"Zlobení" u jídla

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1113
28.1.11 10:13

"Zlobení" u jídla

Ahoj holky, zakládám toto téma, nenašla jsem podobné mému dotazu. Chtěla jsem vědět, jestli má taky nějaká maminka problémy s krmením jako my. Máme tedy období (nebo spíš dny), kdy papáme docela pěkně, ale v poslední době jich ubývá a zlobení u jídla přibývá. Kvůli váze malého si s tím musím dělat starosti, protože jestli už nezačnem konečně trochu přibývat, bude nás dr. posílat na vyšetření, s tím už dlouho vyhrožuje.
Tak o problému: Skoro každé papání musím malého po pár lžičkách zabavit, aby vůbec jedl dál. Začne totiž vytahovat vše z pusy, někdy na mě vyprskne, snaží se dosáhnout do talířku, aby si nabral do ruky, napatlal všude a naházel na zem. Když mu dám něco do ruky, i hračku nebo jídlo, hned je to na zemi. Štve mě, že všude čtu, že by už měl začít papat sám. Dám mu lžičku do ruky, talířek na stoleček. Jednou dvakrát rýpne, pomatle všude, lžička letí na zem, hrábne do jídla, převrátí talíř a matle jídlo všude kam se dá. Někdy i do obličeje, což ho pak rozčiluje, že má kaši v očích. Ve svých 13-ti měsících nesní nikdy víc než 100-120g jídla (to krmím já). U jídla se musím pořád zlobit. Většinou jsem už tak rozčílená, že malýmu začnu nadávat, že je prasátko, nenene a to se nedělá. Někdy vypěním a poprosím manžela, aby nakrmil. Ten to vždycky po pár lžičkách vzdává s tím, že malej nechce, nemá hlad. Tchýně radí, abych to do něho nacpala násilím, ale když to zkoušela, nešlo jí to, každý pokus násilím dostat lžičku do pusy končí stejně řevem (v poslední době si to prostě vyndá z pusy). Nechci ho do jídla násilím nutit, aby nezískal k jídlu odpor. Přesto každou lžičku vyloženě cpu do pusy, jsem šťastná, když trochu otevře pusu. Malému vařím a docela si dávám záležet, čtu jídelníčky, co dávat, kupuju bio a zdravou výživu, tak mě potom mrzí, když to nespapá. Přece se to znova ohřívat nemá. Většinou to dojídám já (s váhou zatím problémy nemám :zed: ) Na návštěvy chodíme jen tam, kde mají krmící židličku, bez té by se nenajedl vůbec. A někde mají takovou, ze které se dá vylézt, tak to v ní potom stojí zádama ke mně. Ach jo. Vím, že asi neporadíte fígle, ale měl to z Vás někdo taky a přešlo to, nebo jak „vychovávat“, aby se z něho nestal nenapánek a abych s každou lžičkou nelítala za ním? (což nechci v žádném případě). Ještě mě napadá, že takové neklidné papání jsme měli odjakživa, už v lehátku jako malý miminko sebou mrskal a museli jsme ho vždy zabavit různými fígly (třeba křupkou nebo lžičkou do ruky, což už dávno nefunguje) :nevim:
Ještě bych měla dodat, že malej je docela šikovnej, spoustu věcí moc dobře chápe, bumbá už čajík z hrnečku, akorát ho musím hlídat, aby taky neskončil na zemi. Ještě kojíme a to i někdy 6× za 24 hod, tak aspoň nějaký ten základ živin snad ještě máme.
Děkuju předem a omlouvám se za dlouhý dotaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17310
28.1.11 10:18

No možná mě někdo odsoudí,ale myslím,že ho kojíš dost často 8-o Proto ti toho tolik nesní.

Určitě bych byla důsledná aby u jídla seděl i bych třepla po prdce.My měli výhodu židle kde se dá skřipnout a nemohl se dostat ven.

Nabídla bych mu jídlo a když by nechtěl tak smůla,příště už mít hlad bude.Nervovat se nemá cenu.Jak píšeš,akorát v něm zafixuješ nechuť,že bude zas u jídla maminka nepříjemná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
28.1.11 10:28
verenika píše:
No možná mě někdo odsoudí,ale myslím,že ho kojíš dost často 8-o Proto ti toho tolik nesní.

Určitě bych byla důsledná aby u jídla seděl i bych třepla po prdce.My měli výhodu židle kde se dá skřipnout a nemohl se dostat ven.

