Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj chci se zeptat, maličká (7 týdnů) je na UM.. Vúbec nechce vodičku ani čajík, občas se nají a po hodince brečí tak jí dám znovu a vypije třeba jen 20ml, je možný že má žížu a prostě jí to mlíčko stačí? Někdo říká že musím dávat vodu a někdo že ne.. Dr. Říkala že jen když je vedro aspoň 2 lžičky jenže to plive.. Tak se chci zeptat jestli nevadí když nic jinýho nepije.. ![]()
Miminko má většinou dost vody v míčku ale pokud jsou takto vysoké teploty, převařenou kojeneckou vodou nic nezkazíš. Malej se narodil v červnu a v červenci byly strašný vedra, chudáček řval, nakonec jsem ho dala ven do kočárku do stínu, pod něj podložku proti pročůrání a jinak byl úplně nahej a občas mezi kojením jsem mu dala napít vody a bylo to OK ze začátku to taky plival ale pak si zvykl. Po těch vedrech už byl zase normálně jen na mlíčku.
Ahoj, s naším jsme na tom byli podobně. Ze začátku také nechtěl pít čaj pouze UM. Zkusila jsem mu ho osladit (půl lžičky cukru - i když by se nemělo, ale naši nám to tak dělali taky a jsme zdraví a zoubky se nám nikdy nekazily) a dávat co chvilu. A po několika dnech snažení jsme uspěli a moje snažení neslo ovoce. Pak jsem dávala i savičku stejného typu jako UM, tak jsem ho na chvilku ošálila a dostala do něj čajíka. Dnes máme 9 měsíců a pijeme nádherně. ![]()
Pokud bys kojila, tak si miminko odsaje přední mlíčko / to je spíš na žízeň/ a bude se k prsu přisávat častěji u UM je to trochu jiné.
Taky je mala na UM, a davam caj ci vodu, kdyz je fakt horko. Pije od mala bezproblemu.
Děkuji holky
já si právě říkala jestli teda mám nebo ne.. Já jí to zkusila minule dát před jídlem chvilinku tahala a pak si asi uvědomila že to není mlíčko a plivala to a řvala
.. Tak budu zkoušet aspoň v těch vedrech po troškách
Tchýně chytrá mi tvrdí že bude dehydratovaná a blá blá.. ![]()
@Jančulinka Ne, dehydrovaná určitě nebude, na tchyni se vyprdni. Když vodu nechce, tak jí ji nedávej, to nemá cenu. Malý mi nepil žádné jiné tekutiny krom mlíka ani v 8 měsících, to taky bylo léto a vedra. Ale byl teda kojený.
Jestli máš strach, aby neměla žízeň, tak jí udělej to UM řidší (míň odměrek na stejné množství vody), aby měla té tekutiny víc, ale pořád to bylo mléko.
@Jančulinka dehydratovana nebude, ale zkousej to ja nedavala je nam 10 mesicu a furt ji to nejde naucit
@Lucie66 máš pravdu je to napsané i v návodu
@Jančulinka s tou dehydratací u malých dětí je to zrádný, většinou je při průj, ech a zvracení občas se může vyskytnou při takovýchto vedrech, literatura píše že pokud je počůraných méně než 6 plen denně je to varovný signál, propadlá fontanela, popraskaná pusinka… hele mě moje tchýně, když jsem malýmu dávala tu vodu zase tloukla do hlavy nějaké odvary snad z babského ucha
, namáčení dudlíku do medu a jiné. Dělala jsem si to podle svého, vždycky jsem jí utřela tím, že já mám na to školu a bylo ticho ![]()
Malá je počůraná snad pokaždý když přebalujeme
tak snad dobrý jen blinká po jídle už od porodky.. Tak snad bude vše v pořádku
děkuju holky ![]()
Malej mi teda samotnou vodu taky nechtel, nakonec mu zachutnal hermankovej caj, e to je u kazdyho jiny kamaradky 8 mesicni taky nechce nic nez mleko. Pokud normalne cura a v jednom kuse neplace bude v pohode to mlicko ji staci, az bude malinko starsi muze i zredenou detskou stavicku ![]()
@Lucie66 Já dávala malému čaj od 3m, a to byl kojený. Sám si vyžádal, když řval, a já nevěděla co mu je. Když jsem nabídla čaj, vypil plnou flašku, a pak byl klidný. Takže né vždy mléko stačí.