Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Souhlas s většinou, důležité je podle mě hlavně respektovat přání dětí, ne sčítat sumy za dárky. Tzn. hlavně těm dětem naslouchat.
My jsme jako děti dostávaly spousty dárků (na tu dobu tedy
), ale rodiče jako by nebyli schopni/ochotni nikdy vystihnout to, co jsme opravdu chtěly. Takže to kolikrát vystihl někdo ze vzdálené rodiny, kdo dal většinou nějakou úplně levnou věc/nebo ji měl po někom/nebo byl třeba na oblečení kaz, takže to byla 2. jakost apod, ale radost pak byla nevýslovná a rodiče to pak to naše nadšení, které oni nebyli schopni xxxx dárky vyvolat mrzelo, zvlášť mamku tedy. Nepoučili se ale a i teď po tolika letech stále nejsou schopni vybrat dárek, co by se nám líbil, pokud si přesně neřekneme o konkrétní věc i s odkazem.
@Lil Kitkatt jak který kluk. Jednoho mám na oblečení velmi. Umí sinbybrat a ví co chce. Druhému je to úplně fuk.
Lepší vybavení na sport, perliček do posilovny, zaplatit akci s kamarády ( vstup, doprava ). Hodně záleží na zájmu dítěte.
@Havlova píše:
Ona má taky koníčky - malování, koně, historie, knihy. Na koně vše má a nic nechce, na malování neměla olejovky, víc nechce. Další elektroniku nechce. Oblečení jen s předchozím souhlasem a teď žádné další nechce. Knihy další zatím nechce. Řidičák musím prodiskutovat s lékařem. A teď babo raď.
Na kone vsechno ma? Toho jsme jeste nikdy nedocilili…dite je tam tedy denne… Z elektroniky dostala novy repracek
(nerozumim tomu, podrobnosti nedodam). V hadrech jeste nedosli k tomu, ze nepotrebuje nic…jeste ted jsou dve veci, ktere asi dostane ve slevach… Nejake sperky( bizu i neco trochu drazsiho) a kosmetika.. u mladsi je to jeste o neco jednodussi..
@mroe píše:
Na kone vsechno ma? Toho jsme jeste nikdy nedocilili…dite je tam tedy denne… Z elektroniky dostala novy repracek
(nerozumim tomu, podrobnosti nedodam). V hadrech jeste nedosli k tomu, ze nepotrebuje nic…jeste ted jsou dve veci, ktere asi dostane ve slevach… Nejake sperky( bizu i neco trochu drazsiho) a kosmetika.. u mladsi je to jeste o neco jednodussi..
Ona už 6 let neroste. A obměna je postupná.
U nás nejmladší, skoro 5, nebyla úplně nadšená. Ale ona sama pořádně nevěděla co chce, takže to bylo težké. Snažili jsme se kopouti co si vybrala, ale sada pro princezny obsahovala jen sukni, ne celé šaty. Nedostala panenku, o té začala mluvit teprve předevčírem. Ale ona má za pár dní narozeniny, tak si půjde panenku do obchodu vybrat sama. A elsovské šaty jsem řekla, že ušiju. Tak se tu teď šourá v pantoflíčkách na podpadku a všechny maluje dětskými šminkami
Ale ona je letos celý Advent spíš Grich ![]()
@Havlova píše:
Protože nevím, co vymyslet k 18, aby to nebyl dárek jen pro to, aby něco dostala. Jinak mi to nevadí. Ale mám ještě víc mě půl roku čas. Tak snad něco.
Tak moje dite dostalo veci ke svemu konicku…ridicak…a spoustu veci od kamaradu, ktere pro ni maji specialni vyznam ( treba knizku fotek z nasich akci s venovanim od kazdeho), vtipne tricko odkazujici na jeji konicek a jeji vztah k nemu
, od milovnice peceni krasny dort, album od vytvarnice nebo jine, spise drobne, ale docela vtipne darky. Bylo videt, ze nad tim vsichni premysleli, nic se neopakovalo, kazdy dal darek, ktery byl zaroven specialni zrovna od nej…kdyz o tom ted premyslim, moc se to povedlo.
Specialni byl i darek od babicky, ale hodne osobni( kdyztak SZ).
@Havlova píše:
Ona už 6 let neroste. A obměna je postupná.
Moje dite taky neroste. Ale obmena je zrejme pri kazdodennim pouzivani nutna casteji. A vsechno ani nahodou stale nema.
@mroe píše:
Moje dite taky neroste. Ale obmena je zrejme pri kazdodennim pouzivani nutna casteji. A vsechno ani nahodou stale nema.
Má dvoje rajtky, boty, helmu, vestu, bičíky, asi troje rukavice. Nemá koně. ![]()
@Baba Máme to podobně, nic nechce, neví, nakonec si přál jednu hru, ostatní jsem vymyslela já. Vymyslela jsem toho docela dost, ale je to prostě vždy adrenalin. Apple pencil jsem teď koukala, ale kluci nesnáší malování od mala, tak asi nic…je jim už 12 a 14
@Havlova píše:
Má dvoje rajtky, boty, helmu, vestu, bičíky, asi troje rukavice. Nemá koně.
Mas skromne dite.
Kdyby moje dite melo dvoje rajtky, tak je ani nestihnu vyprat, domu se pokazde vraci jako cune, zvlast ted v zime. Navic ma zimni i letni. Boty ma jedecke a pracovni, ted nove konecne i jezdecke vysoke. Biciky nevim, koupila si sama. Ve veste by v zime zmrzla, ma i zimni bundu( z Lidla, ne specialni), nejake dalsi obleceni. Nekolikery podkolenky( obmena nutna casto), chapsy( ty tedy porad prvni, moc je nenosi). Helma, bezpecnostni vesta.
A kone ma
Tedy jen v pronajmu. A uz i pro nej ma spoustu veci ( tasku s cistenim, nejake levnejsi serepeticky, u kterych ani neznam jmeno, podsedlovky, cabraky… neco si nakoupila sama, neco dostala, uz si tim konecne i trochu vydelava ![]()
@Santa Juana píše:
U nás jsem zklamaná já. Teda ne za sebe, ale za děti. Děti samotné jsou v pohodě. Starší vypadá spokojeně, mladší je malá, neví o co jde.V minulých letech se nám totiž zdálo, že dárků je moc a že dítě to vůbec nepobiralo, pomalu se jí kouřilo z hlavy. Letos tedy starší dostala dárky dle dopisu pro Ježíška a měla tam jen takové blbé hračky, se kterýma se vlastne nedá hrát, ale žerou hodně baterek. A dle dopisu dávala i jedna babička. Takže děti dostaly v podstatě každé 1 dárek od rodičů, 1 od prarodičů, 1 dostaly společný. Starší dostala ještě jednoho mekkouše. Nějak mi zase přijde, že jsme to tentokrát pro změnu podcenili. Chybí mi pořádný „hrací dárek“. Nějaká stavebnice apod. Ještě tedy budou rozbalovat u druhé babičky, ale to bude nějaká hovadina typu další plyšák. Plus u prababicky, tam to budou knížky.
Přes rok dětem moc hračky nekupujeme a narozeniny mají až za půl až 3/4 roku. Do té doby je ty dvě kravoviny na baterky, co si přála starší, určitě nezbaví.
Přijde mi, že než člověk vychyta správný počet, hodnotu a typ dárků, tak děti vyrostou
Já jsem teda nikdy neuměla dárky dávat ani dospělým.
Já jsem také kupovala spíše méně dárků, protože minule u jedné babička dostala kopu dárků. No a letos tam dostala prakticky jen oblečení
Takže má dárků méně (ale jako zase potěšili) a říkám si, že o nic nejde, že přece můžu pak něco koupit v povanocnich výprodejích ![]()
@Anonymní píše:
@Lil Kitkatt jak který kluk. Jednoho mám na oblečení velmi. Umí sinbybrat a ví co chce. Druhému je to úplně fuk.
Lepší vybavení na sport, perliček do posilovny, zaplatit akci s kamarády ( vstup, doprava ). Hodně záleží na zájmu dítěte.
Jasný, někteří kluci si na módu potrpí. Moji mají taky každý svůj vkus a ví, co chtějí, ale zároveň nechtějí patero mikin, dvacet triček apod. Vybavení na sport už máme taky všechno. Koníček je atletika, to má oblečení mraky a teď dostali od klubu komplet cekou výbavu, tak stejně nosí jen to.
Vstup do kina apod mě taky napadlo, ale nesetkalo se to s úspěchem..Ale rozhodně díky za tipy, fakt se to hodí ![]()
@mroe píše:
Mas skromne dite.Kdyby moje dite melo dvoje rajtky, tak je ani nestihnu vyprat, domu se pokazde vraci jako cune, zvlast ted v zime. Navic ma zimni i letni. Boty ma jedecke a pracovni, ted nove konecne i jezdecke vysoke. Biciky nevim, koupila si sama. Ve veste by v zime zmrzla, ma i zimni bundu( z Lidla, ne specialni), nejake dalsi obleceni. Nekolikery podkolenky( obmena nutna casto), chapsy( ty tedy porad prvni, moc je nenosi). Helma, bezpecnostni vesta.
A kone maTedy jen v pronajmu. A uz i pro nej ma spoustu veci ( tasku s cistenim, nejake levnejsi serepeticky, u kterych ani neznam jmeno, podsedlovky, cabraky… neco si nakoupila sama, neco dostala, uz si tim konecne i trochu vydelava
Vestu myslím bezpečnostní. A jinak staré boty a staré hadry. Chapsy nechce, nosí podkolenky. A ano, ona právě moc věcí nechce. I na florbal měla 1 boty a 1 hůl. A to hrála dost vysoko. Jezdí teď relativně málo, nevýhoda dojíždění (do školy u na koně).
@Anonymní píše:
Dobrý den, od včerejšího večera mám takový blbý pocit. Po tom co přišel “Ježíšek” jsem cítila takovou jinou atmosféru, my s manželem jsme byli spokojený s dárky co jsme dětem pořídili. Ale přijde mi jakoby děti byly zklamaný… Ačkoliv dárečků dostaly plno a ne zrovna moc levných… Děti tvrdí že nejsou zklamaný, ale já to prostě cítím jinak.
A našly pod stromečkem to, oč si napsaly? Můj syn si napsal o Barbíny a dostal je i s karavanem, je šťastnej jak blecha. Zatímco babička má pocit, že když je to kluk, tak by měl dostat něco pro kluky. Jenže to auto a hračka od ní (něco střílecího, ještě to ani nevybalil) zůstalo ležet dosud bez zájmu
@Havlova píše:
Vestu myslím bezpečnostní. A jinak staré boty a staré hadry. Chapsy nechce, nosí podkolenky. A ano, ona právě moc věcí nechce. I na florbal měla 1 boty a 1 hůl. A to hrála dost vysoko. Jezdí teď relativně málo, nevýhoda dojíždění (do školy u na koně).
Moje dite dojizdi do skoly a na kone jede cestou ze skoly. Kazdy den, prakticky, kdyz nema neco jineho, vraci se vecer. A byva tam i o vikendu, nekdy i oba dny.
Hadej, kde bylo cely den od rana do deseti vecer( to tedy byl pravda extrem) 23. 12? A kde je dnes odpoledne? A kde bude zitra dopoledne, nez pojedeme na hory?