Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak zpětně gratuluji!:) Můžu se zeptat jak moc dopředu jste museli mít připravený pokojíček pro mimi? Mě tak nějak postupně asi budou napadat i jiné otázky, tak se dopředu omlouvám, jestli budu otravná.
Děkuju.Ne vůbec nebudeš otravná,to je důležité vědět co nejvíc.Hlavně nevím jestli víš,že budeš až do soudu bez peněz (nebudeš mít nárok ani na mateřskou ani na rodičovský příspěvek).Od prosince jsme věděli,že v květnu se Ondra má narodit…ale jak jsme psala bylo to nejisté.Matka si to může rozmyslet,ale i přesto riziko jsme do přímé adopce šli.Všechno jsme začala zařizovat (oblečení,kočárek,postýlku…) v dubnu.Sociální pracovnice u nás byla před začátkem toho „kolotoče“ kvůli adopci a potom až před soudem.
Matiz a ten soud je jen u té přímé nebo probíhá vždycky? S penězi to určitě nějak zvládneme, kdyby taková situace nastala. Ale to je všechno ještě hrozně daleko. Teď se hlavně musíme nachystat na tu první návštěvu.
Já znám více rodin s adoptovanýma dětma…a někde problémy jsou a někde ne.Já vím že si to někdo nepřizná,ale i s vlastníma dětma jsou občas tak hrozné problémy…
Eňulo,soud probíhá u každé adopce,když máš doma dítě 3 měsíce (bez nároku na jakoukoli finanční pomoc…to je co jsme psla minule)tak podáš k soudu žádost o osvojení.Když je to přímá adopce..probíhají soudy 2,když nepřímá tak v podstatě 1 soud.Jenomže když máš doma dítě 3 měsíce podáš si žádost…konkrétně u nás…žádost jsme podali 21.8…a stání jsme měli až 31.10…soudkyně nám dala odročení na 21.12. teprve v pátek 6.12. nám přišel rozsudek a s tím jdu do zaměstnání aby mě vyplatili mateřskou.Takže od 20.5. doposud jsme úplně bez peněz.První návštěva je v podstatě o otm jestli máte funkční a zařízený byt nebo dům.Musíš mít funkční kamna ,stůl se židlema.Funkční WC a koupelnu a být schopná říct kde bude mít dítě pokoj.Jinak žádnou prohlídku skříní a tak není.
Tak to já mám asi štěstí, své děti miluji a vůbec nelituji toho, že jsem si je vzala, spíš naopak, strašně nám obohatili život. Problémy jsou skoro v každé rodině a to i s vlastními dětmi. Neočekávám od svých dětí bůhví jaké výkony a spíš počítám s tím horším a oni mě vždycky překvapí. Tak jako ve škole, kdy jsem si říkala, že jim to asi nepůjde, ale že to nevadí a že budu ráda, když vychodí základku. No a stal se pravý opak, jsou to zatím spíše jedničkáři, mají spoustu kamarádů, učitelky si je chválí a učí se sami, nenutím je a když dochodí základku a nebo dokonce se i vyučí, budu štěstím bez sebe. Také se mi moc líbí, jak sami od sebe vyjadřují své pocity, že nás mají moc rádi, toho si vážím úplně ze všeho nejvíc a že se můžeme o všem bavit. Od malička ví, že jsou adoptovaní, nikdy bych je nenechala v takové nevýhodě, aby to na ně někdo vybafnul a ona se vždycky nějaká taková dobrá duše najde. No ale abych byla úplně upřímná, tak to samozřejmě nejsou jenom andílci, dokáží pěkně zazlobit, až by vás z toho trefil šlak. Oni ty hranice poslušnosti mají trošku posunuté, tak je dobré s tím počítat. Vžycky zajdou trochu dál než ostatní děti. Také mají často problémy se spaním a jídlem a někdy jsou trochu opožděné ve vývoji, ale není to pravidlo. Ale skoro všechny jsou velmi hlučné a rádi se vztekají a jak se rozjedou, tak pak nejdou zastavit
, mně to nevadí, ale návštěvy utíkají
. Ale děti z toho nakonec vyrostou. Horší jsou ale netolerantní lidé ve vašem okolí, kteří mohou dětem nadávat nebo jim jinak ubližovat. To bude samozřejmě ubližovat také vám, tak je dobré se na to připravit a připravit i děti. Jak já říkám důkladně se proti blbcům obrnit. Možná nás ještě v budoucnu čekají drogy, lži, krádeže, možná nám i utečou a už je nikdy neuvidíme, ale stejně je mám strašně ráda a kdybych se měla znovu rozhodnout, tak to udělám úplně stejně.
