Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mám pár otázek na ohledně naší cácorky:
1, usíná si sama(poslední 2 dny-šum, zavinutí a dudu) ale problém je v tom že zabere na půl hodiny a pak už je vzhůru a nemůže zabrat, dopoledne jí ta půlhodina stačí, ale pak vyžaduje dlouhý spánek a to jí přendám z postýlky do lehačky a jakmile se probouzí a začne plakat tak jí uhoupu.ale takhle to je každou chvíli, prostě se furt budí, ale vyspinkaná není, jak na to aby zabrala? jak jí to naučit? nebo to příjde samo? večer po koupání si usne sama, vypadne jí dudu, a bez problémů spala(včera byla první noc kdy usla sama bez houpání)
2, kolik spánků má vaše 2 měsíční mimi? naše 3-4, jak kdy, díky za info a názory ![]()
Ahoj, moc asi neporadím, ale my v tomhle období okolo těch 5-8 týdnů taky bojovaly se spánkem. Neuměla usnout, nebo usla jak říkáš na půl hodiny a konec…Z části se to srovnalo samo, z části pomohl Karp, aplikujeme ho víceméně do dnes (skoro 5m). Jinak v tom období nebyl problém jeden dlouhý spánek (1-1,5h) ráno, a pak jeden krátký po obědě a do večera už mi neusla ![]()
Teď v těch 5 m má 3 spánky denně, dva dlouhé ráno a po obědě, a jeden kratší odpoledne
@janicel naše sama neusne, uspávání je boj s řevem, nezabírá nic - uřve se do spaní
jak píšeš, budí se hodně, po 20 minutách, po 15 minutách, někdy jde uspat znova, někdy ne…ráno spí cca 20-40 minut, pak přes oběd v kočárku 2h, pak až do večera má dvouhodinový cykly v těch spí tak těch 30 minut až do 18h. Večer pořádně usíná až cca v 22h, v tom období 19-22 pořád dokola uspávám
Kluk mi prestal spat dlouho pres den ve 3 tydnech
Doma doted nespi nic moc, max hodku, spi ale dobre v noci cca 20-6 (cca 3× nocne kojeni po kterem sam usne)
Venku v kocare mi spal v zoo 6 hodin
Tak davam i pres den do kocaru s dudlikem na balkon a klidne prespi i 3 hodky. Je to uplne jine jako s dcerou, kazde dite ma jinou potrebu spanku. Ale u obou se po sestinedeli denni spanek sam od sebe prodluzuje
Tak to chce mozna jen cas.
Jeste si spominam ze u dcery nas zachranilo zavinovni..
Příspěvek upraven 03.11.14 v 16:46
1. Je to normální, většina malých miminek nespinká dlouho přes den, když necítí maminku. Vlastně takový asi ani neznám
Když by sis sním lehla do postele, spinkalo by třeba dýl, aspoň nám to tak vždycky fungovalo. Sama v postýlce spí tak 15 minut, se mnou v posteli spí klidně 2,5 hodiny. Když se začne vrtět, pohladím jí po zádíčkách a spinká dál ![]()
2. Třikrát spí doma a dvakrát v kočáře
Ve 2 měsících mi děti téměř nespaly. Starší první tři měsíce prořval a vůbec nespal, maximálně zaklimbnul v náručí. Mladší v tomto věku taky téměř nespal, spával mi 2 x denně max. 20 minut a to jsem ho musela unosit a nejlépe nechat spát tu chvíli v křesílku. Déle spát a usnout dokázaly jen v kočáru a mladší jen v hýbajícím se. Jakmile se kočár zastavil, byl okamžitě vzhůru. Starší dokázal začít spávat ve 3 měsících, mladší dokonce až v 6 měsících. Takže závěr je jasný: uspávala jsem, staršího do 3 měsíců, mladšího do toho půl roka.
U nás je usínání boj, samotná (v postýlce, v kolíbce) usne jen když se ke spaní uřve - jinak je to ale zlatá holčička. Přes den 3-4 spánky po dvaceti až třiceti minutách, v noci spí pěkně. Déle spí jedině v kočárku. Má 2,5 měsíce.