Nabídla bych mu jídlo a když by nechtěl tak smůla,příště už mít hlad bude.Nervovat se nemá cenu.Jak píšeš,akorát v něm zafixuješ nechuť,že bude zas u jídla maminka nepříjemná.

Upřesním: doma máme židli, ve které si nestoupne. Je tam na to málo místa, takže sedí. Denně papáme celkem čtyřikrát. Místo jedné svačiny je kojení. Přes den kojím brzy ráno a večer před spaním a místo odpolední svačiny (je to lepší než svačina, protože k večeři by nesnědl skoro nic). Zbytek kojení v noci. Možná Vás bude víc, kdo mi řekne, že takto staré dítě už se v noci kojit nemá, že nemá hlad a je to jen o zvyku. Respektuju Vaše názory. Jen si říkám, když má problémy s váhou (má jen 6705g, porodní váha byla 1870g), tak mu dám mlíčko kdykoli si řekne. I v noci. Tak je to. Opravte mě, jestli je to nesmysl :nevim:
 Děkuju

Příspěvek upraven 28.01.11 v 10:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
424
28.1.11 10:28

Ahoj. Mám doma to samý, ale zatím v měnším provedení, malé je 8 měsíců od narození bojujeme.My jsme už i byly na mnoha vyšetřeních.
Právě svačíme. Teda svačí maminka :lol: Nechtěla tvaroh se zeleninou, snědla jsem to. Nechtěla jogurt s ovocem, snědla jsem to. Snědla dvě maličké sušenky a špačkuje u toho.
Nejí, nepije, kojení nešlo…ale prospívá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
28.1.11 10:31

Aha,já myslela,že kojíš častěji přes den :wink:

Tak bych mu zkusila dát najíst,ať jí sám.nebo ty dokrmuj druhou lžičkou.Jakmile začne zlobit a vyhazovat na zem tak sebrat.Děti u jídla většinou zlobí,patlají,matlají atd,ale i by se u toho měly najíst.A ne si s jídlem jen pohrávat.

Přeju pevný nervy,taky jsme si tím prošli :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
28.1.11 10:32

Ahoj, máme stejně staré dítko. Te můj měl období kdy zlobil u jídla to bylo tak v 11 měsících. Matlal si jídlo po obličeji , otáčel se ke mě zády atd. Ale ted poslední měsíc a něco už zase jí v pohodě a pěkně. Asi jsem ho krmila idyž neměl hlad. A co jsme nepřekonali je to, že absolutně nesní nic kde jsou nějaké kousky, začne z toho natahovat a nechce to. Takže jíme jen kaše, přesnídávky, oběd je rozmixovaný.
Tak ráda bych mu dala třeba na snídali chlebík s lučinou , ale není šance.
Doktorka mi říkala, že to jsou ty déle kojené děti. Co se týče jídla. Já už teda nekojím. Kolik tvé dítko váží jestli se můžu zeptat? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
28.1.11 10:32

A kolik měří a váží,že dr. myslí,že neprospívá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
346
28.1.11 10:34

Jo a , že bych mu dala lžíci ať papá sám, tak to už vůbec nehrozí. On si s ní jen hraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
28.1.11 10:37

Váží 6705 g a měří 69 cm. Porodní váha byla nízká (jak jsem psala - 1870g, tak to myslím zase taková katastrofa není. Akorát nám teď stál dlouho (měsíc a něco) na váze, jinak už by měl přes 7 kg. Oba jsme s manželem menší postavy. Já 163cm, manžel jen o něco málo vyšší :mavam:
Taky pozříme jen kašovitou stravu. Kousky hned vyndává z pusy. Chleba s něčím je zatím jen scince-fiction :-D Zato drobky na zemi, ty ho baví žvýkat dokonale, někdy mu tu křupku co hodil na zem nechám kde je, on si ji sežvejkne později. Nebojte, pravidelně umývám podlahy :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
28.1.11 10:42

A nebylo by lepší nechat mu udělat nějaké to vyšetření (krevní obraz, vím já, co můžou zkoumat?) a být pak trochu klidnější, že je jinak v pořádku?
Majda je taky drobís (ve vašem věku měla půl kila více), ale vždycky dobře baštila, byla veselá, prospívala, tak to dr. neřešila, navíc máme prťavé příbuzenstvo.
Nechala bych ho trochu vyhládnout, za půl dne nezhubne a uvidíš, co to udělá.
Co jídlo do ruky? Chleba, brambory na kousky, vařená zelenina na kousky, ovoce - nenakrmí se ani rukama? Na lžíci bych zas tak netrvala…

Takže já bych radila kontrolu zdravotního stavu a pak prostě režim - nabídnout, nechce, nenutit, nedělat kravinky, odnést, další za tři hodinky… třeba to za pár dnů pochopí (pokud je jinak zdrav. v pořádku.)

