Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Naše holky už v tomto věku dávno nespaly, protože než jsem je uspala, tak byla hrůza a stejně byly za chvíli vzhůru. V autě ale Petína usne doteď.
Já bych ji už spát nedávala, pokud nevydrží, tak ať chodí večer spát trochu dřív.
Za ty nervy ti to přeci nestojí. Ale uznávám, že člověk obětuje jediný čas během dne, kdy má trochu klidu. A to je velká obět.
jééééé, tak to jsem ráda, že nejsem sama, kdo má takhle akční dítko
!!Na mého syna občas platí zabavení ho hračkama v postýlce, nechat ho vyhrát, pak mlíčko a to většinou zabere. Jinak, mám kamarádky, které mají dvouleté dítko které taky už v poledne nespí, prostě to některé děti tak mají…
Můj syn v tomto věku přes den taky už dávno nespal. Přestal spávat krátce před druhými narozeninami.
Večer chodil v té době spát okolo 8 hodiny, ráno vstával okolo 5, 6 hodiny. Plně mu to stačilo. Víc nespí ani dnes a přes poledne se nenaučil spát ani ve školce.
Myslím, že ji i sebe zbytečně trápíš. Bych polední spaní zrušila. My jsme si tenkrát se starším - to byl ještě sám, prodloužili pobyt venku o dobu, co normálně spal - bylo jaro, léto ![]()
Tak u nás to byl jen takovej krátkodobej výpadek. Tak nějak kolem 2,5 let přestal po obědě spát asi tak na 14 dní, pak najednou zase spinkat chtěl. Až do teď, etď máme zase výpadek už asi týden. Cože teda mě pěkně štve neboť mám 2. měsíční mimi a po obědě jsem si chodila s nima lehnout když toho v noci moc nenaspím. Zase na druhou stranu už dva dni si Adámek přispává ráno. Normálně vstával kolem 6 hodiny a teď po dva dni my spí do 9.15
Tak aspoň něco pozitiního.
Moje Helenka sice stále ještě přes poledne spí, ale co vidím ve svém okolí u kamarádek, je spíše výjimka. Taky měla období, kdy nechtěla spát, tak prostě nespala - ale u nás platí, že po obědě se odpočívá v posteli a přes to nejede vlak… Když začala přelézat postýlku, dostala velkou postel se zábranou… a vylezla-li po uložení, vrátila jsem ji zpátky. Třeba stokrát… zvykla si na to tak, že dnes už není nejmenší problém, prostě si v posteli hraje a buď usne nebo pro ni za hodinku přijdu…
Ve Tvém případě bych každopádně ke spánku nenutila - jestli si zavedeš „polední klid“ nebo ne, to už je na Tobě - ale zřejmě prostě momentálně spát nepotřebuje, za týden to může být jinak.
A k tomu usnutí v autě - u nás se to taky občas stane, ale jelikož máme večer zavedený stejný režim jako v poledne (v osm hodin bez výjimky v postýlce), nevadí nám to. Když se jí nechce spát, protože si zdřímla v autě, vezme si do postele panenky a třeba hodinku si s nimi hraje, povídá a zpívá, pak usne.
Se spaním neporadím, zkušenosti zatím nemám. Ale k „agresivitě“ toto: manžel trénuje děti judo a když jich tam je třeba dvacet,dělají tolik bordelu, že bez trochy tyranie se to prostě neobejde. Proto kdo zlobí a nepomáhají kliky apod., dostane rákoskou. Rodiče o tom vědí od začátku a kupodivu sami říkají- když bude zlobit, normálně mu nařežte, jinak s ním není k vydržení a my už nevíme co dělat. nechci tímto vypadat jako krkavčí matka, ale zatím na všechny děti do jednoho platilo, že když dostane a vzteká se, dostal málo. Omlouvám se zastáncům americké výchovy, ale tak to prostě je.
zuzouš píše:
Omlouvám se zastáncům americké výchovy, ale tak to prostě je.
Nejsem rozhodně zastáncem americké výchovy, moje dcera má poměrně přísný režim (protože je typ, co potřebuje mantinely) a zejména poslední dobou dostane (bohužel) přes zadek častěji, než je mi milé - ale výhradně od nás, rodičů.