Syn v tomhle věku spával jen 2× přes den, zato 2-3 hodiny v kuse. Jestli se tovje malá budí nevyspaná, tak jí možná něco vadí. Může to být světlo, zkusila bych co nejvíc zatemnit pokoj. Nebo potřebuje to houpání, zkusila bych ji na to odpolední spaní dát do kočárku a jezdit s ní venku. Syn spával přes den jedině v kočárku až skoro do 7 měsíců a přitom v noci spal vždycky v postýlce bez problémů. Ale přes den ten kočárek prostě vyhovoval víc.
@janicel píše:
Ahoj mám pár otázek na ohledně naší cácorky:
1, usíná si sama(poslední 2 dny-šum, zavinutí a dudu) ale problém je v tom že zabere na půl hodiny a pak už je vzhůru a nemůže zabrat, dopoledne jí ta půlhodina stačí, ale pak vyžaduje dlouhý spánek a to jí přendám z postýlky do lehačky a jakmile se probouzí a začne plakat tak jí uhoupu.ale takhle to je každou chvíli, prostě se furt budí, ale vyspinkaná není, jak na to aby zabrala? jak jí to naučit? nebo to příjde samo? večer po koupání si usne sama, vypadne jí dudu, a bez problémů spala(včera byla první noc kdy usla sama bez houpání)2, kolik spánků má vaše 2 měsíční mimi? naše 3-4, jak kdy, díky za info a názory
ahoj
nedá mi to nenapsat, i když se tu na mě asi vrhnou a utlučou mě
předem říkám, že si nehraju na chytrou, pouze čerpám ze svých zkušeností i těch negativních
to proč ti malá nespí je bohužel tvoje vinna, neustále j přendáváš sem a tam, dáš do lehátka, houpeš, přestaneš houpat je vzhůru, zase houpeš a kolem dokola, naučila sis jí a naučíš na uspávání a budeš s tím bojovat hodně dlouho…vím to proto, že jsem si takto naučila první, dnes osmiletou dceru na uspávání na sobě, případně v lehátku, ještě v roce jsem to odbourávala a sama nechtěla spát do tří let o kvalitním spánku v noci, radši nemluvím
další dcerky-mám jich celkem pět
jsem neuspávala a taky jsem se řídila tím, že se spí v postýlce a tečka, ani na zemi, ani v lehátku, na ruce, v šátku apod…ve dvou měsících měly vždy dopolední spánek od cca 10:00 do vyspání a hladu, takže 2-4 hodiny, pak vydržely 2 hodiny vzhůru a usnuly zase na tu samou dobu dokud neměly hlad a tak to šlo celý den až do večera, kdy jsem koupala sedm, pak krmila a dávala do osmé spát a to spaly nejdelší úsek 6 hodin. Postupně se to prodlužovalo a formovala jsem jim režim, takže chodily a chodí-ty mladší včetně desetiměsíční
spát po obědě po 12cté a spí do 3. nejmladší i trošku déle…a zase se opakuje večerní rituál, v půl sedmé večeře, v sedm koupání, v půl osmé hami hajaja v postýlce a do osmi mi leží a spí všechny děti-koupu a dávám mlíko v postýlce jen té nejmladší samozřejmě
nicéně tím jsem chtěla říct, že to není náhoda a po pěti dětech by mě o tom nikdo nepřesvědčil, ale jaký si to uděláš, takový to budeš následující roky mít
režim jí musíš udělat ty, ona neumí usínat sama a ani neví, kdy a proč má spát, od toho jsi tu ty…vypozoruj dopoledne, kdy si mne očka, kdy je má rudá, kdy je letargická, unavená nebo naopak předrážděná a šup do postýlky..zavinout, dudu a spinkat..vydržet, nenechat hystericky řvát, jenže unavené dítě je nejhorší dítě na světě a ona spát potřebuje, tyhle krátké mezispánky, jí nenechají odpočinout pořádně…večer máte nastavený taky dobře a neuhoupávala bych jí už, aby si nenavykla, jako ta moje
