Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky a tatínkové, prosím vás o radu či váš pohled na věc, komu se to také stává nebo stávalo:-) Náš 16ti měsíční synek je ochoten usnout jen když ho držím za ruce a on si hraje s mými prsty. Máme postýlku hned vedle naší postele, takže při usínání nebo když se v noci vzbudí, protáhnu ruku mezi špršle a podám mu ruku. Usínání pak trvá třeba jen 5min a usne spolehlivě. Už mě to ale začíná obtěžovat, že ho nemůžu prostě nehcat ležet v postýlce a nechat ho aby se uvolnil sám a přemýšlím jak dlouho to ještě takhle budem dělat a hlavně si myslím, že už je čas ho to odnaučit. Zkoušela jsem i do své ruky vzít takovou tu usínací muchlací figurku, ale on ji vždy zahodí:-) Dnes po obědě jsem si k němu při usínání sedla a jedla jsem svůj oběd místo toho abych mu podala ruku a strašně šílel a řval, má mě omotanou kolem prstu:-) Napadlo mě třeba zatím s ním být v místnosti, nachvíli mu podat ruku a být s ním když usíná…nějak zkrátka postupně ten zlozvyk zbořit:-) prosím poraďte, díky:-)
@Jitka mamka ustane to samo, jeste budes vzpominat jak to bylo krasne…
@Jitka mamka
To tě opravdu natolik obtěžuje 5 minut, které strávíš tím, že dáš ani ne rok a půl starému dítěti ruku, aby se mu pěkně usínalo? ![]()
@Jitka mamka uspavam dite vleze na nasi posteli a pak prenasim. A uzivam si to jak to jde, takze za me rada, uzivej taky - zvlast kdyz to trva jen pet minut a malemu to dela dobre, co chtit vic, proste te jeste potrebuje
@Jitka mamka NAše malá to dělala taky, při usínání mi to nevadí, ale chtěla mě držet za ruku skoro celou noc…a to už bylo celkem vyčerpávající
…tak jsem se posetupně vyměnila za plyšáka ![]()
To bud ráda, že dělá jenom tohle ![]()
Naše dcera 5 let a necelé 4 měsíce si od malička cucá palec, nikdy nechtěla jako mímo dudlík. Prostě palec byl nejlepší.
Jenže, ono jí to zůstalo a dělá to v noci dodnes a to je něco, když u toho začne šíleně nahlas mlaskat, až se vzbudim a jsem z toho na nervy
Díky tomu už má horní jedničku vykloněnou a roste jí ke straně, což teda zubař řikal, že ta dásen už je pěkně narušená a s největší pravděpodobností jí špatně poroste i nová jednička pak. Takže prej jí potom hned dá rovnátka, aby se to co nejdřív vracelo zpět na své místo a neměla vykloněný zub celej život. ![]()
Jinak má pěkné zuby, nemá jediný kaz, nic a tohle jí to tak kazí vlastní blbostí
už jsme zkoušeli vše možné, aby se to odnaučila, ale nic nezabralo, to mě fakt štve už ![]()
…pět minut…
Starší syn usínal i hodinu.
U dalšího jsem si ty uspávací chvilky užívala a přečetla spousty knih.
Ruku při usnutí mi potřebuje držet i 3-leťák.
Radu nemám. Snad jedině nechat vyřvat, pokud na to máš žaludek.
Ahoj, já myslím, že spousta maminek by za takový zlozvyk, při kterém dítě usne za 5 min, byla šťastné jak blecha
, neříkala bych tomu zlozvyk, spíš je to jeho rituál. Já našeho malého v 16 měs uspím jedině prsem, myslím, že ta ruka by byla pohodlnější. ![]()
@anairda píše:
@Jitka mamka
To tě opravdu natolik obtěžuje 5 minut, které strávíš tím, že dáš ani ne rok a půl starému dítěti ruku, aby se mu pěkně usínalo?
@Honzimila píše:
Ahoj, já myslím, že spousta maminek by za takový zlozvyk, při kterém dítě usne za 5 min, byla šťastné jak blecha, neříkala bych tomu zlozvyk, spíš je to jeho rituál. Já našeho malého v 16 měs uspím jedině prsem, myslím, že ta ruka by byla pohodlnější.
@anairda píše:
@Jitka mamka
To tě opravdu natolik obtěžuje 5 minut, které strávíš tím, že dáš ani ne rok a půl starému dítěti ruku, aby se mu pěkně usínalo?
@Jitka mamka Já bych si to užila, v 15 letech tě za ruku už chtít držet nebude
Cítí se asi při usínání v bezpečí, když tě má nablízku, tak tomu drobkovi těch pět minut věnuj.
Začíná to být časté totiž už i v noci, mám strach že si zvykne že jsem mu stále k dispozici a zboří se tím jeho docela dobré spaní přes noc. Já vím, mám jednoduché-narozdíl třeba od kojících mamin co mají dítě u prsu každou hodinu. Všude čtu, že se má v noci nastavit klidový režim a co nejméně pozornosti, aby si na to dítě nezvyklo..Ale zase je pravda, že když je přes den hodně utahaný, tak spí hezky s jedním vzbuzením na flašku a pak zase spí. No, a ve dnech kdy se tak neunaví a navíc spí třeba odpoledne 3hod. tak si v noci hraje s rukou:-) Ještě mi povězte: Ovlivňujete nějak odpolední spaní? Budíte třeba když se vám zdá že spí dlouho a že by večer nemohlo usnout nebo špatně spalo?