Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A dostaly to, co si opravdu přály? Je nutné také vzít v úvahu to, že děti (pokud jsou menší) ještě neznají hodnoty dárků - takže vy sice řeknete, že nebyly zrovna levné, ale děti to tak nevnímají.
Řídil se Ježíšek dopisy dětí pro něj?
Ty to spíš moc řešíš a hledáš mouchy. Sama tu atmosféru děláš těžkou. Přepni si to ve své hlavě.
@Anonymní píše:
Dobrý den, od včerejšího večera mám takový blbý pocit. Po tom co přišel “Ježíšek” jsem cítila takovou jinou atmosféru, my s manželem jsme byli spokojený s dárky co jsme dětem pořídili. Ale přijde mi jakoby děti byly zklamaný… Ačkoliv dárečků dostaly plno a ne zrovna moc levných… Děti tvrdí že nejsou zklamaný, ale já to prostě cítím jinak.
Tak drahé dárky neznamená že udělají úspěch. A hromada dárků také ne. Pokud si něco přáli a nedostali to tak se jim nedivím. Opravdu to není o množství a penězích ![]()
A ty se hoď do klidu a nekaz si svátky ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, od včerejšího večera mám takový blbý pocit. Po tom co přišel “Ježíšek” jsem cítila takovou jinou atmosféru, my s manželem jsme byli spokojený s dárky co jsme dětem pořídili. Ale přijde mi jakoby děti byly zklamaný… Ačkoliv dárečků dostaly plno a ne zrovna moc levných… Děti tvrdí že nejsou zklamaný, ale já to prostě cítím jinak.
Dostala děti, alespoň něco z toho, co si přály?
Případně se zamyslet nad tím, zda nejsou trochu zpovykane (že třeba čekaly vše, co bylo na wishlistu).
U nás děti spokojeně, i s mekkousi.
Kluk byl odvareny i z vánočních trenek, co babička rozdala ještě před večeří. ![]()
Drahé dárky neznamenají automaticky úspěch
dostaly děti to, co si přály?
Můj syn každoročně po rozdání dárků zaleze a je uražený.
Bohužel není stálý ve svých přáních. Takže 1.12. napsal dopis a od té doby to cca 40× změnil. Ještě ráno mluvil o jedné věci, co by chtěl a tu i dostal.
U stromku viděl, co dostal brácha a nikdy dřív se nezmínil, že by to chtěl. Je to mimo okruh jeho zájmů. No a zklamání, že to nedostal taky. ![]()
Už to neřeším.
Dostaly děti to, co si praly? Alespoň něco z toho? Kolik jim je, poznají hodnotu darku? Taky záleží na povaze, některé děti skakaji radosti do stropu, jiné se jen pousmejou, ale neznamená to, že nejsou stastne. U nás byl loni zklamaný syn, nedostal jednu věc, kterou si už druhý rok přál, my jsme to prostě nechtěli mít doma, neprakticka draha vec, co zpusobi vic problemu nez uzitku… Netušila jsem, že bude tak smutnej, ale podařilo se nám to zakecat, dostal jiné věci, ze kterých měl radost, takze ve výsledku dobrý. Ale v průběhu roku o tom pořád mluvil a letos se to v dopise pro Ježíška objevilo opět. Tak jsme to i přes náš mírný odpor koupili. V trochu jine verzi, ktera je pro nas pripustnejsi. Ta jeho radost byla nepopsatelna. Kdyby to opět nedostal, zklamání by bylo veliký.
@Anonymní píše:
Můj syn každoročně po rozdání dárků zaleze a je uražený.
Bohužel není stálý ve svých přáních. Takže 1.12. napsal dopis a od té doby to cca 40× změnil. Ještě ráno mluvil o jedné věci, co by chtěl a tu i dostal.
U stromku viděl, co dostal brácha a nikdy dřív se nezmínil, že by to chtěl. Je to mimo okruh jeho zájmů. No a zklamání, že to nedostal taky.
