Životní minimum - výpočet

Napsat příspěvek
Velikost písma:
17014
11.2.15 07:12
@Anonymní píše:
Omlouvám se, ale mám problém asi s výpočtem toho na co máme nárok. Žijeme v rodinném domě. Já jsem jeho vlastník. Žiji zde já + manžel + syn 8 let.

dětské přídavky jsou 610 kč
alimenty od ex manžela jsou 2000 korun
příspěvek na bydlení máme 4663
příspěvek na živobytí 6283

naše náklady jsou 3600 elektřina měsíčně
400 voda měsíčně

zdá se Vám to v pořádku? Mě příjde, že živobytí by mělo být to životní minimum ne? nebo se to bere nějak jinak? možná to nechápu, ale dle kalkulačky http://www.mpsv.cz/cs/11853#… by vyšlo 8110 a to by mělo být na žití ne? to se od toho odečítají i alimenty? nerozumím tomu. Můžete se prosím na to nějak podívat? Budu moc ráda.

Jak je možné, že je příspěvek na bydlení vyšší, než je reálný náklad na bydlení? 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.2.15 08:38
@Anonymní píše:
Omlouvám se, ale mám problém asi s výpočtem toho na co máme nárok. Žijeme v rodinném domě. Já jsem jeho vlastník. Žiji zde já + manžel + syn 8 let.

dětské přídavky jsou 610 kč
alimenty od ex manžela jsou 2000 korun
příspěvek na bydlení máme 4663
příspěvek na živobytí 6283

naše náklady jsou 3600 elektřina měsíčně
400 voda měsíčně

zdá se Vám to v pořádku? Mě příjde, že živobytí by mělo být to životní minimum ne? nebo se to bere nějak jinak? možná to nechápu, ale dle kalkulačky http://www.mpsv.cz/cs/11853#… by vyšlo 8110 a to by mělo být na žití ne? to se od toho odečítají i alimenty? nerozumím tomu. Můžete se prosím na to nějak podívat? Budu moc ráda.

mi to přijde až moc. Najděte si práci :nevim: nebo prodej barák, když na to nemáš, že..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.15 09:23

@Paja1986 však všichni v ČR žijou jako žebráci.

• Citovat
  • Upravit
2302
11.2.15 15:35
@Anonymní píše:
@Paja1986 však všichni v ČR žijou jako žebráci.

Na takový anonymní výkřik asi ani nemá cenu reagovat, ale přesto… Já si to teda nemyslím. Někteří lidi jsou spíše „rozmazlení“, mají nadsazený životní standard, touží po statusových věcech, myslí si, že normální je to, co vidí někde v reklamě, berou si půjčky na věci, bez kterých by se mohli v klidu obejít. Takoví pak s oblibou prohlašují, že žijou jako žebráci, i když se jim daří docela normálně. Dělala jsem na hmotné nouzi, tj. teoreticky s těmi nejchudšími, a stejně bych o většině klientů neřekla, že to jsou žebráci :nevim: Samozřejmě u nás existuje spousta lidi, kteří jsou chudí, část vlivem nepříznivých okolností, část si za to může aspoň částečně sama, ale rozhodně bych nenapsala „všichni v ČR“ :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
11.2.15 15:54

@Paja1986 souhlas. Každý by se měl podívat kolem sebe, pak vyjet za hranice a velice rychle by pochopil co ve skutečnosti znamenají slova jako žebráci či chudoba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.15 16:13

@Paja1986 to neni ani trochu muj pripad. Pujcku nemam a mit nehodlam. Zit v byte tak jako zebrak ziju. Ziji na vesnici kde si sve odmakam, vychovam, zabiju, snim. Tim neziju jako zebrak.za nic neutracim. A znackove hadry znam pouze ze sekacu. Kosmetika mi nic nerika. Kadernik jednou za pul roku ma kamoska co ostriha celou rodinu. Auto nemame a internet platim 150 mesicne. Jedina vymozenost+ kredit dveste mesicne. Zadne rozmary nemam. Doma nikdo nekouri ani nepije. Nemusim delat na hmotce a vidim trpici rodiny a nijak rozmazlene. S cizinou nic srovnavat nehodlam. Tak jako je nekde hur, tak stejne je i jinde lepe. Rakousko, Svycarsko a podobne. Chci zit s rodinou v CR. Jen me zajimalo zivotni s tema alimentama. Jsem jiz v obraze a vse jsem si nasla. Nestezuji si. Jen chci po dobu po kterou budu pobirat statni pomoc pobirat opravdu to, na co mame narok a ne se o to prosit. Dekuji za radu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.2.15 16:28

@martina.se stezuji si nekde ze na dum nemam? V otazce myslim nicccc takoveho nepadlo. Tak prosim neprekrucovat. Chtela jsem jen znat system toho, jak se to pocita. Dekuji za pochopeni. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2740
11.2.15 16:33