Za sebe mohu říci, že na kroužek vedený tímto způsobem bych ji nedala… Fyzicky trestat moje dítě nikdo cizí nesmí. Ale nic ve zlém, v této oblasti samozřejmě co rodič, to názor ![]()
děkuju za rady..
ale já mám docela hrůzu z toho že když mi pak někde usne třeba v 5 večer tak pak bude usínat kolem 10..
ono stačí schrupnout tu půlhodku třeba o půl 4 a večerní usínání se protáhne do 9 půl 10 ![]()
halko
právě že spávala třeba jen půl hodky až hodinu, ale pro mě to byl relax jako blázen..
malá je hodně akční..jsu z ní utahaná přes den a ještě kdyby nespala
![]()
vililik
no ona než by si vyhrála tak bude půl dne v čudu
![]()
jana206
koukám že spinká teda jak naše.. zhruba ty hodiny přes noc.. tak něco asi na tom bude že to třeba nepotřebuje ![]()
bohunko
je pravda že polední klid by nebyl špatnej.. asi zkusím naučit nelézt z postele
at nespí, ale at nemouzuje a je v klidu.. vlastně i tak si odpočne..
zuzoš
no abych pravdu řekla já zase nejsu zastáncem JEN domlouvání..
já jí třeba dám na zedek, ale on ase mi vysměje.. někdy ju plesknu tak že mě štípe ruka ale ona nic.. ju to snad neboli ![]()
ve finále si ulevím já, ruka páli mě a ona si vesele dělá bugr dál
![]()
jj obecná škola igor hnízdo to byl režim.. děcka dostali rákoskou a nezlobily.. asi si pořídím hnízdo domů
![]()
Taky nejsem zastáncem americké výchovy, ale když už fyzicky trestat dítě, mělo by to být výhradně věc rodičů..
Nesouhlasila bych a jsem šťastná, že už nežijeme v době, kdy si např. učitel ve škole mohl dovolit vrazit žákovi v případě potřeby facku ![]()
No, to už směřuje diskuze jinam, jen reaguju na „americkou výchovu“.
Co se týče poledního klidu a ležení staršího v posteli, netrvám na tom. Přes školní rok chodí už do školky,tam i když nespí, chvíli v klidu poležet musí. Teď o prázdninách si ho užívám a když malá spí, snažím se mu více věnovat, hrát s ním hry, pexeso, číst mu.S malou to moc nejde, protože nám knížky pro větší děti obrací, omylem roztrhne stránku, má teď období vzdoru, vše dává do pusy - např.kloboučky z kloboučku hop,malé dílky z magnetického puzzle.Nebo mu dám nůžky a papír, vystřihovánky. Snažíme se ten čas využít pro klidné činnosti, které jsou s malou zatím obtížné. Ale když nechce nic dělat, klidně mu pustím pohádku, on se dívá,odpočívá.
Večerní odchod do postele nechávám na něm do určité míry - v devět bezpodmínečně v postýlce, ale to on už většinou dávno spí - sám od sebe chodí brzy spát, vyžaduje to.
Když jedeme autem a náhodou usne, jako dnes po výletě, večerní usnutí trvá déle. Ale už spí.
Jak tady tak čtu, tak já mám doma asi „exota“. Nejstarší holčičce bude v říjnu 6 let a do dneška chodí po obědě spát. Ne pokaždé usne, ale minimálně 1-1,5 hodiny odpočívá, občas je schopná spát i 3 hodiny ![]()
Jinak radu nemám, všechny děti jsou zvyklé usínat sami nebo aspoň dodržovat klid
Tak otázkou je, jestli takto zlobí jenom při spaní - odpoledne a nebo pořád. Jestli u spaní, tak bych ji nedávala, a jestli pořád, tak to spánkem nebude. My začínáme doma mít to samé. BOhužel nevím, jestli to nazvat chybou, ale začalo to tím, kdy malému všichni dovolovaly - babičky, tetičky, jakmile kňourl, tak po jeho. Nyní si docela hodně vamáhá až řevem. To samé plácání mně začal plácat, až když já jsem začala plácat jeho po ruce, zadku..Takže je to dokola, plácneš, že nemá plácat a on plácne, protože napodobuje.Taky mám někdy nervy, ale když vidím, že to zažívá každá druhá, tak mně to uklidní, že to asi bude určité období.