Už to neřeším.
U nás je pětiletý syn stejný, nebyl uhrazeny, hledal pozitiva na tom, co dostal, ale žádné wow se nekonalo. Přitom dopis měnil tak 10× a v tom posledním měl motorku (pro něj) a čtyřkolku (pro něj, ale my ji doma máme, jen na ni ještě nesmí sám a on chtěl menší, jakoby dětskou). Takže bylo vidět, že pod stromem trochu kolísá v náladě, ale nakonec teda hledal to pěkný na tom, co měl.
Tak asi je nejdůležitější řídit se přáním dítěte. Počet ani hodnota dárků podle mě nosná vůbec není. Mám pubertální dítě s autismem, bez zasaženého intelektu, a největší radost udělala drobnost navíc, o které se dítě domnívalo, že je pro mě. Jinak jsme se řídili přáním a potřebami. A extra hodnotné dárky to letos nebyly (mikina oblíbeného YouTubera, bezdrátová sluchátka a ještě další drobnosti) ani jinak jsme Vánoce letos nehrotili a vyplatilo se. Doma minimální výzdoba, aby to nikoho zbytečně nestresovalo. Běžný provozní nepořádek. Jídlo obyčejné, aby se všichni najedli bez problémů. Dítě má velmi omezený jídelníček.
To větší množství by mohl být také problém. Dítě se už pak nemá na co těšit, když dostane všechno najednou, je zahlcené a přepodnětované. Dřív jsem to také přeháněla, protože máme jedináčka, který materiálně nikdy nestrádal. Pak jsem si to přepla v hlavě a je to pro všechny lepší. Za měsíc má dítě svátek, a protože Ježíšek nepřinesl všechno, má se pořád na co těšit. A třeba naše pubertální dítě letos ocenilo před všemi dary mnohem víc cukroví a čokoládové pralinky, které Ježíšek také přinesl. Moje dítě bývá většinu času negativistické, má potíže s přidruženou agresí a zrovna včerejšek byl jedním z nejklidnějších dní za posledních cca deset let.
@řeřicha píše:
U nás je pětiletý syn stejný, nebyl uhrazeny, hledal pozitiva na tom, co dostal, ale žádné wow se nekonalo. Přitom dopis měnil tak 10× a v tom posledním měl motorku (pro něj) a čtyřkolku (pro něj, ale my ji doma máme, jen na ni ještě nesmí sám a on chtěl menší, jakoby dětskou). Takže bylo vidět, že pod stromem trochu kolísá v náladě, ale nakonec teda hledal to pěkný na tom, co měl.
Našemu je už víc. Hledat pozitiva nechce. Zaleze si k sobě a vzteká se. Dneska už lepší.
Ale prostě chtěl ty puzzle, co má brácha. On ale nikdy puzzle nestavěl
.
Náš puberťák byl zklamaný a dal to slovně najevo a cast dárků rovnou rozdal mezi sourozence, že je nechtěl.
Chtěl peníze ( částku nadefinoval, ani na co je použije) a asi dle něj dostal málo ( dostal navíc ty
drobné hmotné dary).
@Anonymní píše:
Ale děti by přeci někdy měly zažít i pocit zklamání… Život není jen jedna velká oslava…
Dneska děti nesmí mít žádnou újmu a pak to tak vypadá…
@Anonymní píše:
Náš puberťák byl zklamaný a dal to slovně najevo a cast dárků rovnou rozdal mezi sourozence, že je nechtěl.
Chtěl peníze ( částku nadefinoval, ani na co je použije) a asi dle něj dostal málo ( dostal navíc ty
drobné hmotné dary).
Tohle mi přijde smutné. ![]()
Zakladatelko, dokud neodpovíš na dotazy, jestli děti dostaly to, co si přály, tak asi diskuze nemá smysl.