Kolik měří na tu váhu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
28.1.11 10:44

http://www.szu.cz/…y-ke-stazeni?…

stáhni si prográmek, zadej postupně míry, pokud se pořád drží plus mínus na stejné „čáře“, až tak bych se nebála, horší, kdyby nejdřív přibíral hodně a pak se to zastavilo - na delší dobu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
28.1.11 10:45

je to drobek,ale když měl nízkou porodní váhu tak se není co divit.

A co vám radí dr. za vyšetření?My jeden čas měli nízké železo a to taky hůř jedl.Byl jak bledule a úplně profialovělý kolem očíček.Po dobrání železa se to spravilo.

jěště jsem měla kamarádku která kojila v noci a přes den měli obdobný problém.Jestli třeba nepije dlouho v noci a tím si nedělá zásoby na den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1113
28.1.11 10:47
Pipet píše:
A nebylo by lepší nechat mu udělat nějaké to vyšetření (krevní obraz, vím já, co můžou zkoumat?) a být pak trochu klidnější, že je jinak v pořádku?
Majda je taky drobís (ve vašem věku měla půl kila více), ale vždycky dobře baštila, byla veselá, prospívala, tak to dr. neřešila, navíc máme prťavé příbuzenstvo.
Nechala bych ho trochu vyhládnout, za půl dne nezhubne a uvidíš, co to udělá.
Co jídlo do ruky? Chleba, brambory na kousky, vařená zelenina na kousky, ovoce - nenakrmí se ani rukama? Na lžíci bych zas tak netrvala…

Takže já bych radila kontrolu zdravotního stavu a pak prostě režim - nabídnout, nechce, nenutit, nedělat kravinky, odnést, další za tři hodinky… třeba to za pár dnů pochopí (pokud je jinak zdrav. v pořádku.)

Kolik měří na tu váhu?

Dr. už mu dělal rozbor krve a nic nezjistili, jen málo železa, dva měsíce jsme brali. Pak už to bylo OK. To bylo někdy na podzim. Doplnila jsem ty míry. Koukni zpátky. Jinak rukama se nenají taky. Všechno skončí na zemi. I uvařené měkké kousky jablíček :mavam:

Příspěvek upraven 28.01.11 v 11:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
28.1.11 10:50

Mam doma neco podobneho - taky 13 mesicniho nezravce. I kdyz je o neco vetsi nez ten Tvuj - asi 9 kilo a pres 80cm - takze extra hubena zizala (my jsme hodne vysoci) :wink:
Kasovita strava, kousky nevezme, jen krupky. A u kazdeho jidla zabavuji, aby neco snedla.
Co nam pomaha? Pri jidle ctu knizky, soustredi se a ji (jinak by nejedla a nasilim nechci). A kazde jidlo musi zacinat necim dobrym. Kdyz dam zeleninu, tak sni 5 lzicek, vzteka se a neji. Kdyz zacnu presnidavkou, mezitim se „zacte“ do leporela, a pak nenapadne vymenim za zeleninu, pripadne s troskou oblibene presnidavky, sni vic. Nebo kdyz ja zacnu jist driv, ona sedi v zidlicce bez jidla, dam ji ochutnat svoje (treba polivku) a pak vymenim za jeji zeleninu :wink:
Osobne mi prijde lepsi ji nejakym zpusobem „osidit“, nez aby nejedla nebo to do ni cpat nasilim :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
28.1.11 11:01

Moje 15-timěsíční dcera se chová u jídla stejně. Sní dvě tři lžičky a konec. Vytahuje si jídlo z pusy, háže ho na zem. V životě nesnědla třeba půl rohlíku najednou.
Já to neřeším, když nechce jíst, ať nejí. Taky ji kojím, roste asi hlavně z mlíka. Akorát my nemusíme řešit váhu, tak jsem asi neporadila :(

Lžičkou začala jíst asi až před týdnem, a to už se nenají vůbec :lol:

Já bych za tento styl stolování dítě netrestala, spíš bych se snažila omezit jeho možnosti, já třeba dávám dceři na talíř jen dva tři kousky masa a když je sní, přidám další. Katastrofy pak nejsou tak velké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí