Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, měla jsem podobný problém (který se naštěstí SNAD vyřešil), u nás pomohlo vysvětlit si co vlastně kdo od koho očekává. Já měla problém přímo s ředitelkou, takže to výš vést nešlo, každopádně bych asi v tvém případě zašla na vedení, zda by někdo paní učitelce nemohl udělat kontrolu, jak se k dětem chová. Nebo jí alespoň domluvit. Tam je pak ovšem otázkou zda to pomůže, nebo bude ještě horší ![]()
tak se neptej ![]()
no, já mám asi jiný přístup i očekávání. u nás ve školce mi dítko předají mezi dveřma a spíš řešíme, když ěnco vyvede. pravda je, že už Klárka chodí druhým rokem, takže to není nové. ale i loni jsme prohodily s učitelkou mezi dveřma pár slov. Když chodila Klárka do jesliček, tak to bylo lepší, to tety podrobně popisovaly co a jak, řešily jsme chování, chůzi atd. ale je to prostě i o tom, že v jeslích měly čas chvíli v šatně zůstat a byly s dětmi celý den. ve školce jedou na směny, takže ráno předáváme dítě jedné a odpoledne vyzvedáváme od jiné. takže ani nemá moc cenu řešit co a jak, protože ta učitelka s ní celý den nebyla… ale je pravda, že tím jak chodí už od roka do jesliček, tak tohle rpostě neřeším a moc mě to netrápí.
osobně bych dala paní učitelce trošku času. vem si, že je to pro ni taky ze začátku náročné, když má cca 20 dětí, co jsou poprvé ve školce a musí je nějakým způsobem „zpacifikovat“, aby s nimi byla schopná něco kloudného podniknout. uvidíš, že se to zlepší, až se všichni vzájemně lépe poznáte.
Ahojky, já pracovala před mateřskou ve školce 3 roky (od 22 let), takže nějaké zkušenosti mám… Chování „Vaší“ učitelky mi rozhodně nepřijde vhodné, ale bohužel… i takové jsou… Učitelka by měla mít schopnost empatie - vcítit se jak do dětí - a podle toho se k nim chovat, ale zároveň by se měla umět vcítit do rodičů a vždy jim „taktně“ a mile sdělovat, co jejich drobeček ve školce dělal nebo nedělal… Zvlášť, když jde o divochy
Měla jsem jich za tu dobu spousty, a vždycky jsem musela na rodiče „pomalu“ a s pochopením, protože ne každý rodič si přizná, že zrovna jeho dítko je zlobivé… (s těmi komunikace někdy bývá složitá a často i k ničemu…) Ale podle toho, co popisuješ (-te), tak sama víš, co Tvůj brouček dokáže a rozhodně jsi přípustná nějaké komunikaci o chování broučka ve školce… Naopak z Tvých slov vyplývá, že bys to i probírala ráda… To pak nechápu přístup oné učitelky
Správně by si o tom s Tebou měla popovídat a ne to podat jako něco strašného a přivádět Tě tak do rozpaků…
Bohužel ale musím říct, že s tím asi mnoho neuděláš… leda, že budeš komunikovat s druhou učitelkou - jsou tam určitě nejméně dvě, ne? A s touhle budeš udržovat jen nezbytně nutnou komunikaci…
Pak ještě možná pomůže zkušenost mojí mamky… Měla podobný problém a mou mladší sestřičkou, normálně jí narovinu řekla, proč se tak chová a že Natálka nerada chodí do školky, když ona má „ranní“… a paní učitelka otočila o 180 stupňů a začala se chovat jako milius…
Přeju, ať se situace zlepší na ![]()
Možná budu trochu drsná, ale…
Měla jsem podobnou zkušenost vloni z jeslí, kdy mi po prvním dni o dvouletém dítěti řekli, že je vzpurná, dělá naschvály atd. Malá už naštěstí hodně mluvila, takže jsem to probrala s ní a z donucení i s učitelkou (moc mluvit nechtěla, ale já to chtěla slyšet komplet, co se vlastně odehrálo)…přestože jsem skřípala zubama, donesla jsem jim bomboniéru (jako že na nervy) a ať to teda s malou ještě zkusí atd. No ale ředitelce jsem se zmínila a dodnes si myslím, že to zvykání mělo a mohlo proběhnout jinak. Každopádně časem jsem zjistila, že to není nic proti mému dítěti, že podobné problémy měly jiné maminky, že hold jedna teta si nebere servítky a jaksi si hned udělá názor…a taky jsem pochopila, že to nemůžu brát tak vážně, že je to prostě o tom, že slova se mluví a voda teče… Ano, takové chování je neprofesionální, ale Bože, kdo z nás je profík 24 hodin denně? Jsme jenom lidi! Já vím, že to člověka naštve, mrzí, já to dlouho brala jako křivdu…
Teď mám malou ve školce, nezná tam nic a nikoho, ale je zvyklá z jeslí, takže zatím jsem neslyšela jedinou stížnost - ještě se stydí, a tak je za tichou a poslušnou holčičku
Komunikace s učitelkami je taky nulová…ale já ani nevím, na co se jich ptát! Vím, že se dcera chová jinak doma a jinak ve školce, ale zdá se, že tady nikomu nevadí, že není tahoun party a obvykle si hraje jen s jedním dítětem a ne s bandou, a ona je celkem spokojená, tak dobré
Nezapomeň, že ty učitelky jsou tam omezený čas, mají mnoho dětí a potřebují je naučit jistý řád, jinak by jim všem hráblo. Jasně, že by měly mít nekonečnou trpělivost, ale já věřím, že ji obvykle mají, že to tak nemyslela. Normálně za ní zajdi a řekni, že ti to leží v hlavě a hlavně - co pro to můžeš dělat (ve výsledku asi nic, ale projev zájem!) Klidně zkus druhou učitelku, že tě tahle úplně vyděsila a že co s tím…jistě Tě uklidní, neboj, počkej za pár týdnů/měsíců.
