Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Poslední ze 3 dětí, a tak náročný předchůdce, to je asi náročné pro Tebe i pro ní. Je toho hodně? Máte najaký klidný čas - třeba jen spolu s ní?
Nazvala jsi diskuzi zlobící dítě, ale takhle malé dítě není zlobivé. To říkal už profesor Matějček, že do 3 let.. to není v žádném případě. Já tedy nemám slovo zlobivé ráda, netuším co to znamená.
@Zvonilka83 poradit neumim,jen ti drzim pesti at to vse zvladnes.Ja mam zlobiveho syna-4,5 roku,je naladovy,od mala hyperaktivni ,ale strasny mazel.Kdyz byl mensi a prijel k nam jeho bratranec,kterej se se mnou vzdycky hodne tulil,tak byl taky skaredej,protoze zarlil
Psychickou podporu si rozhodně zasloužíte - máte to hodně náročné.
Zajděte na neurologii a případně ji vemte i do SPC, kam chodí váš syn - je možné, že i dcerce tam někde taky něco sedí. A je lepší vědět co a uzpůsobit tomu chod rodiny. To co píšete nevypadá jako důsledek nějaké chyby ve výchově a nebo nedostatek pozornosti.
a nevěnujete veškerou pozornost nemocnému dítěti a ta nejmenší si takhle krade kousek pozornosti pro sebe?
V roce a půl snad ještě neumí zlobit, třeba chce víc pozornosti, kterou asi věnujete synovi
jen když jsou ve školkách. Syna vozí handicap, protože má ZTP/P a dceru chodím vyzvedávat ve dvě. Tak v tu dobu jsme spolu samotné. Jenže pořád ječí, prostě v kuse, pořád. Je jí jedno, jestli se snažím o nějakou hru, kontakt, jen řve. Jsem z ní smutná, manžel už ji nemůže ani cítit ![]()
@Zvonilka83 píše:
jen když jsou ve školkách. Syna vozí handicap, protože má ZTP/P a dceru chodím vyzvedávat ve dvě. Tak v tu dobu jsme spolu samotné. Jenže pořád ječí, prostě v kuse, pořád. Je jí jedno, jestli se snažím o nějakou hru, kontakt, jen řve. Jsem z ní smutná, manžel už ji nemůže ani cítit
ona to chudinka asi taky nebude mít jednoduché..
Nerozumím těm zkratkám, ale děti máte velmi blízko u sebe a je možné, že nejmladší si takto vynucuje pozornost na sebe ![]()
@Zvonilka83 no, 3 tak male deti jsou proste zahul a to jeste, kdyz ma jednon z jich takovou diagnozu… Je mi jasne, ze delate, co muzete a co vam muze byt utechou, ze deti rostou a situace se bude menit. Nejmladsi dceri je jen 1,5 roku, jeste neumi byt zla… Je to batolatko a vztah k vam si buduje, myslete na to a milujte ji takovou jaka je… Vsechno se zlepsi, uvidite!!! Drzim vam palce ![]()
@Kaileee vůbec ne. Hrajeme si spolu každý den. Aspoň se o to pokouším. Jenže ona je nevděčná. Nevím, už pomýšlím, jestli není „divná“ ![]()
@lucik2011 to teda umí. Spíš mě na ní zaráží ta zákeřnost. Nemá ráda sourozence, ani mě moc a ani taťku. Já nevím co s tím.. jestli je to jen období vzdoru nebo co s tím ![]()
@Zvonilka83 žádné dítě není divné. možná něco potřebuje, na co jste ještě nepřišla…
Je mi opravdu líto, že o svém dítěti říkáte, že je nevděčná. Za co by měla být vděčná, je malá a má právo na Váš čas a pozornost. Tak je svět zařízen. Děti tu nejsou proto aby byly vděčné. Jsou to proto, aby byly.
1,5 letý dítě nevděčný? Fakticky? Ty ses zbláznila? To můžeš říct o 15letým, ale je o 1,5 ročním, co ještě neumí skoro ani mluvit.
Ale k věci, netrápí jí něco? Nějaká bolest? V tomhle věku zuby , od kdy takto ječí, brečí? Myslím si, že bude nevyspalá stejně jako vy. Takže kdo by pak nebyl nervózní přes den, když je nevyspalá.
Neumím si představit, že dítě samo od sebe přijde na „zákeřnost“, pokud něco takového opravdu dělá, musela to někde odkoukat, to sama nevymyslela. Pokud tedy není psychopat nebo sociopat - těžko říct, jak se projevují v mladém věku, nechce se mi to hledat.
A pokud tatínek nemá rád 1,5letou, těžko ho bude mít rádo to dítě, co ještě nemá rozum. Vy byste ji měli přijmout a milovat, ne že první ona vás a vy pak ji teda z milosti, že ona plní, co vy chcete.
Bude nešťastná, frustrovaná, něčeho se ji nedostává a jste v tom tak zacyklení, že teda „řve furt“. Zajděte do té poradny, zajděte si vy s manželem k psychologovi, eventuálně s ní k dětskému psychologovi, zkuste nějakého homeopata - homeopatika na spaní, nějaké čaje z bylinek na uklidnění.
Co se stane, když ji necháš přes den, co máš děti v zařízeních, samotnou. Hraje si sama? Nebo chce tvou pozornost?
Jak to u vás vypadá po příchodu dětí, jak moc se ji věnuješ, jak to u vás probíhá. Myslím si, že děti moc nemůžou pojmout, že „už si se mnou dneska hrála“ a jestli většinu času, kdy jste doma všichni, lítáš kolem starších, tak se možná cítí nějak odstrčená.
@Zvonilka83 píše:
vůbec ne. Hrajeme si spolu každý den. Aspoň se o to pokouším. Jenže ona je nevděčná. Nevím, už pomýšlím, jestli není „divná“
Nevděčná?? A divná jste vy, ne ona