Anonymní, pak se tedy ptám, koho jsi měla na mysli těmi žebráky v ČR?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2302
11.2.15 16:52
@Anonymní píše:
@Paja1986 to neni ani trochu muj pripad. Pujcku nemam a mit nehodlam. Zit v byte tak jako zebrak ziju. Ziji na vesnici kde si sve odmakam, vychovam, zabiju, snim. Tim neziju jako zebrak.za nic neutracim. A znackove hadry znam pouze ze sekacu. Kosmetika mi nic nerika. Kadernik jednou za pul roku ma kamoska co ostriha celou rodinu. Auto nemame a internet platim 150 mesicne. Jedina vymozenost+ kredit dveste mesicne. Zadne rozmary nemam. Doma nikdo nekouri ani nepije. Nemusim delat na hmotce a vidim trpici rodiny a nijak rozmazlene. S cizinou nic srovnavat nehodlam. Tak jako je nekde hur, tak stejne je i jinde lepe. Rakousko, Svycarsko a podobne. Chci zit s rodinou v CR. Jen me zajimalo zivotni s tema alimentama. Jsem jiz v obraze a vse jsem si nasla. Nestezuji si. Jen chci po dobu po kterou budu pobirat statni pomoc pobirat opravdu to, na co mame narok a ne se o to prosit. Dekuji za radu.

V pohodě. Reagovala jsem na anonymní výkřik (nevím, kdo ho psal..), že všichni Češi žijou jako chudáci, ne na tvoji konkrétní situaci ;-) Jít přechodně požádat o dávky v hmotné nouzi rozhodně není žádná ostuda. Mám zkušenost, že lidi, kteří přišli žádat poprvé, třeba po x letech práce, se za svou situaci styděli a málem se omlouvali. Pokud jim to zdraví dovolilo, většinou jsem jim za několik měsíců dávku zase odejímala, protože se jim podařilo najít práci. A tak by to mělo ideálně fungovat. Naproti tomu ti, kteří byli na dávkách snad odjakživa, byli v klídečku a v jejich slovníku znamenalo „osamostatnění“ dětí to, že si v 18 letech přišli požádat o vlastní dávku :zed: Ale to už jsem hodně odbočila…
Alimenty se počítají jako příjem. Buď ráda, pokud je dostáváš pravidelně, protože jinak bys byla nucena pravidelně podávat trestní oznámení, aby se ti do příjmů nezapočítávaly. Dávky státní sociální podpory se taky počítají v plné výši. Je to takové nalej vylej, ale ze zákona si musíš před dávkami hmotné nouze uplatnit všechny ostatní nároky. Z výdělku z brigády by ti mělo zbýt 30% jako motivace (o zbytek se sníží dávka, tj. vyděláš si např. 2000, následující měsíc dostaneš o 1400 menší dávku), ale chápu, že to není žádné terno. Jak už jsem psala, nejlépe fakt uděláš, když se poptáš přímo své úřednice, ke které chodíš. Já už asi nejsem za tu dobu, co jsem na rodičáku, úplně ve všem v obraze. Při posuzování nároku na dávky se sice uplatňuje správní uvážení, na druhou stranu, konkrétní částky jsou přesně dané podle zákona, neměly by být „vycucané z prstu“ a na úřadě by neměli mít problém vysvětlit ti, jak k dané částce došli (akorát na to v reálu mnohdy není čas :( ). Přeju hodně štěstí s hledáním práce, ať už to nemusíš dlouho řešit :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
11.2.15 18:37
@Anonymní píše:
@martina.se stezuji si nekde ze na dum nemam? V otazce myslim nicccc takoveho nepadlo. Tak prosim neprekrucovat. Chtela jsem jen znat system toho, jak se to pocita. Dekuji za pochopeni. :kytka:

chceš brát peníze od státu. Tak se zařiď dle toho na co máš :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.2.15 19:37

@Paja1986 ten anonymní výkřik jsem byla já, ale bylo to nedopsané, protože to bylo psáno mobilem a brzy se to odeslalo a já už pak neměla moc chuť psát. Jinak bych pokračovala právě v tom že znám opravdu hodně lidí co žijí jako žebrácí a brečí od koruny ke koruně. i jako zaměstnaní.

@martina.se to není přece o tom jestli CHCI od státu brát. chci spíš vědět na co je nárok a jak se to počítá. Já doufám, že brzy bude práce. I brigáda třeba. Jsem vděčná, že nás stát vůbec tuhle pomoc umožnujě. Ale také se státu hodn ědává když člověk makáá, tak když je pak člověk v nouzi je i dobře že se postará. my vám, vy nám. :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat