Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ono je potreba se na to podivat i z te opacne stranky: vy nejste povinni splnit diteti vsee co chce zvlast kdyz ani nemuzete tusit ze to bude chtit a nejste povini jakoby mermomoci sve deti ucinit superstastne. A ony zas nejsou povinny radovat se jako ve filmu a maji pravo klidne dat najevo zklamani. Naladila bych se na zenovou mysl a nechala bych kazdeho at se na vanoce citi jak chce. Ale nesnazila bych se situaci nejak zachranovat nebo obhajovat jakoze „ale to jsi jeziskovi nenapsal tak nebrec“ nebo „tak my ti to koupime sami“'. Rekla bych „jeee tak ty sis ty puzzle jeziskovi nenapsal ale ted se tito libi a chtel bys je taky. To je ale k vzteku, no chapu, to dokaze nastvat.“ A pak bych si nalila sklenku vina a dal si uzivala stedry den.
@Anonymní píše:
Náš puberťák byl zklamaný a dal to slovně najevo a cast dárků rovnou rozdal mezi sourozence, že je nechtěl.
Chtěl peníze ( částku nadefinoval, ani na co je použije) a asi dle něj dostal málo ( dostal navíc ty
drobné hmotné dary).
Nevidela bych v tom problem. Co nechtel rozdal:je to jeho dar tak at s tim nalozi jak chce, nevyhodil to, dal to jinym kteri to treba uziji- to delam s darky taky. Nez aby mi darek co nevyuziju tu lezel, treba to nekomu dam zvlast kdyz jde o malickosti. Treba moje tchyne mi jednou darek vylozene vratila. Neurazila jsem se. Je to jeji vec.
Zaroven vam tim dal nejevo ze OPRAVDU CHTEL TO CO SI NAPSAL: jen penize. Mohli jste za ty malickosti usetrit a dat mu oto vic penez.
Pokud vam prijde nevhodne aby pubertak chtel pod stromecek penize tak to reknete, ze na vanoce se davaji darky a ne penize a stujte si na tom.
Pokud je dovoleno prat si penize a on si preje jen penize, dejte mu priste jen penize😁 pokud nenapise kolik si preje, zeptejte se kolik si preje a dejte mu kolik si preje, pokud si preje moc, reknete mu kolik maximalne jste ochotni mu pod stromek dat a to mu dejte.
Mozna pak zjisti ze je trochu smutne mit pod stromeckem jen obalku s tisicovkou, zatimco ostatni rozbaluji darky. Ale to uz bude jeho boj.
A mozna bude naprosto spokojeny a vy nebudete muset poslouchat otravny kecy pubertaka a jeste jeho vanoce vyresite behem minuty vyberem z bankomatu.
Opravdu kdyby se to na pres rok opakovalo nenasel by pod stromkem ode me ani cokoladu. Proste obalka a nazdar.