Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky. Byla jsem na 4 dny u sestřenice v Praze a vyšly jsme si tak na kávičku do jedné restaurace. Sedly jsme si venku ona kojila malého, pak ho chtěla uspat. Najednou se tam přihnalo dítě - asi tak 4,5 let.
My jsme byly 3 a v klídku popíjely, sestřenice se snažila uspat malého. Dítě tam začalo běhat a řvát. Pak se přihnalo ke kočárku a začalo s ním houpat. Maminka hned, že děti má rád, že si jen pohoupá, sestřenice, že to nemá rád, ale houpalo dál. Za chvíli opět přilítlo dítě - rodiče seděly v restauraci vevnitř, a začalo nám podlézat stůl, dávat na náš stůl hračky, podlézat kočár a dokonce se na něj věšt
Opět maminka přišla v klídku, Myšiško, pojd, dítě se začalo válet po zemi a řvát.
Maminka odešla, a přišla babička, která se ho snažila od nás odvést, ale začal řev, vztekání, tak se vzdálila i babička a nám nechaly zlobivé dítě u našeho stolu
, malý se sestřenici obudil, protože pořád prolézal pod kočárem a jednou se tam snažil nahlédat,takže se kočár dost prohnul na bok.
Jelikož se to netýkalo mojého dítěte, tak jsem byla ztiha, sestřenice ta měla nervy, ale je klidnější povahy, ale je pravda, že mně už ruka říkala, že mu nedají na zadek ![]()
Situace trvala asi 20 minut, kdy jsme hlídaly cizí dítě, rodiče se jen koukly a zalezly. Ale celkově to byla rodina služná, jenom se báli vlastního syna, že jim začne řvát.
Nakonec to skončilo tak, že si moje sestřenice nevšimla babičky a pěkně začala nadávat, co to je za dítě, že je to rozmazlené, nevšímají si ho, že je to vrchol. Čekala jsem odezvu, ale babička jen sklopila hlavu a rychle s dítětem a maminkou odešly.
Sama nevím, kdybych tam seděla, a několikrát osem upozornila maminku i dítě a nic a lezlo by mi pod kočárkem do košíku, houpalo, když to dítě nemá rádo, adokonce lezlo do kočárku co bych dělala- kdybych už měla jídlo objednané ![]()
Ani jsem to nedocetla a uz me to zvedlo ze zidle…ja bych servala nejdriv rodice a pak toho fracka…nebo si zavolala cisnika, at si to rozlouskne sam
ale právě nějak to nešlo, protože opravdu ta maminka byla slušná, hodná, taková ta co neví, jak dál, jak to řešit
lítala tam s vidličkou za dítětem, ptom ho sundávala z plotu jak lezl hmm a nakonec si všiml nás a bylo ![]()
kvaček píše:
ale právě nějak to nešlo, protože opravdu ta maminka byla slušná, hodná, taková ta co neví, jak dál, jak to řešitlítala tam s vidličkou za dítětem, ptom ho sundávala z plotu jak lezl hmm a nakonec si všiml nás a bylo
no ale to preci neni tvuj problem…jen by se mi povesilo na kocar, tak bych mu ji vysila po prdeli…myslim ze by si to pak maminka rychle vyresila ![]()
Sice dítko zatím čekám, ale pokud bych příslušné mamince řekla, že její dítko nemá houpat můj kočár a ona si své dítko neodvedla, tak vzápětí jdu usměrnit příslušné dítě, ať toho nechá, že to není jeho bráška a cizí děti se nehoupou… stejně tak s dáváním hraček na stůl a věšením se na kočár… Sice zastávám názor, že cizí dítě se nevychovává, ale jen do té doby, než začne obtěžovat mě a matka s tím nic nedělá. A ono by to možná i zafungovalo, přeci jen i pro to dítě je nezvyklé, když mu něco řekne cizí…
hmm spíš mi přišlo, že se ho bojí, protože přišla maminka, zkusila mu domluvit, dítě začalo řvát a válet se, tak v klidu odešla a poslala babičku. říkaly jsme i mamince i dítěti, aby dalo pokoj - slušně, ale dítě neposlechlo ani maminku ![]()
Je pravda, že mám jednu známou, která by mu asi dala na zadek i když neni její, kdyby tak otravoval její dítě ![]()
já bych seřvala z fleku to dítě. Ono by to asi pomohlo, kdyby vidělo, že není vítáno…
No ja bych tedy cizi dite po zadku neplacla,to by se nemuselo vyplatit,ale durazne bych pozadala jeho rodice,aby situlaci resili a dite si proste odvedli,uz kvuli spicimu miminku.
Fakana bych vyhnala, rodiče bych požádala - nejprve slušně, kdyby opakovaně, tak důrazně, kdyby to neustávalo,byla bych schopná být dost nepříjemná - aby si ho odvedli, že si to nepřeji.
Kdyby toto dělalo mé dítě, chňapla bych ho pod paži a řev neřev, toto bych nedovolila.
Moje děti by si to ale snad nedovolily, protože je učím, že do cizích kočárků nemají chytat, zvlášť na malá miminka, když si chtějí půjčit něčí hračku, musí se napřed zeptat a to samé mají právo pořadovat od ostatních
Starší to chápe, malá je ještě trdlo, když si chceme něco půjčit, ptám se já maminky a potom i dítěte. Když dítě nepůjčí, nepůjčí, nic se neděje. Ani já bych své dítě nelámala přes koleno.
Jsem na toto dost alergická. Nesnáším rodiče, kteří se ve svém miláčkovi tak nekriticky vidí. I to jejich „skvělé“ dítě může ostatní obtěžovat.
Píšeš o dítěti ještě starším než můj syn, takové dítě, pokud nemá třeba poruchu chování nebo není autista, by už mělo umět poslechnout a trochu odhadnout, co může. U dvouletého caparta bych to i pochopila a byla tolerantnější.
Jenom jsme si pak říkaly, protože máme obě děti malé, že snad někde neuděláme chybu a nebudem potom taky tak lítat a bezradně řešit situace, kdy nás synkové nebudou poslouchat ![]()
Eemii píše:
No ja bych tedy cizi dite po zadku neplacla,to by se nemuselo vyplatit,ale durazne bych pozadala jeho rodice,aby situlaci resili a dite si proste odvedli,uz kvuli spicimu miminku.
a to ja zasejc jo ![]()
Taky mi to trošku přijde jako příklad „volné výchovy“, kdy si fracek dělá, co chce. Takové dítě 3 roky máme v okolí. Zdaleka se jim vyhýbáme, i když maminka je moc milá, příjemná a ráda si s ní popovídám. Bohužel, dítě má jenom jedno a navíc takového rozjívence.
No já fakt nechápu, když má někdo tak nezvladatelné dítě, že s ním jde do restaurace, kde se i ty hodné děti obvykle po delším čase nudí. No, ale to nevyřešíme, že jo.
Já myslím, že tím že maminka byla slušná, tak jste to měly jednodušší v komunikaci. Kdyby se toto stalo mně, šla bych za maminkou a slušně ji požádala, ať si dítě odvede, že moje mimko chce spinkat a třeba něco ve smyslu, že až se vyspinká, ať pak to její zlatíčko přijde pohoupat, ale teď fakt ne a důrazně bych na tom trvala. Pokud by rodiče dítěte nereagovali, nebo postupovali stylem: miláčku nech toho a dále je to nezajímalo, zbalila bych se a šla (I když toto by spíš měli udělat oni, když dítě neposlouchá. Ale lidi jsou různí, takže pokud by má slovní domluva s rodiči nepomohla, dost ostentativně bych se zvedla k odchodu)
No určitě to bylo poučné pro nás
jenom pro maminky starších dětí…
Nejvíc mně teda zarazilo, když dítě hodně zlobí, tak já bych už prostě přišla a přisně - ne s řevem řekla a dost, co to je, to se nesmí, ale zarazilo mně, že oná maminka hned.. Myšičko, pojď a když se válelo a vztekalo, jako že ne tak v klidu odešla a vzápětí babička, bylo vidět, že opravdu neví jak dál.
kvaček píše:
No určitě to bylo poučné pro násjenom pro maminky starších dětí…
Nejvíc mně teda zarazilo, když dítě hodně zlobí, tak já bych už prostě přišla a přisně - ne s řevem řekla a dost, co to je, to se nesmí, ale zarazilo mně, že oná maminka hned.. Myšičko, pojď a když se válelo a vztekalo, jako že ne tak v klidu odešla a vzápětí babička, bylo vidět, že opravdu neví jak dál.
klasicky prazsky fagani, na to si asi nezvyknu
zlatou medaily rodicum, co si umi dite vychovat ne po emeericku