Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
také potřebuji radu. Živnostenský list mám cca od poloviny listopadu. Bohužel jsem narazila na úředníka blbce, který mi řekl, že část o zdravotním a sociálním pojištění a pro finančák, vyplňovat nemám
(jsem blbá, měla jsem si to zjistit předem
). No, prostě si to musím oběhat sama, ale bohužel to prostě nestíhám (mám zkouškové, do toho hromada práce – denně jsem do tří ráno u počítače, a ještě děti)
.
Ale o co mi vlastně jde. Do práce jsem zaslala kopii ŽL hned, jak jsem si ho přinesla domů a nějak jsem si neuvědomila, že mi hnedka začnou posílat peníze. Tak mi v prosinci přišlo na účet přes 8000 Kč za listopad, teď mi přišlo přes 10 000 za prosinec. Dají se tyto příjmy hlásit nějak zpětně, aniž bych byla od úřadů nějak „potrestaná“???
A opravdu si musím, kvůli chybě úředníka, oběhávat všechny úřady sama, nebo by stačilo zajet na dotyčný živnostenský úřad a nějak to tam dodatečně doplnit, aby mi to zařídili oni? Jsem z toho docela zoufalá, protože máme každý úřad na jiném konci Prahy, úřední hodiny dost nepraktické a nějak nemám čas ani sílu na to, abych tahala děti celé dny po úřadech
![]()
Ahojky,
nevím, jestli se to dá přes živnostenský úřad řešit zpětně, já být Tebou bych určitě kontaktovala zdravotní pojišťovnu i socku osobně, aby nedošlo k opomenutí nějaký kravinky. Oni Ti tam všechno vysvětlí
Co se týče příjmů, pokud Ti v minulém roce přišly na účet peníze, budeš je muset zdanit. Do konce března musíš na finančním úřadě podat daňové přiznání a vyplnit tzv. přehledy pro zdravotní pojišťovnu a socku - to je další důvod, proč tam dojet osobně, tyhle přehledy jsou totiž stejně důležitý jako přiznání a pokud bys je nedodala, mohla bys dostat tučnou pokutu. Co se týče zdravotního pojištění, to myslím není povinný, platíš ho jen když se k tomu přihlásíš, ale nevím jistě. Jistě vím jen to, že pokud pobíráš rodičák, tak 1. rok podnikání ho neplatíš a ten další rok platíš zdravotní pojištění vypočítané od skutečných příjmů. Sociální pojištění platíš při RD jen tehdy, pokud Tvé příjmy přesáhnou 50 000 čistého za rok - nevím, jestli je to aktuální výše, mohlo se to teď od ledna změnit. Všechno co potřebuješ vědět najdeš tady www.jakpodnikat.cz. Taky musíš na pojišťovnu a správu soc. zabezpečení donést kopii rozhodnutí z úřadu práce o tom, že pobíráš rodičák - určitě to máš doma, každýmu to posílaj. Na základě toho budeš v evidenci jako OSVČ vedlejší a budou se na Tebe vztahovat podmínky, co jsem už psala. Kdyby si Tě vedli jako OSVČ hlavní, musela bys měsíčně odvádět zálohy. Další dobrá diskuze je tady http://business.center.cz/. Tak přeju hodně zdaru ![]()
Jestli to za tebe dovyřídí živnosťák se asi dozvíš, když tam zavoláš. Ale jde o to, jestli to má teď ještě cenu.
a) Na finančák stejně poneseš daňové přiznání, takže si ho udělej už teď a vyřiď to najednou.
b) Na OSSZ musíš dodat potvrzení o pobírání rodičáku, aby se na tebe vztahovalo sociální pojištění při vedlejší činnosti, takže tam musíš tak jako tak. A rovnou tam vyplníš, jestli se (ne)přihlašuješ k důchodovému pojištění - to je nepovinné. Ne zdravotní.
c) Zdravotní pojišťovna vyřizuje zdravotní pojištění - to je povinné. Taky tam musí vědět, že bereš rodičák, abys to měla jako vedlejší činnost. 1. rok podnikání nemusíš platit zálohy, ale pojištění zaplatíš až po podání přehledu najednou za celý rok 2009. Vypočítá se z příjmu, při vedlější činnosti se na tebe nevztahují minimální částky.
Vím, je to blbý, ale stejně teď začátkem roku na ty úřady budeš muset ![]()
No tak s tím důchodovým pojištěním myslím nemáš pravdu http://business.center.cz/…j/cast2.aspx#par5 důchodový pojištění je určitě povinný
No, holky, moc jste mě tedy nepotěšili
, ale i tak moc děkuji za všechny rady. Alespoň se vyhnu problémům
.
Takže děkuji moc a na ty webovky se určitě podívám
![]()