Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj..sama nemám adoptováného prcka,ale znám rodiny které mají adoptované děti nebo děti v pěstounské péči.Nevidím v tom žádnou velkou probematiku ve výchově.Někdo má 3 děti vlastní+ 1 adoptovaný a je to v poho.někdo jen to jedno adoptovaný a taky bych řekla,že v poho.Jen teda musím napsat,že nikdo z nich nemá doma cigánka ( omlouvám se za ten výraz) toho bych se asi bála,protože je to jiná národnost a jiná mentalita…
Ahoj, můj bratr je adoptovaný. Teď momentálně se 7let fláká a bere drogy. Je to jeden z těch smutnějších případů. Ale jinak je národnost neurčená(orientální) a měl nedozrálou nervovou soustavu, takže trošku pomalejší, i když inteligence je normální. Ono záleži na tom jaké adoptované dítě bude, s jakými kamarády se bude chtít kamarádit. Co se týče rodičů tak nikdy nedošlo na to, že by ho vrátili. Moje mamka přede mnou 7× potratila a tak si ho strašně přáli mít a tenkrát to bylo ještě těžký si adoptovat dítě. Vím, že říkala, že byl bratr taky apatický (nekomunikoval s okolím, nereagoval na nic a jen týden seděl v sedačce a koukal do prázdna). Blbnout začal jen co propukla puberta(15let) a od té doby se to s ním vozí. Zkoušel se dostat na střední(5 škol), tam kde ho vzali, tak nevydržel dlouho. A práce mu taky nevoní. Nic neche dělat, jen si ‚užívat života‘. Ale říkám, že je to jeden z horších případů…znám a mám přátele, co jsou adoptovaní a mají nebo si dělají vysokoškolské vzdělání. Snad jsem tě nijak neodradila, to nebyl záměr…jen jsem chtěla napsat to, jak to je u nás. No každopádně nikdo neví, co z batolete vyroste, takže to nemůžeme ovlivnit a v dnešním světě je až moc nástrah. ![]()
Chci jen reagovat na to jak píše Lidka že když si ho rodiče přivezli že jen seděl a byl apatický-Kdo ví co tyhle děti chudáci zažívají než je třeba rodičům odeberou ono ani v tom kojeňáku či děcáku to není zrovna procházka růžovým sadem.Je to někdy těžké pro obě strany,najdou se ovšem i děti kterým se dostane potřebné péče a lásky a stejně skončí jako Lidky bratr.Tím samozřejmě nechci říct že by se vaši o bratra špatně starali a neměli ho rádi-jen už třeba bylo pozdě.
Když třeba ta matka pije a bere drogy jako těhotná,těžko může být pak mimi chudák nějakej inteligent-tím se zvyšuje riziko toho jak skončí.
Kamarádka pracovala v dětském domově říkala že lidi děti hodně vrací-samozřejmě čím starší tím více.Je to pak samozřejmě horší než kdyby si je byli nevzali.
OT - ja myslim, ze zakladatelka pracuje na nejake absolventske praci nebo tak neco… nerekla bych, ze je to zajemkyne o adoptovane ditko
Táta mi vyprávěl, když jsem žehlila malé plíny a byli na některých nevyprané skvrny, které zmizely po dalším vyprání, že když s mámou v kojeňáku pro bráchu byli, že ty jejich plíny byly tmavě hnědé až černé. Takže pak mi docvalo, že to fakt nebyla procházka růžovým sadem. Bráchu naštěstí dostali v půl roce (což je podle jedné organizace pro adopci jen tak tak na to, aby to dítě to zvládlo dobře).
Prý v pozdějším věku to může mít dlouhodobé následky. Bohužel už nevím, jak se ta ogranizace jmenuje, jen vím, že se snaží o nejrychlejší postup adopce a to do 3měs. věku dítěte, ale mnohdy se to nepodaří. Pak taky záleží na adoptujících rodičích. Jestli jim jde o to mít opravdu dítě a nevybírat si, jestli má modré oči, nebo jestli není postižené, či jiné národnosti. Protože jsou i tací rodiče, které děti po několika týdnech/měsících vrací s fakt ubohými důvody. Protože rodiče, kteří čekají miminko si taky nemůžou vybrat, jaké jejich dítě bude mít oči nebo vlasy natož jestli bude postižené nebo ne.
