Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
je tu někdo, kdo zkoušel Nevýchovu od Katky Králové?
Chtěla bych zlepšit naši spolupráci se synem (1r a 10m) a Nevýchovu už nějakou dobu sleduji.
Ráda bych zkusila i ten kurz, jen mě trošku odrazuje cena. Je ale fajn, že si to člověk může rozvrhnout do měsíčních splátek a má 14 dní na vrácení peněz, takže do toho asi stejně půjdu, ať už se tu dozvím cokoli, jen jsem chtěla ještě něčí názor na to.
Na jejich webu je spousta příběhů spokojených rodičů, ale to jsou přeci jen jejich stránky…
Díky ![]()
Nevychovu vyloženě ne, nikdy bych za kurz neplatila. Z každého výchovného směru si vezmu, co se mi líbí. Taky je potřeba se rozhodnout jestli chceš mít s děckem vztah kamarad-kamarad nebo rodič-kamarad. jestli je pro dítě správné muset o všem si rozhodovat sam a nest si za to nasledky nebo za něj některe věci rozhodneš ty. jestli je pro tebe přípustné dát děcku přes zadek. Obecně si myslim, že žadny vyhraněný směr není nikdy dobrý a to nejen u výchovy. Hlavně proto, že každý člověk je jiný.
Příklad jo. leden, jdete s rodinou na 2 hodinový výlet. zima, sníh. Děcko se rozhodne, že jde v žabkách. Přesto, že mu vysvětlíš, zimu, sníh, náročnost trasy, délku výletu, trvá na tom, že jde v žabkách. Necháš ho jít v žabkách, když se tak rozhodlo samo po podání všech informací nebo ho přinutíš si vzít boty a použiješ k tomu rodičovskou autoritu? necháš ho jít v žabkách a vezmeš mu boty a ponožky do batohu (takže za své rozhodnutí neponese žádné následky)? zrušíš raději výlet?
Příspěvek upraven 02.10.22 v 13:34
Když byl synovi asi rok, tak jsem zkoukla ty jejich videa která mají zdarma, k tomu jsem přečetla knížky jako Sourozenci bez rivality, Aha rodičovství atd. Z každého jsem si vzala něco. Dlouho to bylo v pohodě, žádný vzdor, nic. Teď byly synovi 4 roky a ejhle už tak nespolupracuje. Jen to přišlo později.
Snažím se s ním v klidu domluvit, ale jsem taky jenom člověk ![]()
Pár dílů si jde pustit zdarma…
jako na zamyšlení tam pár podnětů bylo, ale beru si z každého směru jen to, co pokládám za rozumné, efektivní a přiměřené. Kurz je rozhodně předražený na to, že je jen on-line.
Navíc Katka vlastní děti nemá (i když vychovává děti partnera), je otázka, zda by s vlastními nejednala jinak, než reklamuje/proklamuje.
O nevychově jsem si četla pár věcí. Došla jsem k tomu, že se s dítětem mám prostě dohodnou na kompromisů?
tak jsem to pochopila. To mohli napsat rovnou a nemuseli dělat články vlastně o nicem
![]()
@debra.morgan jj, to mne taky zaujalo, jsou věci, které jsou pro mne za hranou a to je například i to jít s dítětem ve sněhu v žabkách. Když už nic, tak je zcela jasné, že by bylo nemocné. Jak dlouho by to vůbec vydrželo je taky otázka.
A mít v batůžku připravené hned ponožky a botičky? Jakože je princátko a já jeho šerpa až bude miláčkovi zimička? fakt ne.
Mám kámošku psycholožku a ta jede hodně respektující výchovu či jak to nazvat. Na jaře (bylo asi 9 stupňů a moje děti v bundách a čepicích) jsme ji potkali v parku, kde její 3 letý klučina byl v pyžamovém overalu. Odmítl se převléknout nebo si aspoň vzít bundu. Tak byl prostě v pyžamu.
Tohle by třeba u mne neprošlo ![]()
Mně ten kurz přijde jako naprostá blbost. ![]()
A třeba u autistů ho někteří lidé ani nedoporučují. ![]()
@Micilin jasný.. prostě žijeme v nějakém prostředí, nějaké společnosti a v nějakých ustálených zvycích.. jak by pak fungoval ve školce?? později ve škole, v práci?
a když si usmyslí, že tentokrát nebude jíst příborem, ale rukama, tak taky OK? Kamarádka je trochu postižená svou profesí ![]()
Ahoj, ja jsem si kurz Nevychovy koupila, kdyz byl malemu necely rok a zacal se hrozne vztekat. Vysledek byl videt hned. Nechtel si nechat nandat plenku, tak jsem rekla, ze chvilku pockam, az bude pripraveny. Za 10 vterin za mnou došel, dal mi pusu a nechal si nandat plenku. Teď mu budou 4. Je to fakt o lasce a o vzajemne respektujici komunikaci. Diky nevychove si dokazu vymezit sve hranice nejen s ditetem, ale i s nadrizenym, nebo treba s moji matkou. Je to nacvik mezilidske komunikace. Takze ja jsem s Nevychovou spokojena. Ale precetla jsem si i dalsich x knih a clanku a vzdycky si z hoto vyberu, co mi dava smysl. PS: rozhodne to neni o tom, ze diteti vsechno dovolis, to fakt ne, to si lidi pletou s žádnou výchovou a leností
@Lucy75 Školku si udělali svoji a starší syn má domácí školu.
@Micilin píše:
@Lucy75 Školku si udělali svoji a starší syn má domácí školu.
Bude mit domaci i stredni a pracovat bude cely zivot na HO?