postupně jak poroste, jí bude stačit krátký cca hodinový spánek dopoledne, pak by měla mít oběd, a pak jít na delší spánek spát, ale to už si vypozoruješ sama, jak to bude, jestli bude spát od 12ti nebo od 13ti hod
čtu ve všech příspěvcích jak děti nespí, ale zároveň spí x hodin v kočárku? z toho jasně vyplvývá, že spát nejen chtějí, ale i potřebují..bohužel děti jsou z dělohy zvyklé na houpání a kolíbání, proto špatně usínají na světě, jenže jako rodiče, je holt musíme naučit, nejenom, že se spí v noci, ale i když s nimi nikdo nepopojíždí a nekolíbá, držím pěsti ![]()
@Hejhulka25 můžu se jen zeptat, ty dcery které jsi neuspávala, jak vypadaly po uložení do té postýlky?? možná některé děti takové jsou, já bych ráda neuspávala, ale bude to za cenu pláče
dudlíka nechce - tak nevím, jak to udělat, aby neplakala…vím přesně, kdy je na spaní a ospalá.
Ahoj díky za radu, stále s tím bojujeme, usne si sama v tom není problém to se zlepšilo, ale nedokáže spát dýl, dá půl hodinu a je vzhůru a většinou nevyspalá, už jí ani nepřendávám z lehačky protože usníná sama v postýlce, ale stejně i když s eprobudí a má stejné podmínky jako při usínání(zavinutí, šum a dudu) tak už nezabere, ted je po očkování, a jak v noci spávala pěkně tak na dnešek spala hrozně, furt kňourala a poplakávala
snad se to srovná
AHOJKY, koulala jsem na diskuse a četla jsem tvůj problém se spaním. Také se mi syn po půl hodině probudí, chtěla jsem se tě zeptat, zda už je to lepší???
zkouším vydržet, malého nezvedám a utišuji třeba i hodinu a půl,… tak doufám, že to má význam…
pa pa ivi
@IvanaJilkova píše:
AHOJKY, koulala jsem na diskuse a četla jsem tvůj problém se spaním. Také se mi syn po půl hodině probudí, chtěla jsem se tě zeptat, zda už je to lepší???zkouším vydržet, malého nezvedám a utišuji třeba i hodinu a půl,… tak doufám, že to má význam…
pa pa ivi
Ahoj tak se to zatím nezlepšilo, prostě půl hodina a konec, dá tu půl hodinu 2× děnně(nekdy i 3×) a pak jeden delší(třeba 2h, 1,5h) ale to k ním furt jen lítám podávat dudlíka, protože jak jí vypadne tak je vzhůru, a je dost neklidná furt sebou mele, a díky tomu jí furt vypadává, včera jsem to nevydržela a už jsem ji pochovala, tak spala asi půl hodiny v kuse, ale jinak přes den spaní bída!!!
malé už budou 3 měsíce a tak si říkám že ještě zas jednou 3 měsíce a bude už spát snad už jen 2× denně, prostě doufám že se to zlomí
@janicel píše:Jo tak děkuji za odpověď, uvidém, jak to s námi bude
Ahoj tak se to zatím nezlepšilo, prostě půl hodina a konec, dá tu půl hodinu 2× děnně(nekdy i 3×) a pak jeden delší(třeba 2h, 1,5h) ale to k ním furt jen lítám podávat dudlíka, protože jak jí vypadne tak je vzhůru, a je dost neklidná furt sebou mele, a díky tomu jí furt vypadává, včera jsem to nevydržela a už jsem ji pochovala, tak spala asi půl hodiny v kuse, ale jinak přes den spaní bída!!!malé už budou 3 měsíce a tak si říkám že ještě zas jednou 3 měsíce a bude už spát snad už jen 2× denně, prostě doufám že se to zlomí