Pokud shání zakladatelka tohoto tématu info pro svou práci, tak by to sem určitě měla napsat. A pokud si dá práci a pročte si diskuze o adopcích, tak získá mnohem více informací než založením vlastní diskuze… Navíc se internetová diskuze v této podobě rozhodn nedá považovat za validní zdroj informací. Lepší by bylo vytvořit alespoň jednoduchý dotazník třeba i s otevřenými otázkami… Není moc fér takto anonymně shánět informace…
Nemyslím si, že zakladatelka hledá informace. Na jiných stránkách jich dostane mnohem víc.
Lidko to že si někteří páry vybírají jaké chtějí dítě, je normální. Možná taky budeme žádat o adopci a rozhodně bych nechtěla postižené dítě. Během posledních tří let jsem měla sama dost svých zdravotních problémů a natož se starat o postižené dítě. Na to bych fakt neměla. A ještě ke všemu trochu vím, co to obnáší. Bydlím ve vesnici, kde je ústav pro tyto děti a muže (ostatní říkají blázinec). A proto smekám všem, co si svoje postižené dítě nechávají doma celý život.
Dobrý den,je mi 13let,a od malička vím,že jsem adoptovaná nikdy jsem nebyla v dětském domově nebo v kojeneckém ústavu,rodiče si mě vzali rovnou z porodnice chtěla bych zjistit,kde se dá najít,jak se jmenují moji biologický rodiče, hledala jsem potají doam v rodném listě,ale jsou tam uvedeni moji rodiče ne bilog. kde se to dá zjistit?? předem děkuji
![]()
Anonymní píše:Ahoj, to by ti asi mohli říct jen tvoji rodiče. Být tebou tak bych se jich opatrně zeptala určitě jsou na tuto otázku připraveni. Držím palce
Dobrý den,je mi 13let,a od malička vím,že jsem adoptovaná nikdy jsem nebyla v dětském domově nebo v kojeneckém ústavu,rodiče si mě vzali rovnou z porodnice chtěla bych zjistit,kde se dá najít,jak se jmenují moji biologický rodiče, hledala jsem potají doam v rodném listě,ale jsou tam uvedeni moji rodiče ne bilog. kde se to dá zjistit?? předem děkuji![]()
Ahoj,
možná bude záznam v porodnici, kde ses narodila, ale dost pochybuji o tom, že se něco dozvíš. Určitě ne dřív, než budeš plnoletá. A většina adopcí je utajených, že se rovnou mažou jména biologických rodičů.
A i tak si dobře rozmysli, jestli to chceš vědět a svoje biologické rodiče hledat. JEště ti je dost málo, abys domyslela následky tohoto jednání. Mohla bys toho litovat. ![]()
Zeptej se rodičů, určitě ti rádi odpoví a počítají s tím, že se budeš jednou ptát.
Anonymní píše:
Dobrý den,je mi 13let,a od malička vím,že jsem adoptovaná nikdy jsem nebyla v dětském domově nebo v kojeneckém ústavu,rodiče si mě vzali rovnou z porodnice chtěla bych zjistit,kde se dá najít,jak se jmenují moji biologický rodiče, hledala jsem potají doam v rodném listě,ale jsou tam uvedeni moji rodiče ne bilog. kde se to dá zjistit?? předem děkuji![]()
Pokud si adoptovaná, je jasné, že v „novém“ rodném listě jsou jména tvých adoptivních rodičů. Údaj, který je ale pravý, je místo narození. Takže až Ti bude 18, tak si dojdeš s tímhle rodným listem a s občanským průkazem na matriku do rodného města a tam tě nechají nahlédnout do matriční knihy.
Není pravda, že se údaje o biologických rodičích vymazávají - pouze se tam dopíšou údaje nové.
Janik101 píše:Anonymní píše:Pokud si adoptovaná, je jasné, že v „novém“ rodném listě jsou jména tvých adoptivních rodičů. Údaj, který je ale pravý, je místo narození. Takže až Ti bude 18, tak si dojdeš s tímhle rodným listem a s občanským průkazem na matriku do rodného města a tam tě nechají nahlédnout do matriční knihy.
Není pravda, že se údaje o biologických rodičích vymazávají - pouze se tam dopíšou údaje nové.
Já si právě nejsem jistá, jestli to na té matrice bude. Podle mě se adopcí mění a přepisují všechny záznamy.
Gábin píše:
ale,svých rodičů se na to ptát nechci.........
věřím, že to není jednoduché, a kdo ti o tom že jsi adoptovaná řekl? Pokud rodičet tak jsou na to určitě připraveni. zkus to nějak opatrně ![]()
prosim zeny at se vyjadri k problematice adopce co se tyka vychovy techto deti a zodpovednosti ci lasky techto adoptujicich rodicu