Matiz, jak je vidět, tak instituce dokáží vyjít člověku opravdu vstříc…
Jinak byt máme myslím celkem pěknej - po rekonstrukci, a záchod taky funguje;).
Peťo, to je hezké, že jsi taková spokojená mamča:). Máš pravdu, že i biologické dětičky dokážou rodiče pěkně potrápit. Tím se budu pořád utěšovat:) Jak dlouho sis čekala na děti ty?
Eňulo já mám svoje dvě vlastní děti (18 a 14 let) a opravdu i ony mě dokázaly občas přopravit dost perné chvilky.Takže to že je dítě adoptované ještě neznamená že bud ezlobit…prostě každý jsme osobnost
Eňulo díky
, ale já jsem fakt strašně ráda, nepřeháním
, uvidíme, jak to bude dál, s čím mě zase překvapí, musíme počítat opravdu se vším, protože v těch původních biologických rodinách byly různé neduhy a špatnosti, které by mohly naše děti podědit. Ale jsou to takový správný děcka a já jim věřím. A i kdyby se to zvrtlo, tak jim pomůžu a neopustím je, to bych byla úplně stejná jako ty matky, co je tam nechaly.
Nejkratší dobu jsme čekali 3 měsíce a nejdelší 5 let, a zbytek tak 2,5 roku. Ale je to spíš o náhodě. Když se objeví dítě, pro které jste vhodní, tak to pak je opravdu rychlovka a my jsme to vůbec nečekali, tak jsme se ani moc nepřipravili a byl to pak opravdu fofr. Tak se radši připrav, že to fakt může být klidně jen pár měsíců od schválení všech těch papírů.
No a taky je důležitý vědět, že některé kojeňáky vyžadují, abys s dítětem trávila u nich určitý čas, abyste se sžili. 3-4 dny, ale může to být i víc, když je potřeba. Já jsem pak na poslední chvíli sháněla pro ostatní děti doma hlídání, protože jsem je nechtěla brát sebou, byly ještě malé a takovou dálku v autě by nevydržely. No a tohle nám nikdo neřekl, tak jsem pak byla překvapená. Ale jinak to bylo dobrý, dozvěděla ses o dítěti, cos potřebovala a taky jste si na sebe zvykly.
No a taky ti může být nabídnuto dítě, které teda není úplně podle tvých představ a požadavků, no a pak už záleží na tobě, jestli ho přijmeš. Nám se to tak stalo jednou, ale samozřejmě jsme byli pro, kdo by modrookému andílkovi odolal
.
Peťo to je hezké
. Modrooký andílek
. No, já jsem fakt moc zvědavá, jaký to všechno bude mít průběh. Ještě než jsme se začali snažit o mimi (přirozenou cestou), tak už jsem si nachystala několik jmen pro naše potomstvo, a jak je vidno, tak seznam jmen vzal za své, páč dětičky už jména mít budou
.
Jinak tři měsíce - to musel být docela šok, co? A jak staré dětičky sis brala Peťko?
Matiz a cože jste se rozhodli mít ještě takové miminečko se dvěma velkýma dětma?
Jméno dítěti můžeš změnit.Podruhé jsme se vdala a nemůžu už mít děti a s manželem jsme chtěli společné dítě.
Eňulko, já jsem právě byla tenkrát na mrtvici, že to byl ten modrooký andílek
. Tehdy jsem si napsala k těm požadavkům, že bych si přála, aby nám dítě bylo aspoň trochu podobný a já jsem vzhledově spíš takový ďáblík. Ani nevím, proč jsem si to tam uvedla, byla to úplná blbost, možná, že jsem byla dost mladá, tak jsem to asi viděla trochu jinak. Pořád vidím tu úřednici, jak nám dává fotečku miminka a jak si oddechla, když jsem nadšeně souhlasila. Opravdu na tom vzhledu vůbec nezáleží, vždyť i moje kamarádky kolikrát slyším říkat, že neví po kom to jejich dítě je, že jim není vůbec podobný. Prostě jsem byla strašně hloupá, ale víckrát už jsem si takový pitomý požadavek nedala. Teď je mi to fakt úplně jedno i kdyby byly puntíkovaný
, ale dokážu pochopit ty, kterým na tom záleží.
Ale to jméno dítěte můžeš u soudu změnit stejně jako jeho příjmení. Nevím, dřív to tak aspoň bylo a já nevím o žádných změnách. Tak se na to zeptej.
No ty tři měsíce to byl fakt šok, počítali jsme 2 roky čekání, když to dobře půjde a štěstí bude stát při nás. No a to jsme se teda hodně spletli
. Navíc jsem byla ještě na mateřské s nejmladším prckem. Od té doby si to vždycky chystám hned jak mám vše schválený. Ono se to neztratí a pak nejsi zaskočená. Museli jsme narychlo měnit uspořádání pokojů a zařízení a uzpůsobit to malému miminku, taky dokoupit výbavičku, po dětech toho moc nezbylo, jsou to raraši
.
Všechny děti jsme si přivezli jako miminka ve věku od 2 měsíců po 1 rok. Ale uvedené v žádosti jsme měli, že dítě může mít klidně i 3-4 roky. No ale naše děti byly rozmístěné po celé České republice a my už jsme měly tu žádost celostátně, tak nám nehledali jen v kraji, možná proto byly děti tak rychle u nás a byly tak malinké a krásné
. Ne, krása na to nemá vliv, ale ten věk možná jo. Nevím, teď je možná málo právně volných dětí, ale na úřadě ti to možná řeknou, jakou máš momentálně šanci. A ty máš zažádané o tu přímou adopci nebo normální? Já s tou přímou nemám zkušenosti, ale slyšela jsem, že teď dost maminek dává děti raději k té přímé adopci. Ale já z toho mám strach a taky se rozhodujeme, jestli si nevzít ještě jednoho prcka. Ale z té přímé adopce moc nadšená nejsem a to už děti mám, tak bych případný neúspěch neměla brát tak tragicky. Jestli jdeš to té přímé adopce, tak pak dej vědět, jak to dopadlo.
My jsme souhlasili s přímou i nepřímou adopcí,no a ta přímá byla dříve.Tak jsme vše zvážili pro a proti …a šli jsme do toho.Ondrovi je téměř 8 měsíců a jeho matka ho viděla jen 2×…jednou v porodnici a jednou když jsme Ondru přivezla domů.Od té doby jsme o ní neslyšela,bviděly jsme se akorát u soudu a to se na Ondru ani nezeptala.Akorát mě řekla,že to prostě bere tak že než aby se o něj nemohla starat a musel by být v děcáku nebo by ho ani neuživila,tak že s es tím poprala aj e ráda že je o něj postaráno od narození
My si teprve budeme tu žádost podávat. Teď máme u sebe lejstra, která k tomu musíme mít vyplněné. Ty už jsou v podstatě hotové, takže si můžeme domluvit první návštěvu z OSPODu. O možnosti přímé adopce jsem vlastně nevěděla, takže to musíme probrat, ale nejspíš by bylo fajn to udělat jako MAtiz, zvolit si obě možnosti.
Peto a jak dlouho prosim te mela u sebe ta tvoje kamoska to dite, kdyz si to bio matka rozmyslela? Nam rikali, ze se to temer nestava, spis si to matky rozmysli, nez dite predaji. To bych asi neprezila, to musi byt strasny!!! ![]()
Matiz a tu primou jste meli pres socialku nebo pres FOD?
Eňulo to o přímé a nepřímé adopci vám budou říkat na pohovorech,všechno vám vysvětlí.Ale kdybys něco potřebovala vědět ,kdykoliv se ozvi.My jsme třeba vůbec nevěděli jaký papír mít ss ebou do porodnice.U nás ve městě jsme první kdo přímou adopci má,takže ani naše sociální pracvovnice nevěděla co má dělat.Ale vše domlouvala s Prahou a fakt vše kalpalo jako na drátkách.
Alenko adopci jsme měli přes sociálku,maminka si nás našla sama,ale vše probíhalo přes naší městskou sociálku spolu s krajskou sociálkou v Praze.takže je vše úplně legální .