Jak získat nárok na PPM

20.4.12 10:01

Jak získat nárok na PPM

AHojte, chtela bych se zeptat, jestli nahodou nekdo nevi, jak to je s tim, kdyz jsem prisla o praci, tedka jsem treti tyden doma a jsem tehotna, asi 4. tyden, jsem vedena na ÚP. praci si hledam, ale bojim se, ze jak si nejakou najdu, tak tehu pujde videt a vyhodi me a ja nedostanu PPM. Pracovala jsem sedm let a prijde mi absurdni, abych ted nemela materskou a dostavala jen ubohe davky od statu jako nejaka socka. odpracovanych 270 dni v poslednich dvou letech je pouze jedna podminka. nevite jak to tedy je, kdyz si najdu praci, jak dlouho v ni musim byt, abych mela zase narok na materskou? staci tam byt chvili a jit treba na neschopenku nebo je tam nejake minimum, nebo musim prezit zkusebku a pak budu mit narok. DIkes moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101755
20.4.12 10:16

No, musíš tam být tak dlouho aby doba od případného ukončení toho nového zaměstnání do nástupu na PPM byla menší než doba, co budeš v té nové práci.
Takže aktuálně určitě přes celou zkušebku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.4.12 10:22

takze kdyz bych sla na materskou 8 tydnu pred porodem, ktery by byl odhaned 27.12., takze bych sla 27.10., zacala bych treba delat v cervnu, tak tam musim byt tri mesice aspon.. diky. snad brzo neco najdu a nepujde to na me videt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
20.4.12 10:33

Bohužel už asi nespadáš do ochranné lhůty, která je 6m od skončení zaměstnání ke dni nástupu na mateřskou dovolenou.
Ber to tak jak to je a těš se na miminko,je smůla, že ti to nevychází, ale v dnešní době tě asi opravdu jen tak nezaměstnají, když neprojdeš vstupní prohlídkou. Nikdo v tomto ohledu o těhulky nestojí.
Držím palečky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101755
20.4.12 10:53

@desire Já tedy nevím, ale ještě se mi nestalo, že by mi někdo při vstupní prohlídce zjišťoval těhotenství… většinou mi dal doktor pouze razítko a vyinkasoval za prohlídku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.4.12 11:15

taky si myslim, ze vstupni prohlidka ti tehu nezjisti, se mi mrkne do krku a je to ne? a vstupni prohlidka je stejne az po uzavreni pracovniho pomeru a kdyz budu mit smlouvu, tak muzu jit na nemocenskou, ne? a vyhodit me nemuzou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101755
20.4.12 11:17

@trrinitty No, jelikož ti nikdo nedá smlouvu bez zkušební doby, tak tě vyhodit můžou i na neschopence, nicméně souhlasím s tím, že při vstupní prohlídce se těhotenství většinou nezjistí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.4.12 11:17

ne no, nespadam, o mesic mi to uteklo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.4.12 11:21

aja, to fakt muzou te vyhodit ve zkusebce, kdyz jsi na nemocenske? kdysi se to nesmelo, ale vubec nevim, jak je to od noveho roku, jak vsechno pomenili. ve stredu se chcu jit zeptat na socialku, tak uvidime, ale porad mi to vrta hlavou. dikes baby

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101755
20.4.12 11:25

@trrinitty Ve zkušebce je možno zrušit pracovní poměr i v neschopnosti (krom prvních 21 dnů neschopenky) ale to platilo vždycky, tam žádná změna není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.12 12:45
@j.a.n.i1 píše:
No, musíš tam být tak dlouho aby doba od případného ukončení toho nového zaměstnání do nástupu na PPM byla menší než doba, co budeš v té nové práci.
Takže aktuálně určitě přes celou zkušebku.

J.A.N.I. - omlouvám se, vtírnu se s dotazem, teď jsem na Vás narazila při hledání odpovědi… A kdyby zaměstnavatel souhlasil s odchodem na MD ve zkušební době?? Mám nabídku na super práci, ale vědí, že jsem těhotná a souhlasí i přesto s mým nástupem. Doma budu jen 28týdnů MD a pak bych normálně začala pracovat??? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
101755
20.4.12 13:55

Pokud tě chtějí, tak v tom žádný problém není, klidně můžeš jít na MD ve zkušebce a hned po těch 28 týdnech začít pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.12 14:40

@j.a.n.i1 - děkuji moc. Takže vlastně i PPM se mi bude počítat jen od toho posledního zaměstnavatele, jestli se nepletu? Musím se tady na emimču zaregistrovat, takové odbornice se hledají špatně. Ještě jednou díky.

• Citovat
  • Upravit
101755
20.4.12 15:09

Jojo, PPM se ti bude počítat jen z toho nového zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.4.12 17:02

k tomu vypoctu PPM, to se prece pocita za posledni odpracovany rok z prumerne mzdy, ne? ne z posledniho zamestnani, kdyz jsi tam chvili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat