Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
.Sice jsem tu vztekání našla,ale až u starších dětí..
.
Malému je rok a začíná projevovat vzdor a občas se i u něčeho vzeká.Hlavně,když mu autíčko nejede
.Vzdor je většinou,když ho nevezmu do ruky nebo koukáme z okna a já ho už chci zavřít,nebo když ho odendám z místa na které nesmí
.
Jak na to reagujete???
Já zatím dělám,že to nevidím..nechám ho ležet na zemi či stát a dělám si dál co potřebuji.Když jde na místo kam nesmí,tak se mu to snažím vysvětlit..řeknu,že tam nesmí a tak.
Ale nevím,jestli to je správné.. ![]()
no se vztejkáním to je dost složité. hlavně ze všech rozhovorů a diskusí jsem zjistila, že na každé dítě zabírá něco jiného. myslím, že to děláš dobře. hlavně jestli máš pocit, že to u vás funguje.
klárka je třeba už výrazně starší, ale v tomhle věku jsme už měly vztekací scény, když nebylo po jejím. u ní mi zabíralo, že jsem ji nechala v prvním amoku vyvztekat a pak uklidnila jinou akcí, prostě odvedla pozornost. funguje to tak teda dodnes, jen jí nechávám uklidnit samotnou, ale opravdu záleží strašně na příčině vzteku.
pokud se ti rozčiluje u hraček, že nefungují, tak bych ho nechala, ať si najde způsob, jak to rozchodit. ono mu to pomůže ve zvídavosti ![]()
Je to těžký, Adámek si mi začal vztekat taky kolem toho roku. Když je to možné a vím, že si neublíží, nechám ho se vyvztekat, jdu do jiné místnosti. Většinou za mnou přijde už vyvztekaný, pochováme a je to.
Domlouvat jsem se mu pokoušela, nicméně efekt veškerý žádný. Pomáhá odvést pozornost, třeba na nás zabírá, když ho vezmu podívat se z okna na kravičky ![]()
Chce to hlavně trpělivost a nenechat se vytočit, když tyhle scény dá několikrát do hodiny ![]()
U prvního jsem to řešila, snažila jsem se mu to vysvětlit (později asi ve 2,5 letech, když už to opravdu přesahovalo veškeré hranice tak i ručně
) a stejně to bylo k ničemu!!!
Karolínka se začíná taky vztekat - hlavně, když ji sundám ze schodiště aby nespadla nebo když ji dám do ohrádky a dovolím si zajít na WC
- u ní už to neřeším!
Nechám ji tak, překročím a jdu dál, jen z povzdálí sleduju aby se jí nic nestalo, ale ji to velice rychle přejde a je v pohodě!
Včera jsme byli na zahradě a já jsem osazovala truhlíky, Kajka si hrála a chodila okolo a pak se jí zalíbila na samozavlažovacím truhlíku ta trubička s ryskou a pořád ji chtěla utrhnout! Několikrát jsem ji postavila dál nebo jsem se ji snažila zabavit nějakou hračkou, ale začala se vztekat
tak jsem si dala truhlík na stůl aby tam nedosáhla a bylo po vztekání ![]()
Opravdu na každé dítko platí něco úplně jiného a taky jsou jiné fáze vztekání.
Kubík několikrát tak zuřil, že byl úplně nepříčetný a tam opravdu nepomohlo nic jiného než výchovná na prdelku.
Ale z toho si to v klidu nechal vysvětlit.
Je to opravdu různé
Děkuji za zkušenosti..probíhá to všude stejně
..to mám radost
.Už jsem se bála,že z něho bude agresor.Je pravda,že se vždy vyvzteká a je klid
.Zkouším být v klidu a třeba se tomu i za rohem směju
.A jak to berou tatínkové?Můj je docela na hraně
..občas je klidný,někdy nevydrží a vysvětluje..hlasitěji
a jindy musí okamžitě pryč
.
Tatínek
![]()
U Kubíka: někdy se dělá, že to dítko není naše, někdy se snaží vysvětlovat v klidu, někdy razantně … nejhorší na tom je, že on je klidná povaha a já jsem ten choler, který nakonec vybuchne
![]()
U Kubína se opravdu snažím takovým situacím předcházet, ale v poseldní době se snaží si vyřvávat kde co všechno a to jsem si myslela, že už je „veliký“ na nějaké vztekání, ale opak je pravdou!
Nejhorší je to na pouti … teď se mi vztekl v cirkusu a zuřil až domů kvůli úplné blbosti, ale to už opravdu byl děs běs tak dostal ![]()
U mazánka Karolínky to nese těžce, snaží se jí uklidňovat a mluvit na ni, ale ona mu na to háže bobek a zuří si dál - no a já se za rohem jen směju
![]()
Buď v klidu, je to všude stejné a jestli někdo tvrdí, že jeho dítko se nikdy nevzteklo a nehodilo na zem TAK KECÁ!!! a pokud se mu to opravdu nikdy nestalo tak se dítko nenechá zahanbit a brzo to rodič taky pozná
![]()
Taky mám kamarádku takovou moralistku, jejich malá by to v životě neudělala jen ten Kubík je strašný a nevychovaný (nemyslím si, že by vztekání bylo důsledkem nevýchovy
) a nevím jaký … den se se dnem sešel a my jsme byli ve městě a jejich úžasná holčička v bílounkých šatičkách sebou tak hodila na zem v obchoďáku že se maminka chtěla zahrabat až pod dlažbu (já jsem z toho měla kino
), pak to udělala ještě párkrát v parku a na náměstí plném lidí a od té doby je po moralizování ![]()
mona:tak u nás to taky začalo v roce a trvá to dodnes a ještě asi bude
přesně jak píšeš u nás to je to úplně to samý.takže já nechávám vyvztekat on se sklidní sám a někdy mi přijde že to snad i dělá schválně.otevře tu papulu a huláká na mě.akorát se někdy bojím že si ublíží,protože se vztekne a běhá po čtyřech jako blázen a skoro proti zdi,je vždycky jak smyslu zbavenej.já jen doufám že ho to přejde a nebude to ještě horší.tak hodně sil a nervů ![]()
Jo jo, kolem roku taky začal a dělala jsem to samé, co Ty. Prostě si toho nevšímala. Někde jsem četla, že jak se dítě začne utěšovat a různě ustupovat, je to pak ještě horší a věřím tomu. Teď, jak je starší, tak už občas máme i hysteráčky, ale pokaždý na něm vidím, že stejně očkem sleduje, co já jako na to. Jsou to potvory vyděračský, ale poslouchat se musí. Ovšem je to dřina ![]()
no pravda je, že co klárku dokáže rozžhavit do běla, když se ona začne vztekat kvůli nějaké blbovině a já se neudržím a začnu se smát. to je na ní vidět, že je úplně nepříčetná
takže se snažím ovládat a kdyžtak se aspoň otočit ![]()
Taky máme doma malou vzteklinku.Začlo to taky nějak kolem toho roku a trvá to stále ,je jí 18. měsíců.Někdy je to lepší,někdy horší.Je dost svéhlavá a jakmile se jí něco nelíbí,něco se jí nedovolí,nevezmeme ji do náruče,když zrovna chce apod,tak to začne,taky si lehá na zem a zuří na zemi…doma si ji nevšímám a nechám ji,ona si pak za chvíli stoupne,ale ve řvaní ještě pokračuje a je pak ještě dobu nerudná.Horší je to venku nebo v obchodě,to se mně vůbec nelíbí,že si chce lehat na zem…tak to se ji snažím zabavit hned nějak jinak, i za cenu,že ji vezmu do náruče,kde se teda stejně všemožně kroutí,ale nakonec se uklidní.Říkám si,jestli to někdy přestane????Ale snad jo.U staršího syna jsem toto nikdy nezažila.
Ahoj, taky nám to začalo kolem roku..nejhorší je to v tramvaji nebo metru, když malý nechce být v kočáru (chce chodit). Mám na vybranou 3 možnosti, každou špatnou - dudlík, jídlo nebo vyndat z kočáru…Že se vzteká, mi nevadí, patří to k věku a dá se to snést, ale na veřejnosti se na mě pak začnou všichni dívat znechuceně (proboha, ať si ta ženská to dítě uklidní)..Doma ho nechám a rychle ho to přejde. Naštěstí se vztek projevuje jen zvukovými efekty (-:
Ahoj, jsem moc ráda, že si můžu vaše příspěvky číst, konečně někdo, kdo má stejný problém jako já, protože tady v okolí jsou samé hodné dětičky a my máme tu vzteklinu, které bude za pár dnů rok. A taky to začalo kolem 10.měsíce. My teď hlavně bojujeme s přebalováním, to je hrůza, co při tom dokáže dělat a já si jen myslím, že už teda musí dostat psotník a nebo čekám každým dnem sociálku, kterou na nás nejspíš brzy zavolají sousedi, co tomu stvořeníčku děláme. O stříhání nehtů ani nemluvím, na ty začínám pomalu rezignovat a teď jsme se začali dokonce vztěkat už i u pití z láhve. A do toho ještě ta moudra prarodičů - to ji nenech tak vztekat atd…- mno jo, vidí ji chvilku a zase odjedou a navíc, měli samý hodný děti
Vaše příspěvky mě úplně posílily. Díky ![]()
Ano taky mam doma jednoho vzteklouna, 11 mesicu, zaclo to tak kolem 8 - 9 mesicu. Prebalovani, cisteni usi, strihani nehtu je rizikova cinnost. Kdyz si dovolim zavrit lednicku, ktera ho hrozne zajima, zazni rev doprovazeny sklouznutim na bricho na podlahu, Zavreni dveri od WC, aby nelovil v mise, coz ho velmi bavi, nebo odebrani mobilu, ktery se mu v nestrezenou chvili podarilo ukoristit doprovazeji podobne reakce. Kdyz mi to zrovna nijak neztezuje cinnost, necham ho byt. Pokracuju v tom co delam. Kdyz mu ale napr. pri prebalovani malem utrhnu nohu jak pevne ho musim pri tom hysteraku drzet, tak to mu jasne razne opakuju, ze takhle se vztekat nebude, kdyz mu utiram hovinka:) V zasade se snazim byt klidna a jen rikam, ze se nema vztekat, protoze to proste bude tak, jak to rika mama. Ale uz jsem parkrat i vyjela, neudrzela jsem se, kdyz cely den knoural, a vztekal se.. Zarvala jsem a on se lekl, asi dvakrat to zabralo, ze se lekl a prestal, a asi dvakrat se lekl a zacal rvat i vic:)…
Zdravim vsechny,
Celkem se mi ulevilo, kdyz jsem cetla vase prispevky. My mame doma taky poradny crtisko, rikam ji moje mala vzteklinka. Zacala setaky vztekat tak kolem 8 - 9 mesice. Ja na to reaguji vzdycky klidne, akorat ji vysvetlim, ze se nema vztekat, ze ji to neslusi, vetsinou se snazim pockat, az se vyvzteka a pak ji treba zvednu nebo se ji snazim zabavit necim jinym, je nam 11 a vzteklina je to poradna, jsem zvedava na pribivajici mesice a leta, tedy nevim po kom to ma, ale co jsem se bavila s nasima a moji starsi sestrou, tak mozna neco bude po me ![]()
Vztekani zdar a hodne stesti a hlavne pevne nervy
![]()