám.
A máš vrozenou nebo získanou? Zvládá se to přes ty injekce a léky líp?
@Skaiqy píše:
Mam Crohna a žiju relativně normálně..je pravda, že ani nevím co je to už „žít normálne“ protože toto je pro mě standard a normální životgastrologie každý rok, krev, kontrola na onkologii.. léky vrchem spodem ale zvládám..
A co pracovní život? Nemají práci s tím problémy? ![]()
@Alexandria Nixia
Získanou. Po prodělané borelióze v roce 2002. Ale dnes primář připouští, že vzhledem k dětské anamnéze a tím, co jsem měla už jako malinká, tak možná vrozená.