ještě dodám, že jsem z toho pochopila, že k dítěti se úča nechová zle, jen k mamince…no třeba si myslí, že takové „drsné“ jednání sneseš, rozumíš, jak to myslím…nakonec, o chlapčekovi říct, že je pěkný raubíř, je vlastně pochvala…u nich se to předpokládá. Netrap se s tím a jen jí řekni, že ti je to líto, že bys to ráda nějak napravila, aby si nemusely na chlapečka stěžovat…uvidíš, že řekne, že to nebylo stěžování…jen jí neříkej, že se chová neprofesionálně, konflikt se mi nezdá až tak vyhrocený…trochu to na ně zahraj
majdino, teď odbočím. mě taky Klárku loni ve školce po nástupu strašně chválili, jak je hodná a šikovná. po 14 dnech mi paní učitelka říká: Ta vaše Klárka je ale pěkné éro.
" a já jen na to:Hmmm, tak už se rozkoukala? obě dvě v nadneseném duchu a v legraci.
ale jinak s tebou úplně souhlasím. vím, že každá máma si takovéhle řeči bere dost osobně.
zakladatelko, on je to taky dost velký šok, když nejdřív je 3 roky nonstop s dítětem a pak ho předá do školky a nemá takovou zpětnou vazbu jak by potřebovala. ale neboj se, určitě si zvyknete a najdete k sobě cestu. nejdůležitější je, aby bylo dítě spokojené.
já bych asi slušně poprosila paní učitelku a vysvětlila jí, že tě to zajímá jak se tvůj syn ve školce chová. A že se ti to nezdá jak ti to říká… bez emocí, prostě jí to říct.. však je to mladá holka ne? když učí druhým rokem…
a ty budeš jistě starší…
je to v lidech…
na ředitelku si myslím je ještě času dost!
holt ne všechny jsou stejné…a mají i různý přístup! snad se komunikace mezi vámi zlepší… ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Milé maminky, prosím o radu. Syn nastoupil do školky. 3 roky bude mít za 3 měsíce. Zatím byl ve školkce 3×, ale mě se nezamlouvá přístup učitelky,jak mi popisuje , jak se syn chová. První den mi s takovým divným tónem řekla, no že je tedy pěkný divočák, neposlouchá. Druhý den, že to bylo o něco lepší. Ale dnes mě tedy zaskočila, protože když jsem se jí ptala,jaký byl dneska, tak mi stroze, divným tónem odvětila, no hrozný, hrozný…u oběda rozhazoval jídlo, rýži, dělal blbosti. Když jsem se ptala jestli byl jiný problém, tak řekla, že ne. I s obědem, že polévku snědl celou krásně. Se synem jsou problémy s jídlem, moc jíst nechce a u jídla neposedí, na to jsem ji ze začátku upozorňovala. Spíš mě zaráží, to jak mi to popisuje, ocenila bych, kdyby mě informala, jak to probíhá, ale nějakou normální formou a mile a ne že na mě hned spustí no hrozný, hrozný… co si o tom myslíte ? Když jsem se bavila s kamarádkou, tak s ní učitelka mluví úplně jinak a spíš ji vysvětluje, snaží se s ní situaci probrat, ptá se jí, jestli to dělá doma atd.. prostě bych řekla úplně jiný přístup. Možná bych jen dodala, že ta naše mi přijde dosti mladá a je učitelkou 2 rokem, tak nevím jestli to může být i tím. Děkuji