Nesouhlasím úplně s tím, že je zbytečné ji nutit, protože na druhou stranu když si člověk neodpočine, tak potom s dítětem nemá trpělivost, je nepříjemný, atd., takže to „nucení“ je nakonec menší zlo (já třeba mám po obědě odjakživa úplně strašlivý útlum a když mám vzhůru oba kluky, jsem jak vřed na dupě).
Radu nemám, my jsme aktuálně už úplně bezradní, protože dětičky si absolutně dělají, co uznají za vhodné, nepomáhá po dobrém, po zlém, nic.
Co se týče spaní, tak tenhle cirkus je u nás furt, ve dvojitém vydání a často do pozdních hodin. Trochu funguje, když s klukama někdo je a průběžně je sprdává, bohužel někdy chybí lidi (manžel bývá pryč).
Btw u nás se i párminutovým schrupnutím odpoledne (v autě těsně před barákem, u TV, když kojím) protáhne večerní usínání klidně o hodiny
. To nepochopím.
kvaček
no mě to taky svým způsobem uklidní že v tom nejsu sama..
ale štve mě že nevím jak z toho ven..
no ona neposlouchá celkově..takže je to na pytel..člověk jí to NE může říkat milionkrát a nic..
je zadubená až hrůza
Len-til-kah
já si furt říkala že radši přetrpím hodinu uspávání a krocení než pak aby byla protivná celý odpoledne a já s ní..
ale ted už na to nemám nervy..
a teda mít tohle dvojnásob tak mě odvezou do bohnic ![]()
furt si říkám že na to vydržet celej den bez spaní je malá.. 14 hodin bez spánku. to nejde..ale taky nechápu jak je možný že usne na 3 minuty a stačí to.. aby šla chrnět pozděj..
ale je fakt že já když jsu fest unavená a dáchnu si tak 5 minut tak jsu pak uplně fit
maminky
potřebuju poradit
dcerce je 2 a půl roku.. přes poledne hezky usínala, ale..sice se mnou, ale maximálně během půl hodky usnula..
Ale teď se to během 2 dnů změnilo.
Místo ležení furt skáče a dělá hovadiny..Začla škrabat prstama zeď, když jí řeknu že se to nedělá tak nic hodí škleb a vesele škrabe dál..když ju přes ruku plácnu nic.. hodí škleb a zase škrabe dál.. a furt dokola. nic na nu neplatí. ani neustálé domlouvání, zvýšení hlasu, plesknutí nic..prostě nevím co s ní..má ze mě akorát bžundu
když ju nedejbože trochu chytnu at se zklidní tak se začne vztekat, vzpouzet..když se trochu uklidní začne zase dělat kraviny.. třeba mě trochu plácne, štípně, kopne.. a bohužel už i kousne.. fakt jsu z ní na nervy..
když bych jí to oplatila aby věděla že to bolí, tak se budem mlátit navzájem třeba hodinu..
prostě vidí že ju plácnu a že já si to můžu dovolit tak ona si z toho vydedukuje že ona to může udělat taky..
navíc ju to snad nebolí..
možná někdo řekne že nepotřebuje spát.. vstává v 6 a večer chodí v půl 8..
ale kdžy přes poledne nespí, tak jen vytáhne paty z baráku tak bud v autě nebo v trolejbuse okamžitě vytuhne..
v postýlce není schopná vydržet.. leze z ní vrchem ven.. samotnou ju tak nechat nemůžu. bojím se že si natluče hlavu.. když to vezme přes bočnicu vrchem ven..
prostě má plno práce…
nejvíc mě fakt vdí že je takovej malej tyránek

asi pro nu nejsu autorita.. jenže neposlouchá už nikoho. nevím kde se stala chyba…
děkuji za jakékoliv rady..